Obavijesti

Sport

Komentari 18

Krenula ABA: Pobjede Splita i Cedevite, Cibona je izgubila

Krenula ABA: Pobjede Splita i Cedevite, Cibona je izgubila
3

U novu sezonu ABA lige u subotu su krenule tri hrvatske momčadi s dvije pobjede i porazom. Cedevita je dobila Budućnost, a Split Zvezdu. Aerodrom je dobio Cibonu

VIDEO

Košarkaši Cedevite pobjednički su krenuli u novu sezonu regionalne ABA lige. Momčad Bože Maljkovića slavila je u Podgorici protiv Budućnosti rezultatom 78-74.

Cedevita je u prvih 20 minuta utakmice u potpunosti kontrolirala tempo i rezultat, te nije dopuštala inače uvijek neugodnom domaćinu da se razmaše. Ta igra nažalost nije nastavljena i u trećoj četvrtini kada je Budućnost serijom laganih koševa stigla do izjednačenja 56-56, te se s tim rezultatom krenulo u posljednjih 10 minuta.

Maljković nije želio dopustio da njegov debi na startu regionalne lige ne završi pobjedom, te je na parket ubrzo poslao najjaču petorku, koja je u tri minute napravila seriju 9-1, kojom je praktički riješila susret.

Doduše stigla je Budućnost još u dva navrata na minimalni zaostatak, ali gostujući košarkaši nisu isputili pobjedu do kraja utakmice.

Najefikasniji je u Cedevitinim redovima bio Francuz Mickaël Gelabale, bivši igrač NBA lige, s 18 poena, Lukša Andrić dodao je 12 uz pet skokova, a Oscar Green 11 uz sedam asistencija. Srbin Predrag Šuput također je bio sjajan s 11 ubačaja i šest uhvaćenih lopti pod obručima. Kod domaćina je najbolji pojedinac bio Demarquis Bost s 25 poena.

Debitant otupio 'zube' 'vukovima'

Košarkaši Cibone upisali su poraz od debitanta u regionalnoj ABA ligi u sklopu 1. kola. U Domu Dražena Petrovića slavio je skopski MZT Aerodrom rezultatom 77-72.

Nakon prvih 10 minuta izgledalo je kao da bi momčad Veljka Mršića trebala bez većih problema odraditi ovu utakmicu i upisati pobjedu, međutim sve se promijenilo u drugoj četvrtini koju su Makedonci dobili s uvjerljivih 26-11.

Ni u trećoj četvrtini Cibona nije se uspjela vratiti iz rezultatskog minusa, a "počela" je igrati tek kod 68-54 sredinom posljednje dionice. Sjajnom je serijom 15-3 zagrebačka momčad stigla na svega -2, ali su nakon toga slobodna bacanja bila kobna po Mršićevu momčad.

Makedonci su bez većih problema održali tijesno vodstvo do samog kraja susreta precizno izvodeći slobodna bacanja.

Cade Davis bio je Cibonin "krvnik" s 21 poenom, a njemu se s 13 priključio Gjorji Čekovski. Kod "vukova" je najoštriji bio Tomislav Zubčić sa 17 poena, a Justin Hamilton pridodao je 16 uz osam skokova.

Povratak Splita nakon četiri godine

Košarkaši Splita svladali su Crvenu zvezdu na Gripama 87-81. Uspjeh je tim veći što je večerašnja utakmica prva Splitova nakon četiri godine izbivanja iz natjecanja. Junaci pobjede Splićana bili su Ivan Mimica sa 32 koša i Nikola Vujčić s 17 koševa, 5 skokova i 7 asistencija. Dvoznamenkast je još kod Splita bio i Josip Sobin s 12 koševa.

Kod Zvezde su najefikasniji s 10 poena bili Igor Rakočević i Filip Čović.

No unatoč pobjedi trener Splita Mladen Erjavec nije bio sretan.

-  Mogu jedino biti zadovoljan pobjedom. Našim glupostima smo vraćali Zvezdu u igru a mi nismo momčad koja može ovako vraćati protivnika. Na kraju smo sretno pobijedili iako smo primali puno lakih koševa... Nisam zadovoljan iako je za nas ovo velika pobjeda - rekao je Erjavec i dodao:

- Uvijek smo kasnili u borbi za pozicije na niskom pozicijama, ušli u probleme s prekršajima Sobina i Vukušića ali na koncu je sve dobro završilo. Pokušavam biti realan a ne euforičan, za mene ovo nije bilo dobro, no čestitam momcima na pobjedi.

Trener Crvene zvezde Milivoje Lazić dao je svoje viđenje utakmice.

- Čestitke na korektnosti, gostoprimstvu i pobjedi. Ovdje smo došli dan ranije ali to nismo iskoristili. Splićani su se više borili za svoju momčad i grb, ostavili su srce na terenu, brže su se adaptirali na uvjete na terenu. Mi smo podbacili u borbenosti, požrtvovnosti, ne odustajanju od principa u fazi obrane i napada... Nedopustivo je da primimo ''šabačke kontre'' kako mi to kažemo u Srbiji - izjavio je Lazić i dodao:

- Ne mogu objasniti koliko sam ljut i razočaran jer smo na papiru bolji, ali to nismo pokazali na terenu. Dozvolili smo previše prostora Mimici, koji nas je potopio s 32 koša, svaka mu čast. Splitu želim sve najbolje i čestitam na zasluženoj pobjedi. Nije mi prvi put da igramo u Splitu, Split je grad košarke, gledatelji poznaju košarku i žestoko navijaju za svoju momčad... Nama nijedna utakmica neće biti laka, pogotovo na gostovanju. Protiv nas se igra s više želje i motiva i mi na to moramo znati odgovoriti na svakoj utakmici.

Igor Rakočević nije mogao protiv 'žutih'.

- Čestitam domaćinu na zasluženoj pobjedi. Nismo poštovali dogovor, znali smo da su dobri u picku i na kontra napadima. Par puta smo se vraćali s minus 10 ali nismo uspjeli prelomiti susret. Za nas je ovo početak, propustili smo šansu da dobro startamo, ali vjerujem da će sve biti bolje u nastavku sezone.

ABA liga, 1. kolo:

Budućnost - Cedevita 74-78

Cibona - MZT Aerodrom 72-77

Split - Crvena zvezda 87-81

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Čudo i spektakl u Ligi prvaka: Duvnjaka i Kiel svi su otpisali, a oni su napravili nemoguće!
NIKAD NE OTPISUJ NIJEMCE

Čudo i spektakl u Ligi prvaka: Duvnjaka i Kiel svi su otpisali, a oni su napravili nemoguće!

Prije tjedan dana Montpellier je potukao Kiel s 39-30, mnogi su ga otpisali unaprijed, ali takvo što se ne radi protiv Real Madrida u nogometu i Kiela u rukometu. I Montpellier je dobio lekciju, dok je Karabatić odigrao zadnju europsku utakmicu
Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz