Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Lauda u Zagrebu: Odbili mu platiti, jedan sat čekao hranu...

Velikan Formule 1 prvi je put Hrvatsku posjetio 1975. godine, kada je na Velesajmu predstavio najbrže automobile. Kasnije su ga upoznali Zrinko Gregurek i Davorin Štetner: Upoznao nas je Lewis Hamilton!

Foto: Privatna arhiva
20 komentara

Posljednji put kad je bio u Hrvatskoj, ja sam mu bio jedan od domaćina. I koliko god je u diplomaciji i na utrkama bio odrešit, privatno je bio vrlo ugodan sugovornik. Pohvalio je naše gostoprimstvo.

Jedan od najvećih vozača Formule 1 Niki Lauda preminuo je u 71. godini, a Zrinko Gregurek, član Svjetskog automobilističkog saveza (FIA), sjetio se druženja s legendarnim Austrijancem.

Foto: Privatna arhiva/pixsell

- Svi smo u automobilističkom svijetu zatečeni, iako smo znali da je bolestan. Na prošlom sastanku svjetskog vijeća u ožujku u Ženevi dobili smo informacije iz Njemačke da je bolje. Poznajemo se od 1993. otkad sam ja u FIA-i, bio je svima idol, živa legenda, bio je na svakoj utrci F1. Bio je duša i tijelo Mercedesa. Do zadnjih susreta s njim imali smo što naučiti. Nekad nije bio raspoložen za razgovor, ali kad jest, imao je što pametno za reći.

Lewis Hamilton upoznao me s njim

Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza, također je poznavao Laudu:

- Upoznao sam ga 2012. Čovjek čelične volje, uvijek je oko njega bila neka zafrkancija, ali kad je u pitanju posao i utrke, smrtna ozbiljnost. Lewis Hamilton dvaput mi je rekao da je Lauda bio ključna osoba da dođe u Mercedes, da mu je Niki bio sportski otac. Mercedes je najviše izgubio njegovom smrću. Bio je ne-izvršni direktor, kao savjetnik, ali njegova je bila zadnja. Kad se pojavio, vidio sam respekt i strah, zbog karizme, ali i izgleda... na čiji se račun i sam znao šaliti. Našao se u tom svijetu, to mu je bio biznis, a čim je imao nos da dovede Hamiltona... Lewis me, mislim, i upoznao s Laudom. Počasti? Pa, austrijska će utrka ili staza vjerojatno nositi njegovo ime.

Foto: ZG-magazin

Niki Lauda 1975. u Zagrebu s Milanom Ratkajcem

A prije te 2017. godine, Lauda je Hrvatsku posjetio i 1975. Tada ga je ugostio Milan Ratkajec (83), dugogodišnji čelnik AK Maksimira.

- Iako je tada i u Austriji i u Hrvatskoj uživao popularnost, Lauda se nije razmetao svojom veličinom, ni kad je u jednom zagrebačkom restoranu zajedno sa mnom čekao više od sat vremenda da mu donesu večeru. Vrijeme je kratio grickajući koricu kruha. Malo je govorio, za njega je pričao njegov menadžer. Kad sam predlagao da u Hrvatsku dođe u posjetu i vozačica formule 1 iz Italije Lela Lombardi, a njemu se to nije uklapalo u program, nije znao kako da me što pristojnije odbije - rekao je.

Foto: 24sata/24sata

Tada je Lauda došao na priredbu “Niki Lauda predstavlja najbrže automobile svijeta“ na Zagrebačkom velesajmu. Zainteresirano je gledao razne eksponate, ali osim što je na večeru čekao više od sata, privjesak s njegovim likom odliven je prekasno, a zagrebački organizatori priredbe odbili su mu isplatiti pripadajući dio od prodanih ulaznica.

Foto: ZG-magazin

- Nisu oni potpisali nikakav ugovor, ali savez nije bio zadovoljan posjetom i nisu im htjeli isplatiti. Očekivali su 100.000 posjetitelja, a došlo ih je 40.000 do 50.000. Znate, u ta je vremena bilo i puno protivnika takvoj manifestaciji u Zagrebu, i meni je rečeno da mu budem domaćin ako želim, ali ako sam preuzmem odgovornost - objasnio nam je Ratkajec.

Lauda se nije naljutio na Zagreb, i on i njegov menadžer uživali su u Zagrebu.

Foto: ZG-magazin

Naši partneri pišu
Message