Obavijesti

Sport

Komentari 61

Povratak kralja: LeBron James u Clevelandu, navijači u deliriju

Povratak kralja: LeBron James u Clevelandu, navijači u deliriju
10

Nakon četiri godine, ponajbolji košarkaš današnjice odlučio je napustiti Miami Heat i vratiti se tamo gdje je započeo svoju karijeru. Sve je objasnio u pismu na SI.com

VIDEO

U sjeveroistočnom Ohiju, ništa vam se ne poklanja. Sve morate zaslužiti. Radite za ono što imate. Spreman sam prihvatiti taj izazov. Vraćam se kući, napisao je LeBron James za Sports Illustrated i objasnio da će od sljedeće sezone ponovo nositi dres Cleveland Cavaliersa. 

James je posljednje četiri godine proveo u Miamiju, gdje je Heat odveo do četiri nastupa u finalu NBA lige i dva naslova prvaka, ali nakon finalnog poraza od San Antonio Spursa prije samo mjesec dana, odlučio je da je vrijeme za povratak u svoj bivši klub. 

- Kad sam napuštao Cleveland 2010., bio sam u misiji. Želio sam naslove prvaka i osvojili smo dva. Ali Miami je već znao kakav je to osjećaj. Naš grad to nije osjetio dugo, dugo, dugo vremena. Moj je cilj i dalje osvojiti što više naslova, nema dileme, ali najvažnije za mene je da donesem barem jedan trofej u sjeveroistočni Ohio - napisao je ponajbolji košarkaš današnjice. 

Potpuno drugačiji The Decision

Ton pisma potpuno je drugačiji od onog prije četiri godine, kad je u televizijskom showu The Decision objavljivao da će "odnijeti svoje talente" u Miami. 

A umjesto urlanja: "Ne jedan, ne dva, ne tri, ne četiri... Nego osam naslova!", što je radio na predstavljanju u Miamiju, sad se odlučio za "barem jedan trofej" za svoj rodni kraj. 

James je, naime, rođen prije 29 godina u Akronu, u državi Ohio, samo pola sata vožnje udaljenom od Clevelanda, a nakon što je bio prvi izbor na draftu prije 11 godina, dres Cavaliersa nosio je sedam sezona. 

Sad shvaća

- Prije nego je itko brinuo gdje ću igrati košarku, bio sam klinac iz Ohija. Tamo sam šetao. Tamo sam trčao. Tamo sam plakao. Tamo sam krvario. Ohio ima posebno mjesto u mojem srcu. Ljudi su tamo gledali moje odrastanje i nekad se osjećam kao da sam njihov sin. Moj odnos s njima je veći od košarke. To nisam shvaćao prije četiri godine. Ali sad shvaćam - piše James. 

James je pojasnio kako je u odluci pomogla i njegova trudna supruga Savannah, jer svoja dva sina i kćerkicu koja će uskoro doći želi odgojiti u gradu u kojem je i on odrastao. 

Zaboravio spaljivanje dresova

Zaboravio je i ljutitu reakciju navijača Cavsa, koji su nakon njegove "Odluke" prije četiri godine spalili dresove Clevelanda s brojem 23

- Lako bi bilo da sam rekao: "Ne želim s ovim ljudima ikad više surađivati." Ali svi rade pogreške. I ja sam napravio pogreške. Tko sam ja da zamjeram nekom nešto? 

Lančana reakcija

Povratak Kralja povući će ogromnu lančanu reakciju u NBA ligi. Šampionski Miami u potpunosti se raspada, Chris Bosh navodno je sekundu poslije Jamesovog pisma odletio prema Houston Rocketsima, a pitanje je što će napraviti i Dwyane Wade, koji je također slobodan igrač. Miami će bez Jamesa i Bosha teško doći i do doigravanja, kamoli izboriti peto uzastopno finale NBA lige. 

Cavsi prvi favoriti istočne konferencije

Tamo se sad očekuje Cleveland, koji nije mogao imati bolje ljeto. Prvo su na draftu izabrali Andrewa Wigginsa, za kojeg vjeruju da može biti novi LeBron James, a sad će mladi Kanađanin učiti - od pravog Jamesa. 

- Mislim da mogu pomoći Kyrieju Irvingu da postane najbolji razigravač u ligi. Mislim da mogu pomoći u razvoju Tristana Thompsona i Diona Waitersa. A ne mogu dočekati ponovni susret s Andersonom Varejaom, jednim od mojih omiljenih suigrača - zaključio je James. 

Naslov za Cleveland nakon 50 godina?

Uspije li s Cavsima doći do naslova, prekinut će drugi najduži post u nekom američkom gradu. Cleveland nije bio prvak u nekom od četiri velika američka sporta dugih 50 godina, od naslova u NFL-u 1964. godine. Samo Ottawa (85 godina) duže čeka na titulu. 

Karijera LeBrona Jamesa

  • prvak NBA lige (2012., 2013.) 
  • MVP finala (2012., 2013.) 
  • MVP lige (2009., 2010., 2012., 2013.) 
  • NBA All-Star (10 puta) 
  • MVP All-Star utakmice (2006., 2008.) 
  • idealna petorka NBA lige (osam puta) 
  • najbolji strijelac NBA lige (2008.) 
  • sportaš godine po izboru Associated Pressa (2013.) 
  • sportaš godine po izboru Sports Illustrateda (2012.) 
  • osvajač zlata na OI (2008., 2012.)
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga
SAŽETAK ISTRA - SLAVEN

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga

PULA - Nogometaši Istre 1961 pobijedili su Slaven Belupo 3-0 u Puli u utakmici 32. kola HNL-a. Puljani su poveli u šestoj minuti golom Eliasa Fileta iz penala. Emmanuel Ekong u 15. minuti zabio je možda i najbolji gol u HNL-u ove sezone nezaustavljim projektilom s barem 25 metara daljine. A za konačnih 3-0 lopta se odbila od golmana Slavena Ivana Sušaka.

VIDEO Kramarić u žestokoj svađi s navijačem nakon poraza
IZ NEPOZNATIH RAZLOGA

VIDEO Kramarić u žestokoj svađi s navijačem nakon poraza

Andrej Kramarić zabio je dva gola u porazu Hoffenheima u 31. kolu Bundeslige, a nakon utakmice kamere su ga uhvatile u žestokoj svađi s navijačem
Nova europska prvakinja: Prije džuda bila sam mala bucka, a trenirala sam u skloništu
ZLATNA BARBARA

Nova europska prvakinja: Prije džuda bila sam mala bucka, a trenirala sam u skloništu

Plus+ "Za pet godina se nadam da će moja sportska karijera biti gotova. Jer planiram još jedan olimpijski ciklus do Pariza. Mogla bih ja po svojim godinama još jedan, ali..", rekla je Barbara