Obavijesti

Sport

Komentari 25

Legenda splitskog sporta: Kad prođem pokraj Arene, sram me

Legenda splitskog sporta: Kad prođem pokraj Arene, sram me
3

Split to nije zaslužio, no Splićani su to dozvolili. Ja bih apelirala da se sport vrati sportašima, rekla je Đurđica Bjedov prilikom najavljivanja Dana splitskog sporta

VIDEO

Sutrašnji Dan splitskoga sporta bit će posebno svečano proslavljen, na defileu sportaša i olimpijaca očekuje se čak 81 klub i gotovo 2000 sportaša, koji će prošetati Rivom i dati prigodu sugrađanima da ih pozdrave i čestitaju im na dosadašnjim uspjesima.

Na današnjoj konferenciji sam događaj najavili su predstavnici svih generacija splitskih olimpijaca, zlatni veslač iz Helsinkija 1952. Duje Bonačić, osvajačica zlata i srebra iz Meksika 1968. Đurđica Bjedov, srebrna iz Pekinga 2008. Blanka Vlašić, te brončana s nedavno završene Olimpijade u Londonu Lucija Zaninović.

- Drago mi se naći među Olimpijcima, pogotovo među ove tri lijepe djevojčice i vjerujem da će sutra na Rivi biti fantastično - kazao je šjor Duje, koji je na pitanje o tome zbog čega je tako mali grad poput Splita dao tako veliki broj sportaša, ponudio zanimljiv odgovor:

- Mogao bih vam cijeli dan pričati o razlozima, no većinu ih znate, stoga ću vam ponuditi jedan novi. Splitska djeca odrastala su u centru grada, koji je popločan, no niti jedna ploča nije istih dimenzija i sve su neravne. Također, svi smo se kupali na Bačvicama, a valovi pijesak čine neravnim, tako da su splitska djeca odmalena naučila na neravne površine što je poboljšavalo njihovu koordinaciju i spretnost.

Jedina hrvatska plivačica sa zlatnom Olimpijskom medaljom Đurđica Bjedov dodala je i toliko puta spominjani dišpet, koji je stavila ispred sponzora i novaca.

- Toliko smo lijepih stvari napravili 'iz dišpeta' da se to ne može zaobići. Otac i majka vas mogu donekle gurati, kao i sponzori, ali kad ostanete sami na startnom bloku, to više nema važnosti. Ostajete sami protiv protivnika i u tom trenutku je 'ili jesi ili nisi'. Ja sam i u 65. godini, na veteranskom prvenstvu rekla sebi 'Neće me nitko dobiti' i tako je i bilo – kazala je Bjedov, koju je posebno ražalostilo stanje oko nedavno zatvorene Spaladium Arene.

- Daleko sam i nemam pravo govoriti, ali mogu reći da me sram kad vidim što se događa. Split to nije zaslužio, no Splićani su to dozvolili. Ja bih apelirala da se sport vrati sportašima, jer mi nećemo činiti zlo jedni drugima. Kako ja mogu željeti zlo Blanki ili Luciji ili bilo kome drugome tko dolazi iza nas. Pa mi smo svi njihovi najveći navijači i oni koji podržavamo njihove uspjehe...

Blanka Vlašić ponosna je što će se naći u defileu s toliko ljudi koji su prije nje proslavili grad pod Marjanom.

- Lijepo je da se i naši stariji sugrađani sjete kako je to nekada bilo, ali i da mlađi dobiju dodatnu motivaciju. Svako od nas je krenuo u sport iz nekog razloga, a ja sam krenula jer je u mojoj obitelji sport bio svakodnevica - kazala je Blanka, koja je najavila kako bi se skakanju trebala vratiti ove zime, najvjerojatnije na 'svom' mitingu u Splitu.

- Još nisam 100% spremna, ali ide na bolje. Napravili smo sve što je bilo u našoj moći da ne gubim treninge i mogu zahvaliti ocu i Bojanu na svemu što su napravili da ostanem u formi unatoč ozljedi. Svaki dan ide na bolje i ja se nadam da ću uskoro biti prava.

Zadnju 'splitsku' olimpijsku medalju donijela je u grad pod Marjanom Lucija Zaninović.

- Čast mi je biti u društvu ovih iznimnih sportaša i što sam nastavila tradiciju. Pogotovo jer je moja medalja prva iz borilačkih sportova. Nadam se da će me ozljede zaobići i da ću donijeti još koju medalju – kazala je Lucija i dodala:

- Ono što mogu obećati je da me uspjeh neće promijeniti i da ću ostati ista kao i do sada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...
TEŠKI DANI

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...

Igrači dva mjeseca nisu dobili u plaću pa su odlučili štrajkati i ne dolaziti na treninge. Takva odluka će biti na snazi dok klub riješi dug prema njima, ali pitanje kako će to napraviti obzirom da je račun u blokadi
VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!
NOVI PROBLEMI

VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!

Gosti su burno proslavili pobjedu, neki igrači su i pretjerali, a to je razbjesnilo pristaše Fenerbahčea koji su utrčali na parket i htjeli ih pretući