Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Legendarni prvak Formule 1 iz Motovuna slavi 79. rođendan...

Talijansko-američki vozač utrka Mario Gabriele Andretti rođen je u Motovunu, 28. veljače 1940. godine. Danas hrvatski grad tada je u Drugom svjetskom ratu bio pod talijanskom okupaciju

Motor Racing - Formula One World Championship - United States Grand Prix - Race Day - Austin, USA
Foto: James Moy/Press Association/PIXSELL
2 komentara

Bivši svjetski prvak u Formuli 1 danas slavi 79. rođendan. Riječ je o Mariju Andrettiju koji je ratne 1940. rođen u Motovunu, a ima američko i talijansko državljanstvo. Svoj najveći uspjeh imao je 38. godina poslije kada je s Lotus-Fordom bio svjetski prvak u Formuli 1. 

Indy 500 Photocall - New York City | Autor: Graylock/Press Association/PIXSELL Foto: Graylock/Press Association/PIXSELL

Andretti je osvojio i Indianapolis 500 1969. godine, a četiri je godine (1965., 1966., 1969., 1984.) osvajao i američki Cart-Champcar. On je uz Dana Gurneya jedini vozač koji je pobjeđivao u F1, Indy 500, Svjetskom prvenstvu sportskih automobila i NASCAR Sprint Cupu.

Motor Racing - Formula One World Championship - United States Grand Prix - Qualifying Day - Austin, USA | Autor: James Moy/Press Association/PIXSELL Foto: James Moy/Press Association/PIXSELL

Posljednji je američki vozač koji je osvojio F1 naslov (1978. godine), ali i posljednji Amerikanac koji je pobijedio na nekoj F1 utrci. Bilo je to na VN Nizozemske u Zandvoortu u sezoni kad je osvojio naslov. Imao je tada jaku konkurenciju poput Nikija Laude , Jacquesa Laffitea, Johna Watsona, Carlosa Reutemanna, Jamesa Hunta itd.  

Utrke voli još i danas, a na njima je nastupao i nakon svog 70. rođendana.

Naši partneri pišu
Message