Ivica Osim: Robert Prosinečki je sad baš pravi izbor za BiH | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 17

Ivica Osim: Robert Prosinečki je sad baš pravi izbor za BiH

Ivica Osim: Robert Prosinečki je sad baš pravi izbor za BiH
1

Robert Prosinečki još čeka poziv iz Slovenije, ali sad se pojavila Bosna i Hercegovina. Kandidat je za izbornika, uz Amara Osima i bivšeg izbornika Mehu Kodru

VIDEO

Slovenija se javila prva, ali nije jedina koja u susjedstvu želi Roberta Prosinečkog na klupi reprezentacije. Žuti je kandidat i za klupu reprezentacije BiH.

- Nisam znao da postoji interes i iz Sarajeva, sad sam čuo za to - rekao nam je jučer Robert Prosinečki, koji će uskoro biti bivši izbornik Azerbajdžana.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

00:14

- Tamo imam ugovor do prosinca. Putujem u Baku u utorak. Moja je ideja krenuti dalje, odnosno tamo završiti posao. Čekam da se jave i Slovenci. Najavili su da će me zvati, ali još nisu - dodao je Prosinečki.

Sarajevski mediji pišu kako je Žuti među tri kandidata koja imaju najviše šansi naslijediti Mehmeda Baždarevića na klupi “zmajeva”. Tu su uz njega Meho Kodro i Amar Osim. Nazvali smo i Amarova oca, legendarnog trenera Ivicu Osima. On bi trebao biti u grupi ljudi koja će voditi pregovore s kandidatima za novog izbornika BiH.

Ivana Ivanović/Pixsell

- Još mi je pokojni Vlatko Marković govorio da Prosinečki od svih igrača iz vaše sjajne generacije ima najnogometnije razmišljanje, bilo je to dok je bio pomoćnik Slavenu Biliću - počeo je Osim i nastavio:

- Ako želite naučiti nešto o nogometu, onda teško da postoji bolji učitelj od Žutog. On je čovjek koji sjajno razumije nogomet. S njime momčad može uspostaviti dobru igru.

Ivica Osim vodio je Prosinečkog na Svjetsko prvenstvo 1990. godine, kad je reprezentacija bivše države ispala u četvrtfinalu.

- Jako ga cijenim. Bio je fantastičan igrač, a na dobrom je putu da bude jednako dobar trener. Pratio sam i pratim njegov rad. Vjerujem da je pred njim sjajna budućnost - nahvalio je Osim Prosinečkog.

Žuti sigurno ima dobre šanse biti izbornik BiH kad o njemu ovako pozitivno i dobro govori Ivica Osim, čije se mišljenje u Sarajevu oduvijek jako poštuje.

Njegovo bi mišljenje na kraju moglo biti ključno. Naravno, kandidat mu je i sin, pa za Osima to neće biti lagan posao, no neće sam odlučivati. Meho Kodro je već bio izbornik BiH, ali je brzo dobio otkaz. Tako da bi na kraju Amar Osim i Prosinečki mogli biti najveći favoriti.

Miroslav Blažević vodio je BiH 2008/2009. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010. godine. Zamalo je Ćiro “zmajeve” odveo na Mundijal, bolji je u dodatnim kvalifikacijama bio Ronaldov Portugal. Trener svih trenera smatra kako bi u Sarajevu pogodili kad bi Žuti bio njihov izbor.

- Tko dovede Žutog na klupu, taj će imati pravu premiju. Ispada, eto, da ga na klupi ne želimo samo mi, ali to mi je i jasno. Robi je ipak malo jači folirant i faca od njih sviju - poručio je Ćiro i dodao:

- Ne sumnjam kako će biti velik trener. I ne čudi me što se za njega tako otimaju.

Ćiro, dakle, smatra kako bi Prosinečki mogao BiH odvesti na Europsko prvenstvo 2020. godine. Sad nisu uspjeli izboriti niti doigravanje. Pjanić, Džeko i društvo bili su u skupini s Belgijom i Grčkom. Znalo se da će Belgijci biti nedodirljivi, ali su vjerovali kako mogu biti ispred Grka. Nisu uspjeli u tome i neće drugi put zaredom igrati na Svjetskom prvenstvu.

Pitali smo za Prosinečkog i na drugom kraju svijeta. Vahida Halilhodžića, legendarnog nogometaša iz BiH, koji je sad izbornik Japana. Javio se Vaha iz Tokija, naravno da pozorno prati što se događa.

Reuters/PIXSELL

- Sve što znam o tome znam iz medija. Prosinečki je bio velik igrač. Pratio sam malo njegov rad sad u kvalifikacijama na klupi Azerbajdžana. Dobro je krenuo, ali u nastavku je ipak ta reprezentacija malo pala. Sigurno da Žuti ima dobar potencijal kao trener. On je dobar čovjek, ima karizmu i to je uvijek važno - rekao je Vaha iz Japana.

On je s Japancima izborio nastup na Svjetskom prvenstvu, a idućeg će mjeseca igrati dvije prijateljske utakmice protiv dvije sjajne reprezentacije. Prvo protiv Brazila u Francuskoj, zatim protiv Belgije u Bruggeu. I Vaha odaje dojam čovjeka koji vjeruje kako bi Prosinečki bio dobar izbor za klupu BiH. I mišljenje takvog stručnjaka moglo bi biti važno ljudima u Sarajevu. Žuti se sad odmara i, kako sam kaže, čeka pozive. Otići će kratko do Azerbajdžana, a onda će odlučiti što i kako dalje. U međuvremenu planira...

- Jedva čekam otići na Velesajam i zaigrati padel - rekao nam je Prosinečki, koji je u skupini za protivnika imao Sjevernu Irsku, potencijalnog protivnika naše reprezentacije. - Mogu biti opasni, ali ipak smo puno bolji - kaže Žuti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17

VIDEO

UŽIVO Transferi: Dinamo krenuo po Španjolca i Pašalića, bivši bek 'bijelih' odlazi u Goricu...
LJETNI MERCATO

UŽIVO Transferi: Dinamo krenuo po Španjolca i Pašalića, bivši bek 'bijelih' odlazi u Goricu...

Prijelazni rok u HNL-u počeo je 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere domaće i stranih liga

Otvorene su Olimpijske igre u Parizu! Spektakularno paljenje plamena iznenadilo cijeli svijet
SVEČANA CEREMONIJA

Otvorene su Olimpijske igre u Parizu! Spektakularno paljenje plamena iznenadilo cijeli svijet

U spektakularnom otvaranju Olimpijskih igara u Parizu, nakon četiri sata duge ceremonije olimpijski plamen upalili su atletičarka Marie-José Pérec i legendarni džudaš Teddy Riner