Obavijesti

Sport

Komentari 0

Litavski izbornik ima mnoštvo nedoumica nakon Belgije...

Litavski izbornik ima mnoštvo nedoumica nakon Belgije...
1

Šveđani su vjerojatno u još većim problemima, i sam izbornik kao da se pita čemu ove dvije utakmice sa Litvom kad ne može računati na NBA igrače Jerebka i Taylora

VIDEO

Litva je svoju premijeru, u smislu utakmica, u ovim pripremama odradila kroz dvostruki program protiv Belgije. I bilo je 2 od 2, dvije lagane pobjede za podizanje raspoloženja i pumpanje samopouzdanja. Dok je u prvoj savršeno funkcionirala igra na obje strane parketa, u drugom dvoboju napad nije bio toliko efikasan, ali su zato izabranici Jonasa Kazlauskasa obrambeno posao odradili još bolje. U prvoj su primili 61, u drugoj samo 53 koša. Tu drugu utakmicu ujedno je obilježio i nastup centra Valančiunasa koji se nekoliko dana ranije priključio nacionalnoj vrsti. Po njegovoj igri teško se moglo zaključiti da nije prošao određeni dio priprema s A-vrstom. Zabio je 12 koševa, a tome je dodao i 11 skokova za 21,5 minutu igre. Osim njega, zaigrali su i Kleiza i Kalnietis, koji također nisu igrali prvi susret no oni nisu bili tako efikasni. Kleiza je zabio tri, Kalnietis pet koševa.

Od tih je dvoboja prošlo šest dana, a u međuvremenu se litavska vrsta preselila u Panevezyš gdje će dvaput odmjeriti snage sa Švedskom. Jednom danas i jednom u srijedu. Nema vijesti da je izbornik Kazlauskas skraćivao roster ili takvo nešto slično pa je za očekivati da će opet doći do određenih rotacija i odmaranja. Prvu utakmicu s Belgijom nisu igrali Kalnietis, Kleiza i Valančiunas, drugu su u "civilki" promatrali Javtokas, Seibutis i K. Lavrinovič.

Ono što se u prve dvije pripremne utakmice nametnulo kao gorući problem za Litavce jesu slobodna bacanja. Nakon prvoga dvoboja u kojem su gađali 20/30 (66.7 posto), u drugom su bili još gori promašivši ih čak 14 (22/36, 61.1 posto). Izbornik Kazlauskas nakon te utakmice nije bio zadovoljan niti brojem izgubljenih lopti (19), za što je djelomično opravdanje našao u teškim uvjetima za igru jer je u dvorani u Kaunasu bilo sparno pa su i lopta i parket bili klizavi. No, i unatoč tomu bio je poprilično nezadovoljan.

- Druga utakmica s Belgijom ostavila me s dosta pitanja. Najveće je - koje je naše pravo lice? Ono iz prve utakmice, ili ovo iz druge? Jesmo li mi Litavci zaboravili kako se dodaje lopta? Loša tranzicija, loše odluke, neborbenost, mladi igrači precjenjuju svoje mogućnost... - nabrajao je litavski izbornik koji je očito u zadnjih tjedan dana imao na čemu raditi.

Šveđani otvaraju svoje pripremne susrete možda i najkasnije od svih sudionika Eurobasketa. Procjena njihovog stožera je da se ne ide sa previše pripremnih susreta, danas i u srijedu je na rasporedu dvomeč protiv Litve, ali prave stvari tek slijede.

Naime, prema vijestima iz švedskog tabora, njihov NBA dvojac Jonas Jerebko i Jeffrey Taylor priključit će se pripremama tek po povratku iz Litve, dakle oni za danas nisu u kombinaciji.

Ostatak ekipe je vrlo šaren, mahom su to igrači Sodertaljea ili Norrkopinga, dva ponajbolja švedska kluba koja su prilično limitirana. Za ilustraciju recimo da su se natjecali u EuroChallenge kupu, dakle najslabijem europskom natjecanju.

Odigrali su dobre kvalifikacije, dva puta gubili od Njemačke, ali uspjeli su dobiti Bugarsku sa dovoljno razlike da bi bili ispred njih. Nemaju igrača koji odskače kvalitetom, imena Kennyja Granta, Dina Pite ili playa Massambe ništa vam vjerojatno neće značiti.

Osim spomenutog NBA dvojca, imaju nekoliko interesantnih ljudi, krilo Rush je u Vareseu, a Ludvig Hakanson je supertalentirani 17-godišnjak sa ugovorom u Barceloni. Ostatak je ipak limitiran, a na izborniku Bradleyu Deanu je da to posloži najbolje moguće.

- Bit će neobično i teško odigrati i pripremiti se za Eurobasket kroz ova dva susreta sa Litvom jer nedostaju nam dva nositelja, Jerebko i Taylor. Očekujem da svatko od ostalih da svoj doprinos, imamo igrače koji mogu napraviti napadački iskorak i dati više - reći će švedski izbornik, potom i zadovoljno nadodati:

- Ovo je najbolji start priprema koliko sam ja izbornik (4 godine, nap.a.). Svi igrači su fizički i psihički došli u vrlo dobrom stanju.

Šveđani nemaju previše aduta u ovom sastavu za suprostaviti se Litvi niti bilo kojoj drugoj reprezentaciji. Donekle imaju kvalitetu u visokoj liniji sa Kjellbomom i Marakerom, ali i to je daleko od razine najboljih europskih selekcija.

Tekst preuzet sa dvoznak.com - adrese za pametno klađenje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Bjelica dobio otkaz u Unionu!
KRAJ SURADNJE

Bjelica dobio otkaz u Unionu!

Nakon što je Union Berlin na domaćem terenu izgubio 4-3 od izravnog konkurenta u borbi za ostanak Bochuma, uprava kluba odlučila je završiti suradnju sa hrvatskim strategom

Nakon svih turbulencija, Hajduk počeo i izbacivati igrače iz momčadi! Čija je to bila odluka?
AUTORITET ILI ČIŠĆENJE?

Nakon svih turbulencija, Hajduk počeo i izbacivati igrače iz momčadi! Čija je to bila odluka?

Uz najveću gledanost i atmosferu kojom se diči, Hajduk je na Poljudu osvojio 11 bodova manje nego Rijeka na Rujevici i osam manje nego Dinamo u Maksimiru! Od 15. ožujka kod kuće je pobijedio Rudeš i pet puta izgubio!
Lova do krova: Nenad Bjelica je kao trener na otkazima zaradio više od četiri milijuna eura!
NAPUNIO RAČUNE

Lova do krova: Nenad Bjelica je kao trener na otkazima zaradio više od četiri milijuna eura!

Hrvatski trener je u godinu i osam mjeseci dobio čak tri otkaza. Prvi u rujnu 2022. godine u Osijeku pa je zatim preuzeo Trabzonspor gdje je postao bivši u listopadu prošle godine. Sad ga je smijenio i Union