Obavijesti

Sport

Komentari 19

Livaja: Ako trebam izborniku Daliću, onda će me i pozvati

Livaja: Ako trebam izborniku Daliću, onda će me i pozvati
4

Moja želja da igram za reprezentaciju i da odem u Rusiju nije sporna, rekao nam je Marko Livaja, koji ove sezone igrao sjajno u AEK-u. Zabio je već deset golova za momčad iz Atene

VIDEO

Ima li Zlatko Dalić problem s neefikasnošću napadača, pitanje je koje se može promatrati s dva aspekta. Ako gledamo napadače koji su nominalno u prvom planu, onda ima, jer oni baš i ne zabijaju. Ali ako gledamo širu sliku, onda problema baš i nema. Jedan od onih koji nisu u prvom planu, a igraju i redovito zabijaju je Marko Livaja, koji se dolaskom u Atenu preporodio. Livaja je zabio jedini gol u pobjedi njegovog AEK-a nad Panioniosom, deseti od početka sezone, čemu treba dodati i pet asistencija.

- Iako sam bio malo skeptičan prije dolaska u Grčku, na koncu mi se sve idealno posložilo. Prvi smo na ljestvici, u polufinalu smo kupa, i što je najvažnije, redovito igram - kaže Livaja, a na našu primjedbu kako je ipak najvažnije da zabija, samo se nasmijao i dodao:

- Znate kako je, kad dobivate prilike i igrate, onda ima i golova. Ne mogu se požaliti, stvarno sam se dobro snašao, trener me vratio u moju prirodnu poziciju iza napadača.. Oduvijek sam bio 'desetka', onaj koji dolazi iz drugoga plana i zabija, i sada sam napokon u ulozi u kojoj se najbolje osjećam.

Dalić objavio popis za turneju u SAD-u: Vratio nam se Ćorluka!
Dalić objavio popis za turneju u SAD-u: Vratio nam se Ćorluka!

Iako je izbornik Zlatko Dalić najavio kako na Marka najozbiljnije računa, kako je poslao Ognjena Vukojevića u Kijev da ga gleda, te kako ne može ignorirati čovjeka koji je dao deset golova, nije ga pozvao.

- Moja želja da igram za reprezentaciju i da odem u Rusiju nije sporna. Ne znam tko me i kad trebao gledati ili me gledao, ali ne igram u Indoneziji, nego u Europi, tako da vjerujem da su me imali prilike vidjeti, te da će me, ako im trebam, i pozvati. Ako ne... Moje je da igram i zabijam golove, još uvijek sam mlad, tek mi je 24, i ispred mene je još puno golova i dobroga nogometa, nadam se i u dresu reprezentacije - kaže Livaja, kojeg je iznenadila kvaliteta grčke lige.

- Dosta se tvrdo igra, ima 5-6 jako dobrih momčadi, a ni ovi drugi nisu tako loši, nigdje ne možeš otići i unaprijed upisati bodove. Pogotovo jer se protiv nas svi brane, igraju bunker i ponekad je teško zabiti prvi gol i otvoriti ih. Mi smo nekako pronašli dobitnu kombinaciju, igramo jako lijep nogomet, igrali smo dobro i u Europi, šteta što smo ispali od Kijeva iako smo po meni bili bolji od njih...

AEK se trenutno nalazi na prvom mjestu grčke Superleague, s dva boda prednosti nad PAOK-om, te sedam ispred Olympiakosa, koji imaju po susret manje, i mogao bi lako prekinuti Olympiakosov dugi niz uzastopnih naslova prvaka...

Igor Kralj/PIXSELL

- Grčki nogomet je po tome sličan hrvatskom, da bi srušio dugogodišnjeg prvaka, moraš se boriti protiv sustava, protiv sudaca, ma protiv svih. A to baš i nije lako. Za sada dobro guramo, nismo izgubili nijedan derbi, a u subotu gostujemo u Solunu. Vidjet ćemo što će odlučiti i arbitraža o kazni za izgrede na utakmici Olympiakosa i PAOK-a, možda ostanu bez bodova pa bi nam posao u preostalih šest kola bio lakši - rekao nam je Marko.

Na život u Grčkoj brzo se privikao.

- Klima i mentalitet ljudi dosta je sličan našem, tako da sam se brzo privikao, a i momčad me dobro primila. Svi govore engleski, trener je Španjolac... Kod kuće me svi pitaju kakav je život ovdje, svi spominju krizu i probleme s kojima se Grčka država muči, no to se ovdje uopće ne osjeća - kaže Livaja.

Marko poput brojnih drugih sportaša živi uz more, u popularnoj Glyfadi, uživa u šetnjama sa suprugom i kćerkicom...

- Obiteljski sam čovjek i doista uživam u svakom trenutku koji provedem s njih dvije. To mi pomaže da napunim baterije i da sam koncentriran na nogomet.

Jednim okom prati što se događa u HNL-u.

- Hajduk standardan, pobijedi Dinamo, pa uprska protiv Slaven Belupa. Na dobrom su putu, ali moraju pobjeđivati u nizu, ne smiju im se događati kod kuće kiksevi poput Rudeša ili Slavena. Ima dosta mladih igrača, treba ih zadržati na okupu i krenuti u narednu sezonu po trofej, jer Rijeka i Dinamo nisu više superiorni kao ranije.

Žao mu je što je njegov bivši suigrač Hugo Almeida opet ozlijeđen.

- Baš nema sreće, najprije leđa, sad noga... Pet mjeseci smo igrali skupa, i kad je dobio ponudu Hajduka, pitao me što mislim. Preporučio sam mu da dođe u Hajduk jer će uživati i u gradu, i s navijačima... Iako je pravi profesionalac, muče ga ozljede, i žao mi je što ga splitska publika nije još vidjela u pravom svjetlu. Iako nije tip koji trči cijelu utakmicu, on i te kako zna igrati nogomet, zna asistirati, jak je u soku... i mladi igrači imaju što od njega naučiti... - zaključio je Livaja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub
Budimir ispao tragičar. 'Fulao' je penal za remi, navijači su u šoku: 'Najgori penal u povijesti'
ŠPANJOLSKA LIGA

Budimir ispao tragičar. 'Fulao' je penal za remi, navijači su u šoku: 'Najgori penal u povijesti'

Kazneni udarac je izveo Budimir, no to je učinio tragično loše. Zaletio se, pa zastao, te nespretno zahvatio loptu koja je jedva došla do Giorgija Mamardašvilija koji ju je samo pokupio