Obavijesti

Sport

Komentari 12

Lochteu prvo zlato! Phelps bez bronce, zaostao četiri sekunde

Lochteu prvo zlato! Phelps bez bronce, zaostao četiri sekunde
1

Američki plivač Ryan Lochte na najbolji način je najavio berbu medalja na Igrama u Londonu. Na 400 m mješovito posramio je velikog Michaela Phelpsa koji je bio 4.

VIDEO

Finalna plivačka natjecanja na Olimpijskim igrama u Londonu nisu mogla početi boljom utrkom. Na 400 mješovito je sjajni Amerikanac Ryan Lochte uzeo prvu zlatnu medalju.

Dakako, Michael Phelps, koji se provukao u finalnu utrku s najslabijim vremenom u polufinalu od svih osam finalista, nije imao snage za izravan duel s Lochteom, koji je debelo iza sebe ostavio sve plivače.

No, nije Phelps, osmerostruki pobjednik prije četiri godine u Pekingu, mogao niti do medalje. Završio je kao četvrti, a ispred njega su bili još Brazilac Pereira i Japanac Hagino.

Nakon uvodnih 100 metara delfina Lochte i Phelps su bili ispred svih, no tijekom leđne i prsne tehnike Phelps se izgubio u tako brzom ritmu, a Lochte je otišao daleko ispred svih. Thiago Pereira i Kosuke Hagino su u međuvremenu prestigli Phelpsa, te su na kraju vodili veliku borbu za srebrnim odličjem, a tu je borbu dobio Brazilac.

Inače, sve do 350 metara utrke Lochte je bio ispred vremena svjetskog rekorda, no na kraju je u cilj došao s vremenom 4:05.18, što je sekundu i pol iza svjetskog rekorda (4:03.84). Pereira je plivao 4:08.86, Hagino 4:08.94, a Michael Phelps 4:09.28.

Dva kineska zlata, jedan svjetski rekord

Osim Amerikanca Ryana Lochtea, prvi finalni dan u plivanju su obilježili Kinezi. Uzeli su plivači i plivačice te nacije dva zlata, jednu broncu, a oborili su i svjetski rekord.

Na 400 mješovito je pobijedila Shiwen Ye koja je, uz zlato, oborila i dotadašnji svjetski rekord od 4:29.45. Kineskinja je plivala 4:28.43, odnosno, sekundu brže od najboljeg rezultata do Londona. Amerikanka Elizabeth Beisel je bila druga sa skoro tri sekunde slabijim vremenom, a treba reći da su na početku slobodne tehnike, posljednje u nizu, ona i Ye bile poravnate.

Yang Sun, 20-godišnji Kinez, je, pak, slavio na 400 slobodno. Postao je time prvi Kinez u povijesti sa zlatnom medaljom na Olimpijskim igrama, a bio je tik do svjetskog rekorda. Plivao je 3:40.14, odnosno, samo sedam stotinki sporije od svjetskog rekorda.

Drugo je mjesto osvojio zlatni iz Pekinga, Taehwan Park iz Južne Koreje, koji je jedno vrijeme prije finala bio i suspendiran, ali mu je FINA ipak dozvolila nastup u finalu koje je Korejac okrunio srebrom.

OI, plivanje, 400 mješovito (muški):

1. Ryan Lochte (SAD) 4:05.18

2. Thiago Pereira (Bra) 4:08.86

3. Kosuke Hagino (Jap) 4:08.94

4. Michael Phelps (SAD) 4:09.28

400 slobodno (muški):

1. Yang Sun (Kin) 3.40.14

2. Taehwan Park (J. Kor) 3:42.06

3. Peter Vanderkaay (SAD) 3:44.69

400 mješovito (žene):

1. Shiwen Ye (Kin) 4:28.43 (svjetski rekord)

2. Elizabeth Beisel (SAD) 4:31.27

3. Xuanxu Li (Kin) 4:32.91

4x100 slobodno (žene):

1. Australija 3:33.15

2. Nizozemska 3:33.79

3. SAD 3:34.24

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju