Obavijesti

Sport

Komentari 37

'Luki sam prvome rekao da se opraštam, a vratit ću se ako me Hrvatska bude ikada trebala...'

'Luki sam prvome rekao da se opraštam, a vratit ću se ako me Hrvatska bude ikada trebala...'
25

To mi je jedna od najtežih odluka koje sam donio u sportskoj karijeri i jedan od najgorih trenutaka u životu. No u životu i karijeri prije ili kasnije morate donijeti i tako teške odluke, rekao nam je Rakitić...

VIDEO

Oproštaj Ivana Rakitića (32) od reprezentativnog dresa za većinu navijača hrvatske nogometne reprezentacije bio je šok. Svi smo vjerovali da će Ivan nastaviti predvoditi  Vatrene i na Euru, da će pokušati ponoviti, zašto ne, i nadmašiti srebro iz Rusije, no ništa od toga. Ivan je prelomio i donio odluku zbog koje mu, priznaje, nije lako ni danas.

Pokretanje videa...

Rakitić 01:30

- To mi je jedna od najtežih odluka koje sam donio u sportskoj karijeri i jedan od najgorih trenutaka u životu. No u životu i karijeri prije ili kasnije morate donijeti i tako teške odluke - kaže Ivan.

'U Splitu se osjećam kao kući... Hajduk? Ha, kum je na potezu'
'U Splitu se osjećam kao kući... Hajduk? Ha, kum je na potezu'

Zašto je odlučio otići u mirovinu, kome je prvo rekao i tko će biti njegov nasljednik u reprezentaciji, otkrio nam je Ivan u velikom intervjuu.

Kladite se na Ligu prvaka OVDJE.

 

Kome ste od suigrača prvome javili da napuštate reprezentaciju?

- Obzirom da sam se pri donošenju odluke konzultirao s kapetanom i prijateljem Lukom Modrićem, logično je da je on prvi i znao za moju odluku. Pokazao je maksimalno razumijevanje i podržao me.

World Cup 2018 - Russia vs Croatia

Je li istina da ste kazali kako bi nastavili igrati za reprezentaciju da se Luka umirovio prije vas i da ste ostavili otvorenom mogućnost da opet zaigrate ako vas izbornik treba?

- Moje riječi su krivo protumačene. Nikad nisam rekao da se planiram vraćati. Kazao sam da bih se vratio isključivo ako ne daj Bože bude potrebno. Znači, u slučaju da se veliki broj igrača ozlijedi, da nema tko drugi pomoći... Ja ću zavijek biti navijač moje Hrvatske i spreman sam u nekim izvanrednim okolnostima pomoći svojoj reprezentaciji, naravno, ako budem u stanju, i ako me izbornik i reprezentacija treba.

Ivan Rakitić

Kad ste zadnji put razgovarali s izbornikom Dalićem?

- Zadnji put smo se čuli kad sam mu objavio svoju odluku da više neću igrati za reprezentaciju, a tada sam mu rekao i da sam od tog dana najveći navijač svojih bivših suigrača i da mi se uvijek može obratiti za bilo kakvu pomoć.

SP 2018, Francuska - Hrvatska

Je li vam žao što se niste oprostili na prijateljskom ogledu vaših dviju reprezentacija,  Švicarske i Hrvatske?

- Možda bi bilo zgodno, jer to su reprezentacije zemalja koje meni jako puno znače, ali odluku sam donio ranije i tada nisam ništa planirao i razmišljao o oproštaju.

Kako ste se osjećali dok ste gledali visoke poraze Hrvatske protiv Portugala i Francuske?

- Naravno da mi je bilo teško, ali nije to pravi odnos snaga. Ovo su ipak utakmice Lige nacija u kojima se reprezentacije uigravaju i isprobavaju nove igrače i taktičke postavke, a pravu će snagu svi pokazati tek na Euru. Pa tako i mi.

Je li vam čudno biti slobodan kad su okupljanja reprezentacije?

- Naravno, pa navikne se čovjek poslije toliko godina. Tek sad vjerujem onima koji su govorili da je teže gledati s tribina nego igrati utakmicu. Teško je shvatiti da više nisam dio te priče...

Koliko ova nova Hrvatska može daleko dogurati na Euru?

- Sigurno da je Hrvatska kao aktualni viceprvak svijeta u najužem krugu kandidata za samu završnicu. Vjerujem da ćemo to opravdati igrama i ravnopravno se boriti sa svim najvećim konkurentima.

FIFA World Cup 2018 / Final / France - Croatia 4-2.

Koga vidite u ulozi svog nasljednika u reprezentaciji?

- Najvažnije od svega je da se Hrvatska ne mora brinuti za budućnost reprezentacije, da dolaze mlađi kvalitetni igrači koji će preuzeti uloge nositelja i zamijeniti nas starije. Već sada su pokazali da imaju kvalitetu koja će godinama i iskustvom sve više dolaziti do izražaja. O imenima ne bih, nema smisla stavljati mladim igračima dodatni teret na leđa.

U drugom dijelu intervjua pročitajte što kaže Ivan Rakitić o Hajduku, odlasku iz Barcelone, Sevilli, obitelji, slobodnom vremenu, hobijima...

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka