Obavijesti

Sport

Komentari 10

Made in Dubrovnik: Hezonja i Konjuh mlade hrvatske nade...

Made in Dubrovnik: Hezonja i Konjuh mlade hrvatske nade...
7

BAZEN TALENATA Dubrovački košarkaški klub osnovao je Marijev pradjed Pero Matana. Tamo su stasali Knego, Prkačin, Hrvoje Perić, Ante Tomić i Hezonja...

VIDEO

Nogometaši GOŠK-a upravo su ispali u 4. ligu, košarkaši Dubrovnika igraju A-2 ligu Jug, a čak se ni perjanica Grada, vaterpolisti Juga, ne osjećaju najbolje - ove sezone nisu osvojili nijedan trofej. Dubrovačka sportska slika bila bi očajna da nije njih - Ane Konjuh i Marija Hezonje.

Ona je jedna od najboljih mladih svjetskih tenisačica, a on je peti izbor NBA drafta. No Ana i Mario proizvodi su njihovih obitelji, a ne nekog sustava u Gradu. Konjuh se zato preselila u Zagreb već s deset godina, Hezonja s 13.

- U Dubrovniku nisu postojali ni uvjeti za rad, ni sustav financiranja vrhunskog sporta. Nama, na sreću, nije trebala financijska pomoć grada, no da je trebala, pitanje je što bismo dobili. Dubrovnik je u odnosu prema hrvatskim uvjetima jako bogat grad, no sustav financiranja sporta nije dobro posložen - tvrdi Anin otac Mario Konjuh.

Dubrovnik je danas na sportskim marginama, ali nije uvijek bilo tako. Osim Jug, nekad je tu bio i nogometni prvoligaš, odbojkašice su bile i europske prvakinje, a u košarkaškom klubu stasali su Knego, Prkačin, Perić, Tomić, Andrić. I, naravno, Hezonja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dubrovački košarkaški klub osnovao je Marijev pradjed Pero Matana - otkrio je Darko Kunce, jedan od prvih trenera novog igrača Orlanda.

- Tog momka ne zanima ništa osim košarke. Baš kao što je nekad Dražen trenirao po cijeli dan, i Hezonji je trening jedino što ga zanima - kaže Hezonjin bivši menadžer Duško Mišković.

I tu je tajna uspjeha, nema tu mnogo dodirnih točaka s sustavom u dubrovačkom sportu. Jer u nogometni teren na Lapadu, na primjer, nije ulagano desetljećima, sportska dvorana sagrađena 1981. više ne ispunjava uvjete ni za kakve ozbiljne utakmice, a zadnja prava investicija u sport bila je natkrivanje bazena u Gružu prije devet godina. 

I zbog svega toga je u Dubrovniku mnogo lakše uočiti Billa Gatesa ili Romana Abramoviča nego suvisao plan kako pomoći sportu u gradu gdje talenta očito ima.

- Prema izdvajanjima za sport Dubrovnik je pri samom hrvatskom vrhu, no nismo zadovoljni stanjem u dijelu infrastrukture i tu ima prostora za podizanje kvalitete i uvjeta za rad klubova i mladih sportaša. Prijeko potrebna je rekonstrukcija nogometnog igrališta u Lapadu, kao i nadogradnja dvorane u Gospinu polju, a kako bi naša djeca imala sve mogućnosti za maksimalne rezultate, bez obzira kojim sportom se bavili - poručili su iz dubrovačkog ureda za sport.

Dok se planovi ne pretvore u stvarnost, talentirani sportaši i dalje će odlaziti dalje u svijet. U Zagreb, Barcelonu ili Orlando.

- Ako ništa drugo, Hezonja barem ne mijenja klimu. Dubrovnik, Barcelona pa Orlando - našalio se Darko Kunce.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'
ANALIZA TOMISLAVA IVKOVIĆA:

'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'

Kad je zdrav, Pjaca može biti prevaga. Dio utakmice bio je i druga špica, jako je opasan, surađuje sa suigračima, ima udarac, sve, tvrdi nekadašnji golman i trener