Obavijesti

Sport

Komentari 32

Mama Đoković: Govorili su mi da će ostati neuk i nepismen...

Mama Đoković: Govorili su mi da će ostati neuk i nepismen...
1

Najbolji tenisač svijeta Novak Đoković (32) prošao je svašta na putu do svjetskog vrha. Roditelji su mu uvijek bili velika podrška, a mama Dijana prisjetila se njegovih početaka i uspona prema broju 1 ATP liste

VIDEO

Imali smo veliko povjerenje u njega. Jelena Genčić nam je prva rekla da takav talent nije vidjela još od Monike Seleš. Ali moj suprug je htio čuti još neka mišljenja. I sva su bila ista - svi su rekli da je Nole nevjerojatan talent za tenis., rekla je Dijana Đoković (55), majka prvog tenisača svijeta Novaka Đokovića (32) za Blic.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:27

Svaki početak je težak, a većina roditelja će za svoju djecu napraviti sve kako bi oni dobili što žele i bili u mogućnosti napredovati na željenim područjima. Dijana Đoković uz svog je sina bila od malih nogu. Dobro mu je išlo na treninzima, bio je odgajan kao i njegova dva brata, Marko i Đorđe, strogo, ali pravedno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zaista smo bili stroži u odgoju i mislim da nismo pogriješili. Slušam roditelje kako govore da njihova djeca odlučuju sama, ali kako možeš dopustiti da dijete od četiri, pet, deset godina samo odlučuje? Kada odraste, postane punoljetno i ode od kuće, može. Ali kad je pod mojom kapom odlučujem ja. Kada je Novak napunio 12 godina, Jelena Genčić nam je rekla da ga ona više ne može trenirati. Da ju je prerastao. Sa 13 godina morali smo ga negdje poslati - objasnila je mama Đoković.

I tad su se morali otisnuti u inozemstvo. Nisu ga htjeli poslati put Amerike te je na kraju Đoković završio u njemačkoj kod Nikole Pilića. Nismo imali novaca, vize. Kada je prvi put otišao, mislila sam da su otkinuli dio mene. Ali kasnije sam navikla da on putuje.

S 11 godina skoro je odustao od tenisa

U jednom trenutku bio je i blizu odustajanja od tenisa. U školi nisu shvaćali koliki je on talent, iako su ga upisali u sportsku gimnaziju.

- Od petog razreda išao je izvanredno u školu. Sa 11 godina dvoumio se hoće li nastaviti karijeru ili ne, Razgovarali smo i na kraju je on onako samouvjereno rekao da želi nastaviti. Bila je 'klackalica', imao je probleme u školi. Upisali smo ga u sportsku gimnaziju, a oni su nam govorili da ćemo ga upropastiti, da će ostati neuk i nepismen. Samo je dva dana bio u školi, ostalo na turnirima. Na polugodištu su me zvali da dođem na disciplinsku komisiju, a ja sam nosila isječke iz novina da im pokažem što je sve osvojio, gdje je bio - objasnila je mama Dijana i dodala:

Tennis - Australian Open 2009 - Day Three - Melbourne Park

- Na kraju su nam dali ispisnicu, a ja sam im poručila da nisu ni "s" od sportske gimnazije jer je ta škola osmišljena za one koji se sportom bave profesionalno, a ne rekreativno.

Mama Đoković tijekom pobjede Novaka držala je i ljubila križ...
Mama Đoković tijekom pobjede Novaka držala je i ljubila križ...

Neki put nisu imali mogućnosti platiti teniske potrebe njihova sina, pa su novac posuđivali. Otac Srđan putovao je s Novakom, dok je majka Dijana radila, a sa sinom je počela malo više putovati od 2005. kad je Novak postao punoljetan. Igrao je tada kvalifikacije za Wimbledon i mi smo svi pratili rezultat uživo na računalu. Kad mu je protivnik imao meč loptu, pomislili smo: "Jao, ne idemo u London!" Ali Novak je na kraju preokrenuo meč i ušao u glavni ždrijeb. Skakali smo od sreće, bio je to doživljaj za sve nas - prisjetila se Novakova majka.

FILE PHOTO: Tennis: Wimbledon

Sin joj nedostaje, ali je svjesna da je napravila sve što je mogla kako bi njemu bilo bolje, a sve joj se to vratilo u vidu Novakovog ljudskog i sportskog uspjeha. Kao i svaku mamu, malo ju brine što to Novak jede, ali tu je odluku prepustila njemu.

- Ako želi jesti grah, neka jede grah. Ako hoće jesti voće, neka jede voće. Kad sam kod njega, kažem mu: Jedi što hoćeš, a mene pusti da jedem što volim. Poštujem što jedeš, ali poštuj i ti ako ja želim pojesti komad mesa - završila je Dijana Đoković.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića