Obavijesti

Sport

Komentari 195

Proročanstvo Zdravka Mamića i desetljeće dominacije modrih

Proročanstvo Zdravka Mamića i desetljeće dominacije modrih
4

NEVJERNICI Mnogi su se smijali Zdravku Mamiću kad je obećao 10 uzastopnih naslova prvaka. Danas se on smije njima. Dinamo slavi deseti naslov zaredom

VIDEO

Zdravko Mamić u subotu navečer kod kuće se zadovoljno smijao. Siguran u potvrdu desetog uzastopnog naslova, u Park mladeži nije otputovao. Nema slađe od potvrde proročanstva baš u Splitu.

Do “decime” je Dinamo došao lakše no što se nadao. U rubrici porazi još stoji nula, Rijeka je četiri kola prije kraja ispala iz konkurencije, a “modri” imaju gotovo dvostruko više bodova od Hajduka (80 naspram 43)... I danas je drugi u europskim ligama, nakon Rosenborga, po broju uzastopnih naslova. Samo su Norvežani u posljednjih šezdeset godina osvojili više naslova zaredom, oni su stali na 13.

Obećao je Zdravko Mamić 2005. godine da će Dinamo uzeti deset naslova prvaka zaredom. Bilo je to nakon sezone u kojoj se igrala liga za prvaka i “ligu za bedaka”. Momčad “modrih”, prepuna mladih reprezentativaca, ispala je u ovu drugu. Baš zbog toga mnogi su odmahivali rukom, vrtjeli glavom na još jednu eskapadu maksimirskoga gazde.

Nije se prestrašio ni kad je 2011. tadašnji Hajdukov predsjednik Hrvoje Maleš rekao da će oni osvojiti barem dva naslova u tri godine.

- Ma ništa od toga. Pa kako će se onda ostvariti moj program od deset naslova. Neka se strpe još malo - odgovorio im je Mamić.

U tih je deset naslova “utukao” devet trenera, prodao igrača za 130 milijuna eura...

Pokušavao je pronaći dobitnu kombinaciju, “miksao” trenere, najviše Jurčića i Ivankovića. Dok na klupu nije postavio brata Zorana. U tih deset godina osvajao je prvenstva kao igrač, sportski direktor i sada trener. Pobjeda, golova i novca u maksimirskom klubu sve je više, a navijača sve manje.

Na početku dekade obložene naslovima prvaka, Maksimir je na proslavi prvaka bio pun, vatromet je bio raskošan, a momčad je u središte grada putovala na autobusu bez krova... Danas bi, malo fali, zajedno u autobus stali i navijači sa stadiona...

Željko Hladika/PIXSELL

Deset razloga zašto je Dinamo osvojio deset naslova u nizu: Mamić, Bandić i ‘genijalac’ koji je iz Hajduka ‘otkantao’ Luku Modrića

  • 1. Svom cilju je podredio život: Zdravko Mamić cijeli je život podredio cilju koji je najavio. I sam je priznao da zbog toga pati i njegova obitelj.
  • 2. Luka Hajduku nije bio dovoljno dobar: ‘Genijalci’ u Hajduku procijenili su da Luka Modrić nije za Hajduk. S njim je Dinamo počeo osvajanje ‘decime’.
  • 3. Škola je među najboljima: Omladinska škola je moderno ustrojena, nema više ‘tatinih sinova’, a novi dragulj je sjajni Ante Ćorić.
  • 4. Puno lakše uz Bandića: Holding je pomagao Dinamu kad maksimirski klub nije bio solventan kao što je to danas.
  • 5. I Hajduk ima malo "zasluga": Godinama se u Hajduku žale, svi su im krivi, a bježe im igrači poput Modrića ili Vrsaljka. ‘Bijele’ uprave su loše.
  • 6. Igračima ne fali baš ništa: Krenulo je sa ‘svemirskim autobusom’, a završilo s klupskim hotelom i modernim terenima. Uvjeti su vrhunski.
  • 7. Kupe sve što im zatreba: Financijski su stabilni, a najvažnije je da igračima ne kasne ugovorne rate. Ima se, pa si mogu priuštiti i Schildenfelda...
  • 8. Igrača ima za dvije momčadi: Široki kadar treneru olakšava posao, barem kad je u pitanju HNL. Izostanke važnih igrača lako nadomjesti.
  • 9. Od Dinama se više ne bježi: U svijetu se pročulo za Dinamov razvoj igrača. U klubu je Henriquez koji je došao iz Manchester Uniteda, te Olmo iz Barcelone.
  • 10. Zna se tko što mora raditi: Oko 200 ljudi zaposleno je u klubu. Logistika je na visokoj razini, svi znaju što im je posao kako bi sve funkcioniralo.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 195
VIDEO

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli
POLUFINALE LIGE PRVAKA

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli

Bayern München i Real Madrid remizirali su u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka (2-2). Za domaćina su zabili Sane i Kane, no gosti su se opet izvukli golovima Viniciusa

VIDEO Dodir majstora: Modrić 'frapirao' navijače na treningu
GENIJALAC S LOPTOM

VIDEO Dodir majstora: Modrić 'frapirao' navijače na treningu

Realovci su trenirali na Allianz Areni u Münchenu uoči polufinala Lige prvaka, a Modrić je bio posebno raspoložen. S dvije majstorije je oduševio navijače i na sjajan način najavio utakmicu
UŽIVO Polufinale Lige prvaka, evo gdje gledati Bayern - Real
OD 21 SAT

UŽIVO Polufinale Lige prvaka, evo gdje gledati Bayern - Real

Želimo se izolirati od drugih stvari u ovoj utakmici. Važno je da imamo slobodu kako bi odigrali vrhunsku utakmicu. Dat ćemo sve od sebe kako bi pobijedili, znamo kakva je situacija za uzvrat, najavio je trener Bayerna