Obavijesti

Sport

Komentari 34

Mario Stanić došao je u Hajduk kao velika nada, a otišao kao...

Mario Stanić došao je u Hajduk kao velika nada, a otišao kao...
6

Posve je nevjerojatno da je čovjek s tolikim nogometnim iskustvom i bogatom poviješću ukazivanja na anomalije šutke gledao kako se Hajduk iz utrke za vrh u par mjeseci pretvara u vreću za napucavanje fenjeraša...

VIDEO

Mario Stanić došao je u Hajduk kao velika nada, a otišao kao...

Rečenicu možete završiti na razne načine, no ako ste navijač Hajduka teško da ćete dopisati bilo što pozitivno, jer među navijačima Hajduka prevladava mišljenje kako je Stanićev mandat bio razočaranje i potpuni promašaj.

Pokretanje videa...

Jakobušić smijenio Stanića 08:07

 

Mario Stanić stigao je na Poljud kao najava nekog novog vremena, kao nogometna legenda koja je gotovo jednaku slavu stekla svojim britkim komentarima u kojima je kritički progovarao o brojnim anomalijama u hrvatskom nogometu. Pobrao je Stanić brojne simpatije, stoga su i očekivanja hajdučkog puka bila velika. Pogotovo što je došao s Igorom Tudorom. Obojica su nesporno velika nogometna imena, klub je bio financijski stabilan, a naslijedili su rekordno skupu momčad u borbi za vrh ljestvice. Momčad koja je doduše već bila kiksala na dva fronta, ali, momčad koja je i dalje bila druga na prvenstvenoj ljestvici.

Zabio je prvi gol na Poljudu, bio pomoćnik Wengeru 18 godina: 'On je hodajuća enciklopedija'
Zabio je prvi gol na Poljudu, bio pomoćnik Wengeru 18 godina: 'On je hodajuća enciklopedija'

Očekivalo se da će njih dvojica biti dobitna kombinacija koja će Hajduka napokon odvesti do trofeja, a Stanić k tome i veliki adut u raščišćavanju odnosa s HNS-om, no od velikih očekivanja na koncu je ispalo jedno veliko - ništa. Već nakon prvih istupa bilo je jasno da se legendarni nogometaš puno bolje snalazi za tipkovnicom nego u fotelji sportskog direktora/savjetnika, da puno bolje vidi ono što ne valja, nego što zna kako to promijeniti ili popraviti.

 

- Ja vam tvrdim da slika Hajduka nije ni približno onakva kakvom se prezentira u medijima. Čim nešto ne bude kako treba, ja ću prvi izaći u javnost i reći da je tako – kazao je Stanić u jednom od prvih istupa.

Na koncu je otišao a da nije "izašao u javnost", niti je osjetio potrebu oglasiti zvono za uzbunu, pa čak i kad je i najvećim optimistima postalo jasno da Hajduk nezadrživo tone. Tužnije od samih rezultata koje je klub u njegovom mandatu postizao bila je upravo ta šutnja. Umjesto da progovori, Stanić je šutke i bez reakcije odgledao brojne loše poteze i nelogičnosti koje su se na Poljudu događale. A javnost i navijači imaju pravo na odgovore, imaju pravo znati što se u klubu događa...

Posve je nevjerojatno da je čovjek s tolikim nogometnim iskustvom i tako sadržajnom poviješću ukazivanja na anomalije šutke gledao kako se momčad iz utrke za vrh ljestvice u par mjeseci pretvara u vreću za napucavanje fenjeraša poput Šibenika i Istre. Šutke je Stanić odgledao i sve Tudorove eksperimente s napadačima na beku, bekom na stoperu, tvrdoglavom inzistiranju na igri s trojicom u zadnjoj liniji, ignoriranjem najboljih mladih igrača iz prvog dijela sezone nauštrb onih kojima istječu ugovori... Šutio je čak i kad se u kuloarima brujalo o tome kako njegovi bivši partneri iz managerske agencije surađuju s nekim igračima Hajduka...Do sutra bi mogli nabrajati što se sve događalo na Poljudu, i na što sve Stanić nije reagirao.

Zagreb: Hrvatski Telekom Prva liga, 30. kolo, NK Lokomotiva - HNK Hajduk

 

I baš kao što Stanić nije nudio odgovore, jednako tako nije ni reagirao, nije odstupio s funkcije, pa čak ni stavio mandat na raspolaganje kao moralan čin funkcionera koji je, barem dijelom, odgovoran za loše rezultate i promašaje u prijelaznim rokovima. Nije reagirao čak ni kad je odstupio predsjednik Marin Brbić, koji je bio puno manje odgovoran!?

U deset mjeseci koliko je proveo na Poljudu, Stanić nijednom nije izašao pred novinare kako bi objasnio javnosti što se to događa i kako on sve skupa vidi, a u rijetkim istupima u kontroliranim uvjetima i bez neugodnih pitanja, najčešće je ponavljao nužnost kontinuiteta, iako je u njegovom mandatu jedini kontinuitet bio kontinuitet šutnje i loših rezultata.

Stanić: Jakobušić je reagirao neprimjereno i ispričavao mi se. Smjena? Doznao sam iz medija
Stanić: Jakobušić je reagirao neprimjereno i ispričavao mi se. Smjena? Doznao sam iz medija

I kad smo očekivali da će jednako šuteći i otići, Stanić je na odlasku odaslao priopćenje koje je samo učvrstilo stav većine navijača Hajduka kako je njegov mandat na Poljudu bio promašaj. U jednoj od zadnjih rečenica priopćenja napisao je: "Preuzimam svoj dio odgovornosti za sportski neuspjeh". Odgovornost je morao preuzeti u prvoj rečenici, i to riječima: "Kriv sam za sportski neuspjeh, a još više što sam sve ovo vrijeme šutio"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu