Obavijesti

Sport

Komentari 16

Marko Tomas za 24sata: Dečki, sad se više nemate čega bojati

Marko Tomas za 24sata: Dečki, sad se više nemate čega bojati
5

Savjet suigračima? Opustite se i uživajte u košarci! Zaista bi bio peh da kući odemo kao četvrti nakon svih pobjeda, misli nesuđeni reprezentativac Marko Tomas

VIDEO

Osobno, vjerovao sam kako ćemo za broncu igrati protiv Francuza, no sudbina se poigrala i opet se sastajemo sa Španjolcima. Prigoda je to da popravimo dojam iz prve utakmice, ali i da poravnamo neke stare račune. Svi se sjećamo onog nesretnog četvrtfinala iz Beograda, znamo kako smo poraženi nakon nedosuđenog prekršaja na meni u zadnjoj sekundi i bilo bi lijepo da im momci uzvrate za to. 

Istina, igrali smo s njima i nakon toga, ja sam se na neki način 'naplatio' dobrom igrom i pobjedom, no to nije bila važna utakmica kao ova, ova je za medalju i ima posebnu težinu. 

Što se tiče prve utakmice, ona i nije bila toliko loša, koliko je bio loš dojam nakon nje. Ubila nas je ta zadnja četvrtina. Štoviše, čini mi se da smo protiv Litve odigrali i lošije, nego protiv Španjolaca. Mada mnogi misle kako je ključ pobjede nad Španjolcima zaustavljanje Marca Gasola, ja ne mislim tako. On je jednostavno toliko dobar da ga ne mogu zaustaviti niti napasti ni bolji centri nego su naši. Pokušali su Srbi s Krstićem, koji je klasa više od naših centara, pa nisu ništa napravili. On je strašno fizički jak, dominantan i tu nema pomoći.

Uživam gledati utakmice s tribina

Najbolja je opcija da se igra okrene na način da Bojan odigra leđima košu, jer on to jedini može, a i protivnici koji će ga čuvati neće ga moći zaustaviti. Osim toga, da bi dobili Španjolce svi moraju odigrati svoju najbolju utakmicu na turniru, bolje nego protiv Slovenaca i Grka. 

Osobno sam se nekako opustio, u Celju sam bio nervozniji, trzao sam se, svrbjeli su me prsti, osjećao sam se kao da sam na terenu. Kad je krenulo na bolje, opustio sam se i moram priznati da uživam gledati utakmice s tribina. Nije to tako ni loše, neke stvari se puno bolje vide. Primjerice, činilo mi se da bi bolje bilo da je protiv Litve Bojan od početka čuvao Kleizu, a Markota Maciulisa, no to je moje viđenje. 

Nema smisla da ja dajem savjete, oni dobro znaju što i kako treba. Jedino im mogu poručiti da uđu u utakmicu s respektom, ali ne sa strahom, jer se nemaju čega bojati. Osim Gasola, koji je druga dimenzija, protiv svih ostalih igrača naši igraju tijekom sezone ili skupa u klubovima, tako da ih dobro poznaju. Moja poruka im je da se opuste i uživaju u košarci, bez straha i nervoze.

Ključ pobjede je Bojan Bogdanović

Ključ će biti kontrola obrambenog skoka i vanjski šut, ako im prodamo koju kontru i vežemo par trica, neće ni njima biti svejedno, pogotovo nakon što su protiv Francuza prosuli +14 i bili prvi kandidati za naslov prvaka Europe. Znam kako će se momci osjećati danas prije utakmice, pozitivna nervoza je uvijek prisutna, no ona nestane kad utakmica počne. Svatko se priprema na svoj način, najprije sastanak u hotelu, potom lagani obrok, odmor, polazak autobusom do dvorane, potom još jedan završni sastanak pola sata prije utakmice i zagrijavanje. To je uobičajeni scenarij. Znam da u autobusu nogometaša i rukometaša uvijek puštaju istu glazbu, kod nas su isto na repertoaru navijačke pjesme, no neki se motiviraju uz svoju glazbu. Koliko znam, nitko nema ni neki poseban ritual, niti amajliju... 

Po meni će ključ naše dobre igre i pobjede biti u rukama Bojana, koji igra odlično prvenstvo. U zadnje dvije utakmice malo ga nije služio šut, no ukoliko njega razigramo, možemo računati na pobjedu, jer on je vrhunski igrač, što je i pokazao do sada. 

Ja ću kao i do sada na tribine, 20 minuta prije početka utakmice, zagrijati grlo i dlanove i pomoći s tribina koliko mogu navijanjem. Nisam dolazio do suigrača u hotel, nisam dolazio u svlačionicu, sve su to odrasli momci koji znaju što i kako treba. Čujem se redovito s Rokom i Bojanom telefonom, zanima me naravno što se događa, no to je sve. 

Znam da nije popularno sada govoriti o eventualnom porazu, no ako i izgubimo utakmicu, za mene će ovo prvenstvo biti uspješno. Kako zbog dobrog plasmana i prolaska četvrtfinala nakon dugo godina, tako i zbog pozitivne atmosfere oko košarke u Hrvatskoj. Neki su nas ispratili na još jedno veliko natjecanje na kojem ćemo razočarati, no momci su dokazali suprotno i nadam se da će košarka opet dobivati puno više prostora, nego do sada. Ne mogu ni zamisliti scenarij da nakon ovoliko uzastopnih pobjeda odemo kući s dva poraza i četvrtim mjestom, to bi doista bio peh.

Sami ocijenite tko ima bolje igrače po pozicijama

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici koji se igra večeras od 19.30 sati. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti