Obavijesti

Sport

Komentari 17

Mavrović: Smrt? Znao sam o svemu razmišljati prije meča

Mavrović: Smrt? Znao sam o svemu razmišljati prije meča
9

Strašno da je Day preminuo nakon meča, ali nažalost, to se u boksu nekad dogodi, rekao nam je Željko Mavrović. Stjepan Božić smatra kako se boksačima mora pomoći strožim kontrolama i boljim pregledima

VIDEO

Strašno što je Day preminuo nakon meča, ali nažalost, to se u boksu nekad dogodi, kaže nam naš proslavljeni boksač Željko Mavrović.

Četiri dana nakon što je Charles Conwell (21) brutalno nokautirao Patricka Daya (27) u meču super velter kategorije u Chicagu Amerikanac je izgubio bitku za život. Njegova smrt šokirala je boksački svijet.

- Boks ipak nije toliko opasan kao što se ljudima čini. Pa postoje sportovi u kojima je smrtnost puno veća nego u boksu. Nasreću, dok sam ja boksao, nikad nitko blizak meni nije umro od posljedica meča. Znao sam razmišljati o posljedicama onoga u ringu par dana prije meča, ali u samom ringu baš nikad - dodao je Mavrović.

Pokretanje videa...

00:24

Patrick Day nalazio se u induciranoj komi nakon teških ozljeda mozga koje je zadobio u meču protiv Conwella. Pao je u nesvijest u ringu.

Boxing: Conwell vs Day

- Gledao sam snimke meča. Pa i sudac u ringu je morao drugačije reagirati, trebao je prije prekinuti meč. Day je i prije toga primio puno teških udaraca. Mislim da se mečevi u profesionalnom boksu ipak trebaju prekidati nešto ranije, da ne treba dati toliko slobodu sucima u ringu - kaže nam naš bivši boksač Stjepan Božić i dodaje:

- U Engleskoj su, primjerice, pravila takva da karikiram, čovjeka možete udariti i nogom dok je na podu. Tamo se mečevi baš ne prekidaju kad bi trebali, takve stvari treba mijenjati. U amaterskom boksu suci puno prije prekidaju mečeve. Mišljenja sam da se i u profesionalnom boksu to treba češće raditi.

Potresla je Božića smrt Patricka Daya. Bio je Stjepan u ringu 15 godina.

- Naravno da razmišljate o takvim stvarima prije meča. Vjerujte mi, nijedan boksač u ring ne ulazi s namjerom da nanese teške ozljede protivniku. Svi razmišljaju o pobjedi. Pa i nogometaš razmišlja kako da zabije gol, a ne kako da ozljedi suparnika. Takvi smo i mi boksači. Svašta mi je znalo proći kroz glavu. Da ne bih, ne daj Bože, nekoga u ringu napravio invalidom ili da ishod meča ima nekakve još teže posljedice. Da mi se dogodilo nešto ovakvo kao boksaču koji se borio protiv Daya, ostavio bih se boksa - kaže Božić.

Smatra kako liječnički pregledi moraju biti puno bolji.

- Ako je boksač potpuno spreman za meč, teško da mu se onda može dogoditi nešto ovakvo, ali ima puno propusta. Pregledi baš moraju biti puno bolji, kao i kontrole boksača - rekao je Božić pa pojasnio:

- Završio sam karijeru prije četiri godine, a prije četiri i pol sam trebao imati jedan iznimno jak meč u Kanadi. Trebao sam boksati protiv Jeana Pascala, bivšeg WBA prvaka. Prošao sam liječničke preglede, svi su nalazi bili uredni, a onda u Kanadi nisu priznali rezultate nekih preglede. Primjerice, nisu priznali rezultate CT glave. Zbog toga se nisam mogao boriti. 

Pokretanje videa...

01:21
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Evo što treba Rijeci i Dinamu u derbiju da bi osvojili naslov
ŠTO VI MISLITE?

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Evo što treba Rijeci i Dinamu u derbiju da bi osvojili naslov

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici za točno tjedan dana. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju