Obavijesti

Sport

Komentari 17

Mavrović: Smrt? Znao sam o svemu razmišljati prije meča

Mavrović: Smrt? Znao sam o svemu razmišljati prije meča
9

Strašno da je Day preminuo nakon meča, ali nažalost, to se u boksu nekad dogodi, rekao nam je Željko Mavrović. Stjepan Božić smatra kako se boksačima mora pomoći strožim kontrolama i boljim pregledima

VIDEO

Strašno što je Day preminuo nakon meča, ali nažalost, to se u boksu nekad dogodi, kaže nam naš proslavljeni boksač Željko Mavrović.

Četiri dana nakon što je Charles Conwell (21) brutalno nokautirao Patricka Daya (27) u meču super velter kategorije u Chicagu Amerikanac je izgubio bitku za život. Njegova smrt šokirala je boksački svijet.

- Boks ipak nije toliko opasan kao što se ljudima čini. Pa postoje sportovi u kojima je smrtnost puno veća nego u boksu. Nasreću, dok sam ja boksao, nikad nitko blizak meni nije umro od posljedica meča. Znao sam razmišljati o posljedicama onoga u ringu par dana prije meča, ali u samom ringu baš nikad - dodao je Mavrović.

Pokretanje videa...

00:24

Patrick Day nalazio se u induciranoj komi nakon teških ozljeda mozga koje je zadobio u meču protiv Conwella. Pao je u nesvijest u ringu.

Boxing: Conwell vs Day

- Gledao sam snimke meča. Pa i sudac u ringu je morao drugačije reagirati, trebao je prije prekinuti meč. Day je i prije toga primio puno teških udaraca. Mislim da se mečevi u profesionalnom boksu ipak trebaju prekidati nešto ranije, da ne treba dati toliko slobodu sucima u ringu - kaže nam naš bivši boksač Stjepan Božić i dodaje:

- U Engleskoj su, primjerice, pravila takva da karikiram, čovjeka možete udariti i nogom dok je na podu. Tamo se mečevi baš ne prekidaju kad bi trebali, takve stvari treba mijenjati. U amaterskom boksu suci puno prije prekidaju mečeve. Mišljenja sam da se i u profesionalnom boksu to treba češće raditi.

Potresla je Božića smrt Patricka Daya. Bio je Stjepan u ringu 15 godina.

- Naravno da razmišljate o takvim stvarima prije meča. Vjerujte mi, nijedan boksač u ring ne ulazi s namjerom da nanese teške ozljede protivniku. Svi razmišljaju o pobjedi. Pa i nogometaš razmišlja kako da zabije gol, a ne kako da ozljedi suparnika. Takvi smo i mi boksači. Svašta mi je znalo proći kroz glavu. Da ne bih, ne daj Bože, nekoga u ringu napravio invalidom ili da ishod meča ima nekakve još teže posljedice. Da mi se dogodilo nešto ovakvo kao boksaču koji se borio protiv Daya, ostavio bih se boksa - kaže Božić.

Smatra kako liječnički pregledi moraju biti puno bolji.

- Ako je boksač potpuno spreman za meč, teško da mu se onda može dogoditi nešto ovakvo, ali ima puno propusta. Pregledi baš moraju biti puno bolji, kao i kontrole boksača - rekao je Božić pa pojasnio:

- Završio sam karijeru prije četiri godine, a prije četiri i pol sam trebao imati jedan iznimno jak meč u Kanadi. Trebao sam boksati protiv Jeana Pascala, bivšeg WBA prvaka. Prošao sam liječničke preglede, svi su nalazi bili uredni, a onda u Kanadi nisu priznali rezultate nekih preglede. Primjerice, nisu priznali rezultate CT glave. Zbog toga se nisam mogao boriti. 

Pokretanje videa...

01:21
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Što voze 'vatreni'? Modrić ima Bentleyja i sponzorski BMW, a Brozović čuva 'zvijer' u garaži
LUKSUZNI VOZNI PARK

Što voze 'vatreni'? Modrić ima Bentleyja i sponzorski BMW, a Brozović čuva 'zvijer' u garaži

Odlučili smo malo zaviriti kakve automobile imaju hrvatski nogometaši. Modrić ima Bentley od dva milijuna kuna, a Petković nabrijani Mercedes AMG E63 S

EKSKLUZIVNO Prve fotografije 'vatrenih' u novim dresovima!
ZVIJEZDE NA SNIMANJU

EKSKLUZIVNO Prve fotografije 'vatrenih' u novim dresovima!

Gvardiol, Pjaca i Labrović imaju sponzorske obveze, u domaćem dresu za Europsko prvenstvo pozirali su na odmorištu na autocesti A4 u Sesvetama
Doznajemo: Nijemac će suditi derbi  između Hajduka i Dinama
POSUDBA IZ BUNDESLIGE

Doznajemo: Nijemac će suditi derbi između Hajduka i Dinama

Riječ je o njemačkom sucu rođenom u Berlinu, koji redovito sudi utakmice Bundeslige. Nedavno je dijelio pravdu na utakmici Bayera iz Leverkusena i Wolfsburga, a išao je i na 'posudbe' u grčku ligu