Sport

Komentari 0

Medalje na EP-u: Povijesni dan hrvatske gimnastike

Medalje na EP-u: Povijesni dan hrvatske gimnastike

Čak 51 godinu Hrvatska je čekala na europsku medalju u gimnastici. I onda je istoga dana u Lausannei dobila dvije, srebrnu i brončanu

Davne 1957. godine Ivan Čaklec osvojio je brončano odličje na Europskom prvenstvu u Parizu na konju s hvataljkama. I onda dugo, dugo ništa. Prošla je 51 godina bez medalje, a onda su u švicarskoj Lausannei, opet na konju s hvataljkama, stigle - dvije.
Čakovčanin Filip Ude i Osječanin Robert Seligman u konkurenciji najboljih europskih gimnastičara, velesila poput Rusije i Rumunjske, uzeli su srebro i broncu. Ispred njih ugurao se samo Mađar Berki.
- Ovo je jedan od najvećih dana hrvatske gimnastike - rekao je presretni Filip Ude, kojemu je, kao i Seligmanu, ovo bilo treće finale na europskim prvenstvima.
No bez obzira na vrijednost ovog rezultata koji će, zbog statusa gimnastike kod nas, puno jače odjeknuti u svijetu nego u Hrvatskoj, za ovaj dvojac nema slavlja ni odmora. Već su jučer otputovali na drugi kraj svijeta, u kineski Tianjin, gdje je u srijedu iduće natjecanje Svjetskoga kupa.
Nek’ se naviknu na Kinu. Lako za Tianjin, to je samo jedan turnir. No u kolovozu, na Olimpijskim igrama, uđu li u finale, možda će zainteresirati i Hrvate.
- Morat ću sve ovo ponoviti u Pekingu. Znam da mogu - najavio je Seligman.

Najčitaniji članci