Obavijesti

Sport

Komentari 0

Mercedes i Alpine predstavili su svoje bolide: Lewis Hamilton ne planira napustiti momčad i F1

Mercedes i Alpine predstavili su svoje bolide: Lewis Hamilton ne planira napustiti momčad i F1

Nakon godine dana od povratka na svoje poznate srebrne boje, Mercedes je ponovno u crnom. Alpine je posljednja momčad koja je predstavila svoj bolid, u čemu im je pomogao legendarni Zinedine Zidane.

VIDEO

Nakon teške prošlogodišnje sezone, Mercedes će se 2023. pokušati vratiti na vrh poretka Formule 1, gdje se i nalazio prvih osam godina turbo-hibridne ere sporta, koja je počela još 2014. godine. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Mercedes predstavio bolid za novu sezonu Formule 1 03:18

Po uzoru na njihove izazivače 2020. i 2021., njihov novi bolid W14 bit će gotovo u potpunosti crn. Jedina iznimka su prepoznatljiva tirkizna linija uzduž bolida, koja je tamo zbog njihova glavnog sponzora Petronasa i jedan crveni Mercedesov logo koji se nalazi na desnoj strani poklopca motora.

Mercedes-AMG F1 W14 E Performance Launch - Render

On je tamo u čast preminulog Nikija Laude, koji je preminuo nekoliko dana prije VN Monaka 2019. Niki je od 2012. bio neizvršni direktor Mercedesove F1 momčadi i upravo je on zaslužan za dovođenje Lewisa Hamiltona iz McLarena u Mercedes te iste godine.

Mercedes-AMG F1 W14 E Performance Launch - Render

 

Za razliku od 2020. i 2021. kad je odabir crne boje bilo pitanje isključivo vizualnog identiteta i solidarnosti prema Hamiltonu, ove sezone to je nešto drugačije. Naime, ove godine to su učinili i zbog smanjenja kilaže njihova bolida jer se na većini njihova bolida ne radi zapravo o crnoj boji, već o karoseriji od karbonskih vlakana koja jednostavno nije obojana. 

Mercedes-AMG F1 W14 E Performance Launch - LAT Images

Na taj način navodno mogu srezati do šest kilograma ukupne težine na svom bolidu, što u svijetu Formule 1 čini veliku razliku. Dok su druge momčadi dodavale detalje s izloženim karbonskim vlaknima, Mercedes je jednostavno odlučio učiniti to dizajnom svog bolida.

Mercedes-AMG F1 W14 E Performance Launch

Zanimljivo je za spomenuti da je iz sličnog razloga momčad Mercedesa 1950-ih dobila nadimak "Srebrne Strijele". Tad su, slično kao i danas, odlučili ne koristiti boju na svome bolidu Formule 1 kako bi on bio lakši, zbog čega je on bio u potpunosti srebrne boje. Tako da ovim dizajnom i vizualnim identitetom zapravo nastavljaju tradiciju njihove F1 momčadi.

Mercedes je jedna od rijetkih momčadi koja nije mijenjala glavne ljude u svojoj momčadi: Toto Wolff i dalje je njen šef, a vozački dvojac čine semderostruki svjetski prvak Lewis Hamilton i George Russell, koji je prošle sezone završio ispred svog momčadskog kolege u ukupnom poretku. 

Nakon njih, u četvrtak navečer, francuska momčad Alpine predstavila je svoj A523, uz pomoć kojeg će se pokušati približiti velikoj trojci Mercedesu, Ferrariju i Red Bullu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Alpine predstavio novi bolid A523 za novu sezonu Formule 1 08:26

Osim novog bolida, Alpine će ove godine imati i novu, potpuno francusku, vozačku postavu: Estebanu Oconu pridružit će se njegov suvozač iz kartinga Pierre Gasly koji je napustio AlphaTauri. 

Također su predstavili i novog ambasadora svoje momčadi - legendu francuskog nogometa i Real Madrida Zinedinea Zidanea, koji je također prisustvovao početku Alpineove sezone. 

Alpine je posljednji predstavio bolid za novu sezonu Formule 1, a na njegovu vizualnom identitetu nema nekih većih preinaka u odnosu na prošlogodišnji. 

Stoga, sad kad su sve momčadi otkrile svoje izazivače za ovu godinu, idući datum koji treba pričekati je 23. veljače kad počinje trodnevno predsezonsko testiranje na kojem će sve momčadi pokušati prikupiti što više informacija o bolidu, a navijači će dobiti prve dojmove kakav bi mogao biti jakosni poredak na početku 2023. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom