Obavijesti

Sport

Komentari 5

Mi smo Croatian Celts i donijeli smo u Hrvatsku novi sport...

Mi smo Croatian Celts i donijeli smo u Hrvatsku novi sport...
42

Welcome, boys! Skupina Iraca u Zagrebu je osnovala klub gaelic footballa. Ima ih 28. "Naš je sport najpopularniji u Irskoj. I da, mnogi nam se čude što dolazimo u Hrvatsku dok toliko Hrvata odlazi u Irsku

VIDEO

Ima nas 15-20, ali na treningu nas se skupi desetak. Ma prva nam je želja osnovati klub, a za to bi nas trebalo biti 50-ak. I trebali bismo imati teren.

Pričalo nam je to prije koji mjesec vrlo šaroliko i zanimljivo društvo, koje je odlučilo u Zagrebu pokrenuti gaelic football, irsku inačicu nogometa. Ili ragbija. Ili australskog nogometa.

Pokretanje videa...

02:12

I uspjeli su! Osnovali su klub Croatian Celts, ima ih 28 i ovaj su vikend trebali igrati prvu utakmicu, ali im je planove pokvario korona virus.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zapravo je taj sport najsličniji Aussie rule footballu, odnosno australskom nogometu. Ali ima i elemenata nogometa, ragbija, košarke... - govori Gavin Hay, Australac koji u Zagrebu vodi i jedan od tri kluba (jedan je ženski) australskog nogometa.

Hay je već gotovo 15 godina stanovnik Zagreba i ulični je zabavljač, godinama redovit sudionik "Cest is d best" festivala. A društvo mu na blatnom terenu Ragbi kluba Zagreb na Rudešu prave Englez, Velšanin, Francuz, australski Hrvat... i četvorica Iraca. Ipak je gaelic football njihova baština...

- Dodaj! Baci! Pusti! - viču na engleskom jeziku, dok treneri Neil ili Michael ne prekinu akciju i upuste se u objašnjavanje što treba bolje. A društvo na terenu čime momci od 25 do 62 godine.

Lopta je okrugla, ali nije nogometna, dosta je teža, tvrđa. Igrač je nosi kao u ragbiju, ali nakon četiri koraka mora nešto s njom napraviti: ili si je piknuti nogom u trku ili je voditi kao u košarci. Ili je dodati, što se izvodi tako da si jednom rukom drži loptu, a drugom je udari. Kad lopta padne, ne smije se samo podići rukom nego se mora nadići nogom prije podizanja.

Igra 15 igrača u svakoj momčadi, iako postoje inačice s 9, 11 i 13 igrača. Teren je 137 metara dug i 82 metra širok, golovi su kao u ragbiju samo je prečka nešto niže. Gol između vratnica iznad prečke vrijedi jedan bod, a u gol tri boda.

- Moja supruga Olive irska je ambasadorica u Zagrebu i prije 18 mjeseci rodila nam se ideja. Organizirali smo family day, došlo je 80-ak ljudi i tako smo se skupili za početak. Ragbijaši Zagreba ustupe nam teren jednom do dvaput tjedno za treninge, a podržao nas je i Emil Tedeschi - priča idejni začetnik Seamus Hempenstall i nastavlja:

- Šteta je što ovdje ne postoji veća irska zajednica jer Irci diljem svijeta preko gaelic footballa prenose i šire svoju kulturu. U kontaktu smo s europskim savezom, u goste nam je došla momčad iz Bratislave, a igra se u Beču, Bratislavi, belgijskom Leovenu, Parmi...

OK, irska zajednica u Hrvatskoj i nije nešto velika, ali je zato hrvatska u Irskoj ogromna!

- Da, mnogi me pitaju jesmo li ludi što smo iz Irske došli ovamo, haha! Ali u Zagrebu je krasno - priča Agnus Rowe, inženjer koji je krenuo obratnim putem. Naravno, zbug ljubavi.

- Igrao sam nogomet i kriket, i sad u Zagrebu igram i kriket. A u Irskoj sam upoznao djevojku, Hrvaticu koja je otišla ondje u potrazi za poslom. Sad smo se zajedno vratili u Zagreb. I baš bi bilo dobro da se, recimo, mladi u Hrvatskoj upoznaju s našim sportom, jer i to bi im pomoglo da se brže prilagode životu u Irskoj.

Gaelic football je igrao do 21. godine.

- Morao sam odustati zbog posla jer i kad se preseliš u drugi grad, i dalje igrač za svoj okrug. A nije lako tako puno putovati.

To je jedna od zakonitosti irskog nogometa. Koji se naprosto odbija profesionalizirati, iako naši sugovornici kažu da je u Irskoj sve oko tog sporta pna profesionalnoj razini osim što igrači nisu plaćeni.

- To bi ubilo draž - slažu se momci, pa objašnjavaju:

- U Irskoj na utakmicu dođe i 55.000 gledatelja, čak i žensku! Igra se kao natjecanje između okruga, jer temelj svega je community, zajednica. I tradicija, jer pravila su ustanovljena još 1884. Najbolji su igrači baš prave face, a finale je na Aviva stadionu.

Znači, tko nije dovoljno dobar za nogomet ili ragbi, gdje je velik novac, ode u gaelic?

- Ma neeeee! Pa to je najpopularniji sport u Irskoj! Prvi je gaelic football, drugi nogomet, treći hurling, četvrti ragbi. Svi koji rade u klubu su volonteri, iako je organizacija, tereni, klubovi... na vrhunskoj razini. Imamo i TV-prava, čak i sponzore na dresovima, igrači imaju sindikat, treniraju 5-6 puta tjedno... Ali nisu plaćeni. A ulaznice su 5 do 10 eura, za finale i 90 eura. I ne možeš ih samo tako kupiti, one se distribuiraju članovima zajednice, jako ih je teško nabaviti - priča Neil McNulty.

On i Michael Sloan igrali su u Irskoj gaelic football na najvišoj razini.

- Uh, imali bismo mi dosta jaču reprezentaciju u nogometu i ragbiju da nema galica - kaže Neil i potvrđuje poznatu činjenicu:

- Hrvati bi bili vrlo dobri jer brzo uče i jako su vješti s loptom.

Dokaz za to je Bruno Bohač, student iz Slavonskog Broda.

- Igramo nogomet redovito s dečkima s kriketa i pozvali su nas da probamo gaelic football. Baš je zabavno, iscrpljujuće, treninzi su odlični i pronio sam glas među studentima da dođu i okušaju se - priča Bruno.

Veljko Popović rođen je u Hrvatskoj pa je otišao u Australiju i sad se vratio.

- Profesor sam matematike, a irski mi se nogomet dopao jer je važna koordinacija ruka-noga-oko. Vrlo je dinamičan, puno se potrošiš, puno je kretanja...

Nadovezao se Gavin Hay:

- To je zabavan način da ostanem fit. A volim pivo...

Doista, uvjerili smo se gledajući ih kako je riječ o vrlo dinamičnom sportu. A osnovna pravila nisu komplicirana.

- U nogometu ako ne znaš s loptom, ne prolaziš. U košarci teško može proći netko niži rastom. A u gaelic footballu možete biti uspješni i ako ste visok, nizak, brz, spor, vješt ili manje vješt s loptom, za svakoga postoji uloga u momčadi. Tko nije dribler, igra obranu. Ozljeda nema puno, najčešće su to istegnuća mišića ako nisi baš u formi. Dueli su puno blaži nego u ragbiju, nema udaraca kao u nogometu, a oprema uopće nije skupa: majica, hlačice i kopačke - opisuje Neil, dok se društvo veselo prisjeća ponajveće legende toga sporta:

- Kevin Moran igrao je nogomet za Manchester United i bježao je u Irsku bez znanja kluba kako bi mogao igrati gaelic football za svoj okrug!

Da, bilo je to 80-ih godina, prije poplave kamera i društvenih mreža. Moran je između 1978. i 1988. odigrao 231 utakmicu za Manchester United, pa prešao u Sporting Gijon i Blackburn, a od 1980. do 1994. godine 71 utakmicu za nogometnu reprezentaciju Republike Irske. Ali Irci ga najviše znaju kao legendu gaelic footballa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''