Obavijesti

Sport

Komentari 45

Ministrant od 45 milijuna eura

Ministrant od 45 milijuna eura
16

Mateo Kovačić za 'vatrene' je debitirao 2013., napravio dva najveća transfera u povijesti hrvatskog nogometa, igrao za Inter, Real i Chelsea, a ima tek 26 godina. Vrijeme je i za veće stvari u reprezentaciji...

VIDEO

Mateo Kovačić (26) jučer je odigrao reprezentativnu utakmicu karijere, zabio dva gola u porazu (3-2) od europskih prvaka Portugala. Za 'vatrene' je debitirao prije više od sedam godina, točnije 22. ožujka 2013. godine u domaćoj pobjedi (2-0) protiv Srbije. Do danas je skupio 63 nastupa, a uz jučerašnja dva gola, zabio je još samo Gibraltaru. I to u prijateljskoj utakmici 2015. godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Mateova ljubavna priča

Pokretanje videa...

01:27

Naravno, hrvatski navijači od takve su igračke klase očekivali puno više, pogotovo što je Mateo Kovačić godinama branio boje milanskog Intera i Real Madrida, dok je prošle godine proglašen i najboljim igračem Chelseaja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, dok je cijelo vrijeme oduševljavao na klupskoj razini, nikada nije postao nezamjenjiv član početne postave 'vatrenih'. A s obzirom na talent to je odavno trebao biti. Iako ima tek 26 godina, iza njega su dva Svjetska prvenstva (2014. i 2018.) i jedan Euro (2016). 

A kako je počela njegova nogometna priča? Mateo Kovačić rođen je 1994. godine u austrijskom Linzu, a prve nogometne korake napravio je 1999. godine...

- Rođen sam i odrastao u austrijskom Linzu. Jedan prijatelj je počeo trenirati s 5 godina, rekao je svojoj mami da meni jako dobro ide nogomet pa je ona mojoj mami predložila da i mene upiše na nogomet. Bio sam najmlađi, najmanji, dres je plesao oko mene, ali... Igrao sam protiv dvije-tri godine starijih klinaca - rekao je jednom prilikom Mateo Kovačić, pa nastavio:

- S pet-šest godina postao sam svjestan toga da sam s loptom bolji od drugih. Bio sam brži i talentiraniji. Još u vrtiću podjela je bila takva da igram sam protiv trojice, da nadmetanje bude ravnopravnije! LASK Linz je veliki klub u Austriji. Pamtim te početke tamo, tata je snimao utakmice koje sam igrao kao klinac, dan-danas imam te snimke.

Vrlo brzo je zapeo za oko Dinamovim stručnjacima...

- Kad sam imao 10 godina igrali su LASK i Dinamo! Modri su me primijetili, dvije sam godine s njima igrao po turnirima, a onda je Dinamo odlučio mojoj obitelji ponuditi da se vrati u Hrvatsku. Roditelji su morali žrtvovati jako puno toga, napustiti kompletan život kakav su dotad stvarali. Na tome ću im uvijek biti zahvalan. Imao sam 12 kada sam prešao u Dinamo.

Tih se dana sjeća i Miroslav Stipić, nekadašnji trener u omladinskom pogonu Dinama, svakako i jedan od najzaslužnijih što je Mateo Kovačić stigao u Dinamo.

- Mateo je imao 12 godina i tad sam ga prvi put vidio. Odmah sam znao da će mali biti sjajan. Doveo sam momčad Linza u Zagreb kako bi vidjeli Matea. Igrao je tri utakmice, protiv Dinama, Hrvatskog dragovoljca i Sesveta. Sve ih je impresionirao - rekao nam je jednom prilikom Miroslav Stipić.

A onda sa 14 godina šok, Mateo je na jednoj utakmici slomio nogu...

- Sa 14 godina sam slomio nogu i to je bio užasan šok za sve nas, četiri mjeseca nisam mogao stati na nogu. Sve smo napustili u Austriji da bih ja uspio u nogometu i sada je sve to izgledalo propalo, izgubljeno. No svi vjerujemo u Boga i vjerovali smo da će nam se vratiti sva odricanja i uloženi rad, a na kraju je upravo tako i bilo. Vratio sam, jači i pun motiva. Sa 14 godina sam doživio lom noge, a sa 16 bio u prvoj momčadi Dinama - kaže Kovačić.

Tih se dana Mateo jako dobro sjeća...

- To je bio poseban dan za mene... Debi za Dinamo u Prvoj ligi, a imao sam 16,5 godina. I još sam zabio gol! Sjećam se očevog pogleda, sreće. Nakon svega što je prošao vidio je sina kako sa nepunih 17 debitira za Dinamo i još daje gol na tom debiju. Mislim da je bio najponosniji otac na svijetu!

Petar Glebov / PIXSELL

Otac Stipo, instalater centralnoga grijanja iz Kotor Varoša, i majka Ružica sjajno su odgojili Matea, koji je, dok je u Zagrebu pohađao privatnu gimnaziju u Amruševoj, istodobno bio ministrant u župnoj crkvi svetog Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima.

- Molio sam se za sve ljude, pa čak jednom i za Dinamovo proljeće u Europi - rekao je Mateo.

Baš tamo, na susretima mladih, Mateo je upoznao sadašnju suprugu Izabel. Zajedno su išli na hodočašća, a ona ga je cijelo vrijeme pratila na utakmicama. Vole se još otkako je Mateo bio dječak, dok je bio ministrant. Inače, Mateo je davnih dana mogao završiti i u Hajduku.

- Mateov otac želio je sagraditi kuću i dovesti Matea u Hajduk, no rekli su mu: ‘Neka dođe za godinu-dvije, kad ojača’. Iz aviona se vidjelo da je duplo bolji od ostalih - prisjeća se Ivan Zvonimir Brkić.

O njegovim dječačkim danima iz Dinama postoji čitav niz sjajnih priča, a nekih se dobro sjeća i dugogodišnji trener Jozo Bandić.

- Kada smo igrali s Hajdukom u Splitu, Mateo je u svlačionici glasno pustio Dinamovu himnu, tako da je odjekivala poljudskim hodnicima. Upozorio sam ga: ‘Mateo, nismo doma, malo utišaj...’, a on mi je uzvratio: ‘Treneru, dopustite, nek’ se zna tko je najjači u Hrvatskoj!’. Kao što znate, pobijedili smo 4-0 - pričao je Bandić.

Mateo Kovačić već je dulje vremena trenirao s prvom momčadi Dinama, a onda sa svojim vršnjacima nastupio na Memorijalnom turniru Mladen Ramljak. Naravno, bio je najbolji igrač Dinama na turniru, ali je u finalu protiv kijevskog Dinama promašio penal. Dinamo je izgubio veliko finale, a Mateo Kovačić je zaplakao.

U seniorima Dinama posebno se zbližio s tadašnjim suigračima Ivanom Kelavom i Domagojem Vidom, ovaj je dvojac uvijek pazio na 'malog Matea'...

- Sjećam se prvih Mateovih priprema u Sloveniji. Bio je sramežljiv. Došao je do mene i pitao: ‘Oprostite, s kim ste u sobi? Tražim cimera’. Odgovorio sam: ‘S tobom’ - sjeća se tih dana Ivan Kelava.

U zimu 2013. Mateo je napustio Dinamo i krenuo za Inter. Sve se dogodilo u kratkom vremenu. Mateo je krenuo za Zagreb, gdje ga je čekao privatni avion, koji je poslao Massimo Moratti. Talijani su za golobradog, 18-godišnjeg mladića dali 11 milijuna eura, dvije godine kasnije Real Madrid je za njega 'iskrcao' čak 38 milijuna eura.

Danas pak kao član Chelseaja vrijedi 45 milijuna eura. Time je trenutno i najskuplji hrvatski nogometaš. Iz Linza i Zagreba, stigao je do Milana, Madrida i Londona. Mateo Kovačić ostvario je i dva najveća transfera svih hrvatskih nogometaša u povijesti (iz Intera u Real za 38, iz Reala u Chelsea za 45 milijuna eura), ima tek 26 godina, ali i dalje mu mnogi ne vjeruju. I sumnjaju u njega. No, nastavi li s ovakvim igrama, Mateo će ubrzo postati jedan od glavnih aduta hrvatske reprezentacije, a i vrijeme je...

UEFA Nations League - Group C - Croatia v Portugal Split: Slavlje Matea Kovačića nakon postignutog pogotka za 2:2 protiv Portugala
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...
PIŠU ŠPANJOLSKI MEDIJI

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...

Kroos i Modrić su ove sezone bili samo jednom starteri, protiv Atletica u prvenstvu, kada je Real izgubio. Njemački veznjak obično počinje, pogotovo u najvažnijim utakmicama, dok Modrić čeka šansu s klupe

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine
Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi