Obavijesti

Sport

Komentari 11

'Modri' bek iz snova: Nemamo manju loptu ni skraćeni korner

'Modri' bek iz snova: Nemamo manju loptu ni skraćeni korner
7

Sandra Žigić, lijevi bek ženske nogometne reprezentacije, odigrala je 60 utakmica u kockastom dresu. Igra za Dinamo, prati španjolski nogomet i 'rastura' u PES-u

VIDEO

- Volim taj sport. Otkad znam za sebe ga igram i uživam u tome. Sve cure iz reperezentacije, kao i ja igramo nogomet zbog ljubavi prema sportu i velike želje da nastupamo za svoju domovinu - otkrila je što za nju predstavlja nogomet Sandra Žigić, reprezentativka s čak 60 utakmica u nogama.

Sandra je počela igrati nogomet od malena, a on ju je doveo do Maksimira, ali na onaj manje poznatiji dio stadiona, bez svijetla reflektora i  bliceva fotoaparata, gdje trenira ženska momčad.

Suigračice iz Dinama kažu kako se Sandru najćešće može vidjeti kako trči, ali ne za vrijeme treninga, već prema svlačionicama, kada žuri da stigne na vrijeme.

Kad saznaju da igram nogomet dečki me odmah zovu na duel, ona im očita lekciju

- Radim u kafiću pa često s posla žurim na trening ili obrnuto. Sreća što imam sjajnog šefa koji ima uvijek razumijevanja - otkrila je Sandra koja uz pet treninga tjedno i službene utakmice još i radi.

- Posao u kafiću plaća račune. Od nečeg moram i živjeti, a to kod nas u Hrvatskoj od nogometa baš i ne ide - ne posustaje usprkos nimalo bajnoj situaciji ženskog nogometa kod nas Sandra.

Najviše što sam ikad tehnicirala? Nekih 600-tinjak puta, ali da se to oborit

No Sandra je zaigrala i izvan Hrvatske, u St.Veit Klagenfurtu u Austriji. 

- U Austriji sam igrala godinu dana i oduševio me odnos prema nogometu. Oni zbilja mnogo ulažu u ženske klubove. Nebo i zemlja u odnosu na Hrvatsku - stekla je veliko iskustvo u Austriji.

Uvjeti za Sandru ipak nisu bili presudni. Vratila se u Hrvatsku i u klub iz kojeg je ponikla.

- U Dinamu sam počela i u Dinamo sam se vratila. Volim Dinamo. To je moj klub - govori sa žarom o 'modrom' dresu kojeg nosi već deset godina.

Konačno imamo dres naše veličine, ženski nogomet napreduje

Osim Dinamovom dresu Sandra je odana i onom reprezentacije.

- Uživam u okupljanjima reprezentacije. Sjajno je vidjeti cure koje igraju u drugim klubovima, Osijeku, Agramu i izvan Hrvatske. Nema boljeg osjećaja nego biti okružen osobama koje dijele tvoje iste strasti i koje uživaju u sportu kojim se bave - jedva čeka navuči kockasti dres Sandra.

Neke od najljepših uspomena Sandra ima upravo iz reprezentacije i druženja s djevojkama.

Utakmica s Engleskom će biti prava borba, nećemo tako lako prodati kožu, srčana je Sandra

- Imamo naš mali ritual prije svake utakmice. Okupimo se oko Ive koja nas uvijek uspije 'nabrijati' oko tekme, a zatim joj ja uvijek stavim kapetansku traku - govori s dragošću o prijateljici, ali i cimerici Sandra.

Riječi hvale Sandra je imala i za novookupljeni stručni stožer. Donedavno gotovo prepuštene same sebi dolaskom izbornika Klafurića djevojke su na 'dar' dobile trenera golmanica Tomu Butinu, ali i kondicijsku trenericu Tamaru Despot, koja cure dobro 'namuči' izvan travnjaka.

- Kada je Tamara prvi put došla s tom bačvom punom leda sve smo pomislile da se šali. Na rubu suza molile smo je da nas ne tjera u to, ali nije nam popustila. Kada smo shvatile da zbilja pomaže počele smo same uskakati u led - otkrila je 'tajne' metode treninga.

Butina je legenda, a Piksi mi je kao druga mama, odnosi u taboru su odlični

U Vrbovcu ih posljednjeg u mjesecu u kvalifikacijskom susretu za Euro iduće godine čekaju Engleskinje, odlučna i iskusna reprezentacija, ali Sandra vjeruje da ih ona i cure mogu poprilično namučiti. Gošće su favorizirana reprezentacija, ali iskustvo je hrvatsku reprezentativku naučilo da se nitko ne podcjenjuje, pogotovo ne borbene 'Lavice' ( nadimak reprezentacije koji se djevojkama od svih prijedloga najviše svidio ).

- Nikada neću zaboraviti utakmicu protiv Slovenije. Pogledala sam semafor. Gubile smo 3-1 u 89. minuti. Idući put kada sam podigla pogled  bilo je 3-3.  U tom  sam trenutku shvatila kako mi itekako možemo - cure uvijek igraju sa srcem.

Ma kakav Ronaldo... Ima oči tek za Javiera

- Nemam ženskih nogometnih uzora. Svi uvijek govore o Marti. Ona je ženski ekvivalent Cristiana Ronalda. Sjajno igraju, ali prezahtjevni su unutar, a i izvan terena, zbog toga mi se ne sviđaju. Divim se Zanettiju. On je oličenje pravog kapetana, vođe kakvog klub samo može poželjeti - nahvalila je kapetana Intera.

Omiljena momčad joj ipak nije Inter.

- Navijam za Valenciu. Uvijek imaju najbolju momčad i jako kvalitetne igrače, zato mi je žao što ne osvajaju toliko - prati španjolski nogomet Sandra.

Ah ti komentari...

Sandra se nekoliko puta dobrano nasmijala na komentare okoline. Ne pogađaju je pošalice i pokoje neugodno dobacivanje.  Svjesna je da ženski nogomet još uvijek nailazi na predrasude, ali to je nije zaustavilo ni kada je počela trenirati i sigurno neće ni sada. Sandra tek odmahne, nasmije se i odjuri na trening.

- To postoji? Jel imate možda skraćene kornere? Ili manju loptu? Jel igrate u grudnjacima? Tuširate li se gole?! To su definitivno neka od najglupljih pitanja koja sam ikad čula - smije se Sandra.

Reprezentativke podržale 'medvjede'

Djevojke iz ženske reprezentacije u trećem susretu polufinala EBEL lige u Ledenoj je dvorani ugostio Medveščak. Reprezentativke su došle podržati 'medvjede' protiv KAC-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...