Obavijesti

Sport

Komentari 69

Modrić će se u utorak pojaviti na sudu zbog porezne prijevare

Modrić će se u utorak pojaviti na sudu zbog porezne prijevare
1

Modrićeve bi trebao braniti odvjetnički ured Choclán Montalvo iz Madrida koji u sličnom slučaju brani napadača Cristiana Ronalda, rekle su dvije osobe navodno upoznate sa slučajem

VIDEO

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić i njegova supruga Vanja u utorak se moraju pojaviti na sudu pored Madrida nakon što ih je španjolsko državno odvjetništvo optužilo da su prevarili poreznu upravu za 870.728 eura.

U mjestu Alcobendas, udaljenom 15 kilometara sjeverno od Madrida, saslušat će ih istražni sudac Gonzalo Salgado.

Luka Modrić mora se pojaviti na sudu u Madridu 9. siječnja
Luka Modrić mora se pojaviti na sudu u Madridu 9. siječnja

Njemu bi trebali odgovoriti na optužbe državnog odvjetništva koje tvrdi da su u Luksemburgu osnovali fiktivnu kompaniju kako bi izbjegli plaćanje poreza na prihod ostvaren od Modrićevih sponzorskih ugovora.

Modrić nije prijavio prihod od komercijalnih ugovora, poput onog s proizvođačem sportske opreme Nike čije nosi kopačke, za 2013. i 2014. godinu. Od kada je porezna uprava u siječnju 2016. pokrenula istragu Modrićevi nisu komentirali slučaj.

- Jednostavan sam i pošten - rekao je Modrić upitan o svojim karakteristikama 23. prosinca u marketinškom intervjuu za španjolsku kladionicu Codere Apuestas. 

- Tvrdoglav sam, nekada je to dobro a nekada nije - izjavio je.

Za poreznu prijevaru veću od 120.000 eura španjolski zakon predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od jedne do pet godina, vraćanje neplaćenog iznosa te plaćanje novčane kazne, pokazuje članak 305. kaznenog zakona.

Vezni nogometaš Real Madrida i njegova supruga optuženi su za utaju 870.728 eura.

Modrićeve bi trebao braniti odvjetnički ured Choclán Montalvo iz Madrida koji u sličnom slučaju brani napadača Cristiana Ronalda, rekle su dvije osobe navodno upoznate sa slučajem. 

- Ne možemo vam dati tu informaciju - rekla je u telefonskom razgovoru predstavnica ureda Choclán Montalvo. Ured nije odgovorio na upit e-mailom.

Ostaje stoga nepoznato kakvu će strategiju zauzeti Modrićevi.

Marcelo se nagodio, hoće li i Luka?

Istražni sudac Gonzalo Salgado, pred kojega će izaći, ispitao je 28. studenog Marcela Vieiru, 29-godišnjeg lijevog beka Real Madrida.

Taj Modrićev suigrač bio je optužen da 2013. godine nije uplatio poreznoj upravi 490.917 eura. Marcelo je priznao krivnju, rekao da će uplatiti traženi iznos, te ponudio državnom odvjetništvu nagodbu.

Naime, ako optužena osoba, dva mjeseca nakon podizanja optužnice prizna počinjenje djela te nije ranije osuđivana, sudac joj može smanjiti kaznu. 

Time osoba ne ide u zatvor te joj se smanjuje iznos novčane kazne. Marcelovi odvjetnici još uvijek pregovaraju s odvjetništvom oko iznosa kazne a ročište na kojem će zajedno predložiti nagodbu sucu još uvijek nije određeno.

Državno odvjetništvo optužilo je Modrića 29. studenog pa on do 29. siječnja može posegnuti za nagodbom. Sudac Salgado može u utorak i odbaciti optužnicu nakon svjedočenja Modrićevih i tako ih osloboditi optužbi.

To, međutim, nije bio učinio kada je prošli mjesec na stol dobio sam papir iz državnog odvjetništva.

Luka Modrić je u 2017. godini s Real Madridom osvojio rekordnih pet trofeja.

- Nije teško održati želju nakon toliko osvojenih trofeja jer je moj karakter takav. Uvijek želim više, nikada nisam zadovoljan onime što sam napravio, te uvijek želim više pa dok traje treba uživati. To su stvari koje me guraju prema naprijed. 

- To je dio mog karaktera, moje osobnosti - izjavio je najbolji vezni igrač prošlosezonske Lige prvaka u razgovoru za Codere Apuestas.

Modrić je u nedjelju igrao u sjevernom gradu Vigu gdje su domaća Celta i Real Madrid remizirali 2-2 a u ponedjeljak se nalazi u Madridu.

- Nismo zabrinuti zbog sudskog postupka protiv Modrića. S takvim slučajevima smo se često suočavali - rekla je za 24sata visokopozicionirana osoba u klubu. 

- Bude li proglašen krivim platit će traženi novčani iznos i gotovo, nikakvog zatvora neće biti. On je čvrstog karaktera te ga to ne ometa na treninzima i utakmicama.

Luka i Vanja Modrić žive u urbanističkom naselju La Moraleja u južnom dijelu Alcobendasa. Od tog zatvorenog naselja s kamerama vožnja do sportskog centra Real Madrida traje desetak minuta.

Ondje stoga žive i neki drugi igrači poput Marcela. Naselje administrativno potpada pod Alcobendas, mjesto s oko 113.000 stanovnika. Zbog toga Modrići ondje moraju dati izjavu pred istražnim sucem.

Luka i tri godine starija Vanja upoznali su se kada je hrvatski reprezentativac igrao za zagrebački Dinamo. Vanja Bosnić, kako se prezivala prije udaje, radila je u Mamićevoj zastupničkoj agenciji a njena majka Vesna Juraić u Dinamu kao šefica računovodstva. 

Vjenčali su se 2010. kada je Modrić igrao za londonski Tottenham od kuda je prešao iz Dinama.

'Prepuštanje Modrićevih prava na suprugu je simulacija'

U naselju La Moraleja žive od ljeta 2012. godine nakon što je vezni igrač potpisao ugovor s Real Madridom. Državno odvjetništvo tvrdi da je on od 27. kolovoza te godine postao španjolski porezni obveznik. 

Modrićevi su dva mjeseca kasnije osnovali u Luksemburgu tvrtku Ivano S.A.R.L., nazvavši ju po tada dvogodišnjem sinu. U Luksemburgu su porezi drastično niži nego u Španjolskoj koja se u to vrijeme nalazila u teškoj gospodarskoj krizi. Tvrtka se trebala baviti upravljanjem Modrićevim imidžem.

Naime, u skladu sa španjolskim zakonom nogometaši mogu osnovati tvrtku i preko nje primati do 15 posto ukupnih primanja putem sponzorskih ugovora jer i klub zarađuje na njihovom imidžu. 

Modrić je stoga obavijestio Real Madrid da će im poslati ime tvrtke na koju će mu klub uplaćivati dio novca od marketinških ugovora. Modrić je uz to potpisao i novi ugovor s Nikeom.

Iduće godine na račun Ivana S.A.R.L. sjedaju prvi novci. Real Madrid je uplatio 552.485 eura u 2013. pa 1,1 milijun eura u 2014.

Nike je u te dvije godine uplatio ukupno 729.000. Državno odvjetništvo tvrdi da Modrić to nije naveo u poreznoj prijavi a time nije niti platio porez na taj prihod.

Luka je jedini dioničar, odnosno vlasnik, a Vanja glavna upraviteljica tvrtke. Oboje žive u Madridu dok je u Luksemburgu Christophe Gaul, osoba specijalizirana za porezno savjetovanje.

Gaul, izvršni direktor luksemburške tvrtke Estera, naveden je kao upravitelj niže razine Ivana S.A.R.L., pokazali su dokumenti platforme Football Leaks poslani medijima. 

Državno odvjetništvo tvrdi da Ivano S.A.R.L. nema materijalnih sredstava i zaposlenike za upravljanje imidžem Modrića.

- Prepuštanje Modrićevih prava na nju je simulacija. Jedini cilj prebacivanja prava na tu tvrtku jest da se uplatom novca njoj izbjegne oporezivanje u Španjolskoj. Tako su nezakonito stekli 290.990 eura prve godine, pa 579.738 eura godinu dana kasnije - piše u optužnici državnog odvjetništva.

Isti dan kada je osnovan Ivano S.A.R.L., Modrić je s tvrtkom potpisao ugovor koji stupa na snagu 1.prosinca 2012. U njemu Modrić navodi kako prepušta sva svoja prava iz sponzorskih ugovora na Ivano S.A.R.L. koji će mu zauzvrat, kada on prestane profesionalno igrati nogomet, isplatiti novčanu naknadu za to. I to u četiri rate.

Optužen i Predrag Mijatović

Modrić navodi da će mu se prvih 25 posto naknade isplatiti pet godina nakon što prestane igrati nogomet. Drugih 25 posto bit će isplaćeno pet godina nakon prve uplate.

Trećih 25 posto pet godina nakon druge uplate i konačno posljednjih 25 posto pet godina nakon treće uplate.

Luka Modrić, koji je s Real Madridom tri puta osvojio Ligu prvaka, prošle godine je produžio ugovor do ljeta 2020. godine. U posljednje vrijeme je jedan od najboljih igrača europskog prvaka.

Luka i Vanja Modrić su od dolaska u Madrid plaćali najam za kuću u kojoj su živjeli no 2015. godine su ju kupili za 2,3 milijuna eura, podatak je španjolske stranice za prodaju nekretnina Idealista.

- Puno vremena provodim s obitelji, sa svojom djecom. Sa sinom Ivanom, kćerkom Emom i sada sa Sofijom. Ujutro imam treninge a kada dođem doma s njima sam, igram se s njima, kao vjerujem i mnogi drugi roditelji s djecom - rekao je Modrić.

Kuća se nalazi pored one Predraga Mijatovića, bivšeg crnogorskog napadača Real Madrida. Mijatović i Vlado Lemić nogometni su zastupnici Modrića, nakon što im je zastupanje prepustio Mamić, kažu u Real Madridu.

U studenom je španjolsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu i protiv Mijatovića za utaju poreza.  U njegovom slučaju, koji nije vezan za Modrićev, odvjetništvo tvrdi da nije uplatio 603.000 eura u 2013. i 2014. godini.

U posljednjih godinu dana optuženo je više bivših i sadašnjih nogometaša te trenera Real Madrida uključujući Cristiana Ronalda i José Mourinha, prvog Modrićevog trenera u Real Madridu.

Svi su oni bili angažirali financijske savjetnike i urede vezane za primanje novca od sponzorskih ugovora.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'
NOVI PREDSJEDNIK

'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'

Ivan Bilić naglasio: Novi trener nam je prioritet, a trener koji dođe mora se prilagoditi sustavu igre prve momčadi. Kao što mora napraviti i akademija