Obavijesti

Sport

Komentari 66

Modrić u Madridu otvorio novu tvrtku, nazvao je Modric Family

Modrić u Madridu otvorio novu tvrtku, nazvao je Modric Family
19

Tvrtka "Modric Family" nema svoje prostorije niti zaposlenike, nego je registrirana na adresi odvjetničkog ureda "Modric Family" nema internetsku stranicu, a osnovana je s početnim kapitalom od 3000 eura (22.650 kuna).

VIDEO

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić otvorio je u Madridu poduzeće za trgovinu nekretninama te ga nazvao "Modric Family", godinu dana nakon što je u Luksemburgu zatvorio tvrtku zbog koje je bio osuđen u Španjolskoj za utaju poreza.

Pokretanje videa...

luka modrić 02:37

Modrić je 30. listopada registrirao "Modric Family SL" kao poduzeće za kupnju, promociju, gradnju, održavanje, prodaju, zakup, konzervaciju i iskorištavanje svih vrsta nekretnina, od luksuznih kuća, preko nastambi u urbanističkim naseljima, do zgrada u industrijskim postrojenima, hotela i objekata u sportskim centrima. Kompanija se može baviti i svim vrstama financijskih ulaganja, pokazuje izvadak iz trgovačkog registra u Madridu.

Real Madrid v Bayern Munich - UEFA Champions League - Quarter Final - Second Leg - Santiago Bernabeu

Luka Modrić je ondje naveden kao jedini vlasnik te tvrtke.

On je s 35 godina najstariji igrač Real Madrida, a ovih dana dobiva novi ugovor, jer stari mu istječe za šest mjeseci, 30. lipnja. Više je puta rekao da s obitelji namjerava nastaviti živjeti u Madridu, gdje se doselio 2012. godine, ali da ne zna čime će se baviti kada okonča igračku karijeru. Ali već postoje nagađanja da će mu Real ponudi neku ulogu u klubu, premda Luka ne namjerava završiti karijeru još nekoliko godina.

Tvrtka "Modric Family" nema svoje prostorije niti zaposlenike, nego je registrirana na adresi odvjetničkog ureda "Senn, Ferrero, Asociados Sports&Entertainment". Modrić je i dosad bio klijent tog ureda za savjetovanje nogometaša. Klijent je svojedobno bio i Cristiano Ronaldo. Ta kompanija ispunjava Modriću godišnju poreznu prijavu te ga savjetuje u pitanjima poreza, radnog odnosa te prava.

Tvrtku Senn Ferrero osnovali su 2002. godine ekonomist Julio Senn i pravnik Javier Ferrero, koji su prethodno radili u Real Madridu. Senn je 1999. bio generalni direktor, a Ferrero klupski pravnik.

Zatim su se udružili u samom centru Madrida, na malom polukružnom trgu Lealtad (što znači odanost), uz zgradu Madridske burze. Ispred trga je šetališe Paseo del Prado, a blizu je i najljepši gradski park El Retiro. U bijeloj zgradi s uredima, na posljednjem, petom katu nalaze se prostorije Senn Ferrera.

- Modric Family nema u našim prostorijama zakupljen ured niti svoje zaposlenike. Ta je firma tek nedavno osnovana. No ne možemo vam dati informacije o svojim klijentima - rekao je u telefonskom razgovoru konzultant Senn Ferrera nakon što smo prethodno zatražili da nas spoje s nekime iz tvrtke Modric Family.

Na vratima ureda, kao i u prizemlju zgrade, nema nikakve oznake da se ondje nalazi tvrtka takvog imena. S lijeve strane ulaza je pločica s imenom Senn Ferrero. Dan ranije ured je bio zaključan u vrijeme ručka, a uoči dugog vikenda zbog praznika u Madridu.

"Modric Family" ima jednog administratora, odnosno osobu ovlaštenu za upravljanje poslovanjem, no njeno ime nije navedeno u registru.

- To može biti sam Modrić, netko njemu blizak ili od povjerenja poput supruge, ali i tvrtka Senn Ferrero - objašnjava Alejo Casasnovas, odvjetnik i ekonomist iz Zaragoze specijaliziran za poreze i poslovanje kompanija u Španjolskoj.

Senn Ferrero se bavi i "upravljanjem trgovačkim društvima", navedeno je na njegovoj internetskoj stranici. Jedan od njegovih klijenata je Modrićev prijatelj i suigrač, 34-godišnji Sergio Ramos.

Kapetan Real Madrida je vlasnik tvrtke „SERMOS 32 SL“ koja se bavi upravljanjem Ramosovim imidžem te kupoprodajom i najmom nekretnina. Šestorica zaposlenika Senn Ferrera imaju njegovu punomoć za provođenje poslovnih odluka od 2016. godine, premda Ramosova tvrtka nije registrirana na njihovoj adresi, podatak je stranice Empresia, specijalizirane za objavu podataka o kompanijama.

La Liga Santander - Real Madrid v Barcelona

Kada je riječ o nekretninama čini se da je Modrić slijedio primjere svojih suigrača.

Toni Kroos, 30-godišnji vezni igrač, u ožujku je tijekom pauze izazvane korona virusom otvorio tvrtku za bavljenje nekretninama "Kroos Properties XXI". Registrirana je na adresi kuće u predgrađu Madrida gdje vjerojatno živi.

- Ulaganje sportaša u nekretnine nije neuobičajeno - kaže drugi savjetnik iz tvrtke Senn Ferrero, zamolivši za anonimnost.

- Oni gledaju kako najbolje uložiti zarađeni novac - napominje.

Modrić nije bio dostupan za komentar o svojoj tvrtki, a u Senn Ferreru kažu da nemaju dopuštenje za razgovor o njoj. U Real Madridu, pak, ne žele komentirati privatne poslove svojih nogometaša.

"Modric Family" nema internetsku stranicu, a osnovana je s početnim kapitalom od 3000 eura (22.650 kuna).

- To je najmanji iznos potreban za otvaranje tvrtke. Kasnije se može dodati još novca ili se novac može posuditi - objašnjava Casasnovas.

- Premda su nekretnine registrirane kao glavno zanimanje tvrtke, navedene su i financije, pa se ona može baviti raznom vrstom poslova poput ulaganja u fondove i slično - dodaje.

Premda u Senn Ferreru ne žele otkriti način na koji će poslovati Modrićeva tvrtka izgledno je da su oni u kontaktu s financijskim savjetnicima koji će tražiti nekretnine pogodne za investiranje. Njihove prijedloge bi Senn Ferrero trebao priopćiti Modriću te provoditi transakcije.

U registru su objavljeni samo nužni, obvezujući podaci. Senn Ferrero će više podataka o "Modric Family" morati objaviti krajem srpnja kada će biti predstavljeni financijski rezultati za 2020. godinu.

"Modric Family" je postala operativna tri dana nakon što je lijeva španjolska vlada predstavila povećanje poreza na plaće bogataša za nadolazeću 2021. godinu. Osobe koje zarađuju godišnje više od 300.000 eura, a među kojima je i Modrić, plaćat će porez na dohodak od 47 posto umjesto dosadašnjih 45 posto.

Modrić sa suprugom Vanjom i troje djece živi u luksuznoj kući u sjevernom madridskom predgrađu Alcobendas, te je porezni obveznik u Španjolskoj zbog radnog odnosa s Real Madridom. Godine 2018. je dobio Zlatnu loptu, nagradu za najboljeg nogometaša svijeta, a s Realom je osvojio 17 titula.

Prema dostupnim podacima, Modrić je sada prvi put osnovao kompaniju u Španjolskoj, gdje mu se sudilo pod optužbom za svjesno izbjegavanje plaćanja poreza.

- On je osuđen. Taj slučaj je zaključen - kaže Íñigo Corral, glasnogovornik državnog odvjetništva.

Glasnogovornik suda Luis Salas također kaže kako je sudac još ranije potvrdio nagodbu kojom je Modrić platio traženi iznos poreza, kamatu i kaznu.

Modrić je zatim 27. prosinca 2019. zatvorio u Luksemburgu tvrtku Ivano S.a.r.l., nazvanu po njegovom sinu, na čiji je račun primao novac od sponzorskih ugovora.

Nova tvrtka "Modric Family" nije registrirana za upravljanje Modrićevim imidžem. Zaradu od reklama sada vjerojatno prima u obliku osobnog dohotka na račun u Španjolskoj zajedno s plaćom za igranje nogometa u Real Madridu. Iz Senn Ferrera su u jesen 2018. poručili kako je Modrić već imao registriranu tvrtku u Luksemburgu kada su počeli raditi s njime, te da su mu predložili primanje prihoda od sponzora u sklopu dohotka zbog "novog tumačenja porezne uprave".

Porez na osobni dohodak je viši (45%) u odnosu na porez na dobit kompanija (25%), što je dosad motiviralo nogometaše da otvaraju vlastite kompanije za upravljanje imidžem kako bi im ostalo više novca.

Modrić je u kolovozu 2012. godine došao iz londonskog Tottenhama u Real Madrid nakon čega je sa suprugom Vanjom Bosnić osnovao tvrtku u Luksemburgu. Na račun tvrtke Ivano S.a.r.l. sjedali su prihodi od sponzora i marketinških ugovora u 2013. i 2014. godini.

Modrić u poreznoj prijavi u Španjolskoj za te dvije godine nije naveo prihode od sponzora poput Nikea čije kopačke i opremu nosi, ali je u imovinskoj kartici naveo vlasništvo nad tvrtkom Ivano S.a.r.l.

Bilo je to u vrijeme gospodarske krize u Španjolskoj kada su osjetno pali izdaci za javne usluge poput obrazovanja, zdravstva i vojske koji se financiraju iz poreza.

Porezna uprava je otpočela detaljniji pregled ugovora i imovine nogometaša a 2016. godine je pokrenula istragu nad Modrićevom tvrtkom. Zaključila je da je Ivano S.a.r.l. fiktivna firma bez zaposlenika i opreme, otvorena u zemlji s jako niskim porezima, čija je jedina svrha izbjegavanje plaćanja poreza u Španjolskoj. Porezna uprava je prijavila Modrićeve državnom odvjetništvu koje ih je 2017. godine optužilo za prijevaru. Luku kao vlasnika kompanije a Vanju kao upraviteljicu.

La Liga Santander - Real Madrid v Alaves

Oni su tada angažirali odvjetnika specijaliziranog za kazneno pravo, José Antonija Choclána Montalva, koji je u sličnim situacijama branio i druge nogometaše Real Madrida poput Ronalda.

Otvaranje kompanije u Luksemburgu za upravljanje Modrićevim imidžem jest u skladu sa zakonom, te je on preko nje mogao ostvariti financijsku dobit ukoliko se ona doista bavi tom djelatnošću. Djelatnost uključuje promotivna događanja, snimanje reklama, spotova, organiziranje intervjua, slanje priopćenja za medije ili pak ugovor kojim Modrić prepušta svoja prava kompaniji u zamjenu za novčanu naknadu.

No španjolski istražitelji su rekli kako u Luksemburgu nema ničega osim registrirane tvrtke na tamošnjoj adresi. Na njen račun je isplaćivan novac. Prema ugovoru Modrića i njegove tvrtke Ivano S.a.r.l. taj bi novac podigao nakon što završi igračku karijeru.

Državno odvjetništvo je ustvrdilo da su time prevarili poreznu upravu u Španjolskoj za 870.728 eura.

U siječnju 2018. ispitao ih je istražni sudac Gonzalo Salgado na sudu u Alcobendasu, mjestu udaljenom 15 kilometara sjeverno od Madrida, gdje žive. Ondje su bili u pratnji odvjetnika Choclána Montalva. Po izlasku sa suda Luka, Vanja i njihov odvjetnik odbili su dati izjave novinarima okupljenima ispred zgrade suda.

Sudac Salgado je preko glasnogovornika poručio kako su bili pristojni i voljni surađivati. Tada se otvorila mogućnost nagodbe s poreznom upravom.

U rujnu 2018. porezna uprava je prihvatila nagodbu uz uvjet da Modrić uplati 1,4 milijuna eura u što su uključeni porez, kamata i kazna, izvijestile su tada novine El Mundo.

Modrić je još uoči izlaska pred Salgada uplatio na račun porezne uprave traženih 870.728 eura uz kamatu, sveukupuno 1 milijun eura. To je učinio da prestane ići kamata dok se ne riješi slučaj ali i da pokaže dobru volju dođe li do mogućnosti nagodbe.

Porezna uprava i državno odvjetništvo tražili su i kaznu od 400.000 eura. Tako se došlo do 1,4 milijuna eura. Nakon toga se čekalo hoće li sudac odobriti Modrićevu nagodbu s njima.

Champions League - Group B - Borussia Moenchengladbach v Real Madrid

Glasnogovornik suda u petak nije potvrdio iznos kojeg je Modrić uplatio, a do objave ovog teksta nije poslao dokument presude.

Porezna uprava je zaračunala Modriću kaznu od 348.291 eura, što je 40 posto od iznosa neplaćenog poreza, dok mu je državno odvjetništvo naplatilo dodatnu financijsku kaznu od 60.000 eura da ne mora u zatvor, izvijestio je El Mundo.

Za porezne prijevare u Španjolskoj veće od 120.000 eura predviđene su zatvorske kazne od jedne do pet godina, a kako je Modrićev iznos bio 870.728 eura postojala je mogućnost da završi u zatvoru.

Da nije pristao na nagodbu bilo bi održano suđenje na kojem je mogao biti oslobođen ali i osuđen. U slučaju proglašenja krivim na tom suđenju prijetila bi mu kazna od dvije ili više godina zatvora koju bi onda morao izdržavati. Platio bi i dodatnu novčanu kaznu.

Modrić nije htio riskirati.

Potencijalne zatvorske kazne u trajanju manjem od dvije godine, ako osoba ranije nije bila kažnjavana, mogu se zamijeniti za novčanu kaznu.

- Poreznoj upravi je cilj doći do novca, naplatiti potraživanje, a ne strpati nekoga u zatvor - rekao je Corral iz državnog odvjetništva.

Modrić je stoga prihvatio takvu nagodbu.

Priznao je krivnju i osmomjesečnu zatvorsku kaznu koju je pretvorio u novčanu kaznu. Za svaki potencijalno provedeni dan u zatvoru platio je 250 eura čime je iznos narastao na spomenutih 60.000 eura.

Njegov odvjetnik Choclán Montalvo nije odgovarao na upite.

U rujnu 2019., sudjelujući na konferenciji World Football Forum u Madridu, Choclán Monatlvo je bio upitan o svom drugom klijentu, Cristianu Ronaldu koji se također nagodio.

- Bilo bi razumno da je postojao kriterij prema kojem bi u Španjolskoj platio porez za spotove prikazane u Španjolskoj ali ne i za ostale. On je generirao prihod preko oglasa i fotografija ostvaren u svijetu - izjavio je odvjetnik.

- Netko, na primjer, koristi imidž nogometaša, ali izvan Španjolske. Zar bi taj prihod, iz tog ugovora, trebao bi biti u nadležnosti porezne uprave u Španjolskoj? - dodao je Choclán Montalvo.

Ronaldo je također imao otvorene tvrtke izvan Španjolske, u poreznim oazama ili zemljama s jako niskim porezima, na koje je primao novac od sponzora dok je igrao za Real Madrid. Dio novca je išao direktno od sponzora a dio iz kluba u sklopu zajedničkih reklama. Kao i u slučaju Modrića, porezna uprava je tvrdila da je on porezni obveznik u Španjolskoj jer ondje radi i živi.

Choclán Montalvo objašnjava kako je kaznena nagodba instrument koji dopušta njegovim klijentima „brzo rješenje problema“ i „smanjenje rizika“.

Tako su se iz Real Madrida bili nagodili i neki drugi poput José Mourinha, Marcela, Ricarda Carvalha, Ángela di Maríje i Fabija Coentraa.

La Liga Santander - FC Barcelona v Real Madrid

- Puno puta, kada je kazneni postupak okončan oslobađajućom presudom, administracija nastavlja sa svojim zahtjevom administrativnim putem. Oslobađajuća presuda u kaznenom postupku ne garantira definitivno rješenje problema - tvrdi Choclan Montalvo.

- Zato smo riješili problem prihvativši kaznenu odgovornost.

Povjerljivi ugovori i podaci o nogometašima Real Madrida, uključujući Modrića, izlazili su u javnost preko internetske platforme „Football Leaks“ od 2016. do 2018. godine. Ured Senn Ferrero je bio prijavio hakerski upad u svoja računala. Iza „Football Leaksa“ se nalazio Rui Pinto, 32-godišnji Portugalac, kojem je u rujnu počelo suđenje u Lisabonu za neovlašteno stjecanje dokumenata i povjerljivih prepiski.

Njegovo distribuiranje podataka medijima potaknulo je državne administracije u više zemalja na kazneni progon nogometaša. U Španjolskoj je taj posao bio u rukama Enriquea Remóna, šefa za gospodarski kriminal u državnom odvjetništvu. Remón je preko glasnogovornika odbio ponudu za razgovor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani