Obavijesti

Sport

Komentari 191

Možda mu tu proradi pamćenje: Luka mora pred španjolski sud!

Možda mu tu proradi pamćenje: Luka mora pred španjolski sud!
7

Luka Modrić i njegova supruga bit će saslušani zbog utaje poreza. Točan datum još nije određen, ali moguće je da to bude već u prvom tjednu nakon blagdana, rekao je za 24sata dužnosnik suda

VIDEO

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić i njegova supruga Vanja bit će saslušani početkom siječnja na sudu pored Madrida nakon što je istražni sudac prihvatio optužbu protiv njih za utaju poreza u Španjolskoj.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:00

Španjolsko državno odvjetništvo tvrdi da su prevarili poreznu upravu za 870.728 eura. Tu je optužnicu zatim poslalo na stol istražnog suca Gonzala Salgada. Nakon što ju je proučio, Salgado je odobrio nastavak sudskog procesa.

Ekskluzivno: Ovo je optužnica protiv Luke, našli i tajni račun?
Ekskluzivno: Ovo je optužnica protiv Luke, našli i tajni račun?

Božić, blagdani pa sudnica

Pozvat će veznog igrača Real Madrida i njegovu suprugu na sud u mjesto Alcobendas, udaljeno 15 kilometara sjeverno od Madrida. Ondje će ih saslušati jer se njihova kuća i adresa nalaze u urbanističkom naselju koje potpada pod upravu Alcobendasa.

- Bit će saslušani početkom siječnja, moguće već u prvom tjednu odmah nakon blagdana. Točan datum još uvijek nije određen - rekao je za 24sata dužnosnik suda. 

Podsjećamo, Modrić je bio na saslušanju i u Hrvatskoj, ali nije se sudilo njemu, već Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Vrbanoviću i porezniku Pernaru zbog optužbi da su oštetili Dinamo za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna.

Luka se tada nije mogao sjetiti koliko je zarađivao nakon potpisa prvog ugovora, nije se mogao sjetiti ni dodatnih aneksa, ni kad ih je potpisivao, gdje su aneksi, kome ih je dao, što je u njima pisalo, tko ima primjerak, tko nema... 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Modrić na suđenju u Osijeku 00:18

Modrićev slučaj dobio sudac koji je sudio Marcelu

Slučaj Modrić mogao je doći na stol jednoga od četvorice sudaca u Alcobendasu a ispalo je da će ga ispitati isti sudac koji je vodio i posljednji slučaj u aferi poznatoj kao 'Football Leaks'. Naime, 28. studenog pred Salgada je izašao 29-godišnji brazilski reprezentativac Marcelo, suigrač Modrića u Real Madridu. On je priznao da 2013. nije uplatio poreznoj upravi 490.917 eura.

'Davao sam novac Mamićima na ruke. Tako je htio Zdravko'
'Davao sam novac Mamićima na ruke. Tako je htio Zdravko'

Sud mu je naredio plaćanje tog iznosa uz kamate. Nikakva druga kazna nije mu bila određena. Lijevi bek još uvijek nije uplatio novac niti je taj slučaj zaključen. Marcelov slučaj mogao bi biti zatvoren za pet do osam mjeseci, kaže osoba sa suda.

Dan kasnije, 29. studenog, državno odvjetništvo je podiglo optužnicu protiv 32-godišnjeg Modrića te njegove supruge Vanje. Tvrdi da su smišljeno osnovali tvrtku u Luksemburgu kako bi izbjegli plaćanje poreza u Španjolskoj.

- Sasvim slučajno je ispalo da će ih saslušati isti sudac kao u slučaju Marcela - kaže osoba sa suda.  

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:40

Ugovor koji stupa na snagu prije nego mu je osnovana tvrtka

Modrić se vratio u Madrid iz Abu Dabija nakon što je ondje u subotu s Realom obranio naslov Svjetskog klupskog prvaka. Proglašen je najboljim igračem turnira. U ponedjeljak nije bio dostupan za komentar, kao niti Vanja Modrić.

Španjolska porezna uprava otvorila je istragu nad njima u siječnju 2016. U Modrićevoj poreznoj prijavi za 2013. i 2014. godinu nije bio prijavljen prihod od sponzorskih ugovora. Porezna uprava u to je vrijeme počela pregledavati porezne prijave više bivših i sadašnjih igrača Real Madrida sumnjajući kako su namjerno izostavili prijaviti zaradu od sponzora u Španjolskoj.

Luka "ne sjećam se" Modrić: Imam fenomenalnu memoriju
Luka "ne sjećam se" Modrić: Imam fenomenalnu memoriju

Modrić je prešao iz londonskog Tottenhama u Real Madrid u kolovozu 2012. godine. Kada je 27. kolovoza potpisao ugovor o radu s madridskim klubom postao je porezni obveznik u Španjolskoj, napominje državno odvjetništvo. Ondje mu se isplaćuje redovna plaća. No novac od sponzorskih ugovora sjedao mu je na račun u Luksemburgu gdje su porezi drastično manji.

S Real Madridom je dogovorio da 50 posto zarade od reklama i takvih ugovora ide njemu a 50 posto klubu. Krajem kolovoza 2012. naveo je da će u „roku od maksimalno tri mjeseca obavijestiti Real Madrid o podacima tvrtke“ na koju će mu klub uplaćivati njegovu polovicu zarade. Tvrtka koja bi imala prava i upravljala Modrićevim imidžem, glasom i imenom tada nije osnovana.

Optužnica: Preko tvrtke u Luksemburgu htio je izbjeći porez

Tri mjeseca kasnije, 1. prosinca, Modrić s Nikeom potpisuje sponzorski ugovor. Kopačke tog proizvođača sportske opreme nosio je od 2008. kada je igrao za Tottenham no u Real Madridu potpisuje novi četverogodišnji ugovor. 

U odnosu na raniji ugovor, u ovom navodi da pravo na njegov novac ima tvrtka Ivano S.A.R.L. Tu su tvrtku Luka i Vanja osnovali 20. prosinca u Luksemburgu a ime su joj dali po tada dvogodišnjem sinu Ivanu. Iduće godine, 2013., sjedaju na račun tvrtke prvi novci. Real Madrid je uplatio 552.485 eura pa iduće godine dodatnih 1,1 milijun eura. 

Nike je u te dvije godine uplatio ukupno 729.000 eura.

Modrić je jedini dioničar, odnosno vlasnik tvrtke. Ivano S.A.R.L. tada raspolaže kapitalom od 3,6 milijuna eura koje je unijela samo jedna osoba - Luka Modrić. Jedan od administratora tvrtke je Vanja Modrić no državno odvjetništvo tvrdi da „ta kompanija uopće nema materijalna sredstva i zaposlenike za upravljanje imidžem“ Modrića.

Firmu nazvao po sinu

Isti dan kada je osnovan Ivano S.A.R.L, 20. prosinca, Modrić s tvrtkom potpisuje ugovor koji stupa na snagu 1. prosinca, dakle 19 dana prije nego je osnovana tvrtka. U njemu Modrić navodi kako prepušta sva svoja prava iz sponzorskih ugovora na Ivano S.A.R.L. koji će mu naknadno u četiri rate isplatiti novčanu naknadu za to.

'Gadovi i bando, neka vam Bog oprosti! Prljate Modrićevo ime'
'Gadovi i bando, neka vam Bog oprosti! Prljate Modrićevo ime'

Modrić navodi da će mu se prvih 25 posto naknade isplatiti pet godina nakon što prestane profesionalno igrati nogomet. Drugih 25 posto isplatit će mu se pet godina nakon prve uplate. Trećih 25 posto uplatit će mu se pet godina nakon druge uplate. I konačno, posljednjih 25 posto novca bit će mu uplaćeno pet godina nakon treće uplate.

- Premda je tvrtka korektno osnovana, prepuštanje Modrićevih prava na nju je simulacija. Jedini cilj prebacivanja prava na tu tvrtku jest da se uplatom novca njoj izbjegne oporezivanje u Španjolskoj - navodi državno odvjetništvo. 

Pronašli su mu tajni račun?

Modrić u Španjolskoj nije prijavio da ima prihod od sponzorskih ugovora pa na njih nije platio porez 2013. godine niti 2014. 

- Nezakonito je stekao 290.990 eura prve godine, pa 579.738 eura godinu dana kasnije - ističe tužiteljstvo. 

Dodaje kako to možda nije i jedini utajeni novac. Naime, 11.listopada ove godine  financijska policija je poslala dopis državnom odvjetništvu u kojem ih obavještava kako ima saznanja da se na Otoku Man (Isle of Man) između Irske i Velike Britanije, nalazi tekući račun, depozit ili financijski proizvod koji glasi na Luku Modrića.  

HNS: Zabrinjava nas hajka na našeg iskrenog kapetana Luku
HNS: Zabrinjava nas hajka na našeg iskrenog kapetana Luku

Otok Man je porezno utočište. Za te moguće „financijske pozicije“ Modrića u banci Barclays Bank PLC, španjolska porezna uprava ne zna. Istraga traje a državno odvjetništvo ostavlja prostor za širenje optužnice.

- Nemamo komentara - rekao je glasnogovornik Real Madrida. 

Realovci stvarno imaju problema sa sucima

Prije godinu dana buknula je afera Football Leaks nakon što je istoimena internetska stranica medijima proslijedila prepiske i dokumentaciju koja ukazuje na utaju poreza više nogometaša u Španjolskoj. Od tada je krenule podizanje optužnica. Neki Modrićevi suigrači su se nagodili, poput Marcela, dok neki tvrde da su nevini kao što je slučaj Cristiana Ronalda. 

Nekadašnji napadač madridskog Atlética, Radamel Falcão, priznao je djelomičnu krivicu odnosno da za neke godine nije uplatio sav porez no da za druge jest. Osim njih bili su optuženi i drugi igrači i treneri. Među njima José Mourinho, prvi Modrićev trener u Real Madridu, a sada trener Manchester Uniteda, te igrači Xavi Alonso, Ángel Di María, Ricardo Carvalho i Fabio Coentrão. 

Svi su oni bili angažirali financijske savjetnike nakon potpisivanja ugovora u Real Madridu, kaže osoba sa suda.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 191
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani