Obavijesti

Sport

Komentari 17

Utrka muškaraca protiv žena: Poljakinju 'pojeli' u završnici

Utrka muškaraca protiv žena: Poljakinju 'pojeli' u završnici
1

Na svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi prvi je put održana 'službeno' natjecanje na toj razini u mješovitoj štafeti na 4x400 metara. Pobijedila je reprezentacija SAD-a i postavila novi svjetski rekord

U Dohi smo, osim teških uvjeta na Svjetskom prvenstvu, gledali i novitet na svjetskoj atletskoj sceni. Po prvi je put na SP-u održana utrka štafete na 4x400 metara koju su trčali muškarci i žene zajedno. Novi svjetski prvaci u mješovitoj štafeti su reprezentativci i reprezentativke SAD-a s vremenom od 3:12.42.

World Athletics Championships - Doha 2019

Neki od najboljih svjetskih sprintera i sprinterica na 400 metara okušali su se u 'novoj' disciplini koju ćemo gledati i na Olimpijskim igrama u Tokiju. Svjetski je rekord 'srušen', a utrka je prvi put stupila na veliku scenu. Svjetska atletska federacija za svjetski je rekord prije ovog natjecanja uzela rezultat SAD-a iz 2016. 3:13.20.

World Athletics Championships - Doha 2019

Mnogi su se odlučivali za različite taktike - nekima je utrku započeo trkač, a nekim trkačica, a razlika na stazi je bila očita pa je za novu disciplinu potrebno i taktičko nadmudrivanje na razini fizičkih predispozicija po spolu što se tiče trčanja. Primjerice Tyrell Richard je za SAD 400 metara otrčao u vremenu od 45.1 sekunde dok je Jessici Beard bilo potrebno 50.6 sekundi.

World Athletics Championships - Doha 2019

Svi su u prvoj izmjeni krenuli s muškarcima, dok su se Poljaci odlučili i u prvoj izmjeni za nastavak utrke s muškarcem pa je Rafael Omelko napravio razliku do druge predaje štafete. Poljakinja Baumgart - Witan još se nekako nosila s konkurentima u trećoj etapi, ali je Poljska u zadnjem dijelu jedina na stazi imala ženu Justynu Swiety-Ersetic, te je ona u cilj ušla kao peta.

World Athletics Championships - Doha 2019

Druga je završila reprezentacija Jamajke s vremenom 3:12.73, dok su još na postolju bili i predstavnici i predstavnice Bahreina sa samo stotinku slabijim vremenom.