Sport

Komentari 106

Na koga će 'vatreni' u Kataru? Moguć je i sudar sa Srbijom, o bubnju ovisi i odluka saveza?!

Na koga će 'vatreni' u Kataru? Moguć je i sudar sa Srbijom, o bubnju ovisi i odluka saveza?!

Hrvatska se trenutačno nalazi u drugoj jakosnoj skupini, ali iz nje još može ispasti, ovisno o rezultatima Urugvaja i Kolumbije, ali i prijateljskim utakmicama u ožujku, posljednjima prije ždrijeba

Uspješnim završetkom kvalifikacija izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić ima godinu dana mira uoči Mundijala u Kataru i slatke brige oko plana priprema i slaganja kadra za obranu srebra.

No u međuvremenu, prije ždrijeba koji će se održati tek 1. travnja, po završetku play-offa i prije interkontinentalnih kvalifikacija za zadnja dva mjesta, još se ne zna u kojoj će jakosnoj skupini biti Hrvatska.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska ide na Svjetsko prvenstvo

Ljestvica se određuje prema plasmanu na Fifinoj ljestvici uz iznimku domaćina Katara koji je kao domaćin automatski nosistelj. "Vatreni" tu imaju 1621 bod, samo pet više od Urugvaja i 10 od Kolumbije.

Kako sad stvari stoje, Hrvatska bi bila u drugom bubnju kao prva iznad crte, ali još može potonuti i u treću jakosnu skupinu.

Bitno će biti kako će se rasplesti južnoameričke kvalifikacije jer su Urugvaj i Kolumbija na Fifinoj ljestvici jako blizu Hrvatske. I jedni i drugi igraju u utorak. Urugvajci gostuju kod Bolivije u utorak, a Kolumbija dočekuje Paragvaj. I bilo bi dobro da ne pobijede...

S obzirom na to da će jakosne skupine biti formirane nakon okupljanja u ožujku, neće biti nebitno i koje će protivnike HNS odabrati za prijateljske utakmice. Izaberi slaboga i nećeš moći dobiti dovoljno bodova. Izaberi prejakoga i, izgubiš li, nećeš napredovati.

Najjasnija je situacija u prvoj jakosnoj skupini jer su samo tri mjesta ostala slobodna, od kojih su dva vrlo izgledna.

Engleskoj je dosta remi protiv San Marina da obrani prvo mjesto ispred Poljske, Argentina ima 12 bodova iznad crte za kvalifikacije pet kola prije kraja (uz utakmicu manje).

Italiji će vjerojatno trebati pobjeda kod Sjeverne Irske dok Švicarci s istim brojem bodova i dva gola lošijom gol-razlikom čekaju Bugarsku. Talijani bi i s pobjedom mogli završiti drugi ako Švicarci uvjerljivo sruše Bugare. Posrtaj Talijana iščekuju Danci, koji su još prošli mjesec osigurali katarsku vizu.

FIFA World Cup - FIFA World Cup Qatar 2022 qualifiers - Italy vs Switzerland

Hrvatskoj bi pomoglo i ispadanje Nizozemske, koja bi za to morala izgubiti od Norveške kod kuće u zadnjem kolu i dočekati pobjedu Turske kod Crne Gore, kao i Švicarske koja ima zajamčen play-off sa statusom nositelja, a još u Katar može i izravno.

Senzacija kvalifikacija Srbija zasad je u trećoj jakosnoj skupini, što otvara mogućnost da je kuglice spoje s Hrvatskom u grupnoj fazi Mundijala, ali bi u tom slučaju u grupi morao biti netko od neeuropskih nositelja jer maksimalno dvije europske reprezentacije mogu biti u istoj skupini.

Biti u drugoj ili trećoj skupini moglo bi činiti veliku razliku. Uostalom, pogledajte kako zasad izgleda to društvo...

Prva jakosna skupina

Druga jakosna skupina

Treća jakosna skupina

(zvjezdica - još nisu osigurali SP)

Najčitaniji članci