Obavijesti

Sport

Komentari 106

Na koga će 'vatreni' u Kataru? Moguć je i sudar sa Srbijom, o bubnju ovisi i odluka saveza?!

Na koga će 'vatreni' u Kataru? Moguć je i sudar sa Srbijom, o bubnju ovisi i odluka saveza?!

Hrvatska se trenutačno nalazi u drugoj jakosnoj skupini, ali iz nje još može ispasti, ovisno o rezultatima Urugvaja i Kolumbije, ali i prijateljskim utakmicama u ožujku, posljednjima prije ždrijeba

VIDEO

Uspješnim završetkom kvalifikacija izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić ima godinu dana mira uoči Mundijala u Kataru i slatke brige oko plana priprema i slaganja kadra za obranu srebra.

No u međuvremenu, prije ždrijeba koji će se održati tek 1. travnja, po završetku play-offa i prije interkontinentalnih kvalifikacija za zadnja dva mjesta, još se ne zna u kojoj će jakosnoj skupini biti Hrvatska.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska ide na Svjetsko prvenstvo

Pokretanje videa...

Hrvatska ide na Svjetsko prvenstvo 01:11

Ljestvica se određuje prema plasmanu na Fifinoj ljestvici uz iznimku domaćina Katara koji je kao domaćin automatski nosistelj. "Vatreni" tu imaju 1621 bod, samo pet više od Urugvaja i 10 od Kolumbije.

Kako sad stvari stoje, Hrvatska bi bila u drugom bubnju kao prva iznad crte, ali još može potonuti i u treću jakosnu skupinu.

Bitno će biti kako će se rasplesti južnoameričke kvalifikacije jer su Urugvaj i Kolumbija na Fifinoj ljestvici jako blizu Hrvatske. I jedni i drugi igraju u utorak. Urugvajci gostuju kod Bolivije u utorak, a Kolumbija dočekuje Paragvaj. I bilo bi dobro da ne pobijede...

S obzirom na to da će jakosne skupine biti formirane nakon okupljanja u ožujku, neće biti nebitno i koje će protivnike HNS odabrati za prijateljske utakmice. Izaberi slaboga i nećeš moći dobiti dovoljno bodova. Izaberi prejakoga i, izgubiš li, nećeš napredovati.

Najjasnija je situacija u prvoj jakosnoj skupini jer su samo tri mjesta ostala slobodna, od kojih su dva vrlo izgledna.

Engleskoj je dosta remi protiv San Marina da obrani prvo mjesto ispred Poljske, Argentina ima 12 bodova iznad crte za kvalifikacije pet kola prije kraja (uz utakmicu manje).

Italiji će vjerojatno trebati pobjeda kod Sjeverne Irske dok Švicarci s istim brojem bodova i dva gola lošijom gol-razlikom čekaju Bugarsku. Talijani bi i s pobjedom mogli završiti drugi ako Švicarci uvjerljivo sruše Bugare. Posrtaj Talijana iščekuju Danci, koji su još prošli mjesec osigurali katarsku vizu.

FIFA World Cup - FIFA World Cup Qatar 2022 qualifiers - Italy vs Switzerland

Hrvatskoj bi pomoglo i ispadanje Nizozemske, koja bi za to morala izgubiti od Norveške kod kuće u zadnjem kolu i dočekati pobjedu Turske kod Crne Gore, kao i Švicarske koja ima zajamčen play-off sa statusom nositelja, a još u Katar može i izravno.

Senzacija kvalifikacija Srbija zasad je u trećoj jakosnoj skupini, što otvara mogućnost da je kuglice spoje s Hrvatskom u grupnoj fazi Mundijala, ali bi u tom slučaju u grupi morao biti netko od neeuropskih nositelja jer maksimalno dvije europske reprezentacije mogu biti u istoj skupini.

Biti u drugoj ili trećoj skupini moglo bi činiti veliku razliku. Uostalom, pogledajte kako zasad izgleda to društvo...

Prva jakosna skupina

  • Katar (domaćin)
  • Belgija 1834 boda
  • Brazil 1828
  • Francuska 1781
  • Engleska* 1755
  • Argentina* 1749
  • Italija* 1748
  • Španjolska 1705

Druga jakosna skupina

  • Danska 1672
  • Portugal* 1660
  • Meksiko* 1656
  • SAD* 1653
  • Njemačka 1648
  • Nizozemska* 1645
  • Švicarska* 1637
  • Hrvatska 1621

Treća jakosna skupina

  • Urugvaj* 1616
  • Kolumbija* 1611
  • Švedska* 1588
  • Srbija 1547

(zvjezdica - još nisu osigurali SP)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani