Obavijesti

Sport

Komentari 17

Na Maksimir idući tjedan dolazi ozloglašena navijačka skupina?

Na Maksimir idući tjedan dolazi ozloglašena navijačka skupina?

Modri prvu utakmicu Europske lige igraju na Maksimiru što znači i mogući dolazak ozloglašenih West Hamovih navijača koji imaju reputaciju jednih od najvatrenijih u Engleskoj

VIDEO

Odlične vijesti dolaze iz krovne europske nogometne organizacije (Uefa) koja je dopustila povratak gostujućih navijača na stadione tijekom utakmica Europske lige, Lige prvaka i Konferencijske lige.

Dinamo je ispao u play off-u Lige prvaka nakon što je u uzvratnoj utakmici sa Šerifom odigrao 0-0 pa će svoj europski put nastaviti u Europskoj ligi. Na tom putu sada će ih moći pratiti njihovi navijači uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Restrikcije na stadionima i dalje ostaju, a gostujućim navijačima pripadat će pet posto dozvoljenog kapaciteta. 

POGLEDAJTE VIDEO: Tučnjava BBB

Pokretanje videa...

BBB Poljska VIDEO

Dinamo će grupnu fazu Europske lige igrati u skupini H s West Hamom, Genkom i bečkim Rapidom, a prva utakmica igra se na Maksimiru što znači i mogući dolazak ozloglašenih West Hamovih navijača koji imaju reputaciju jednih od najvatrenijih u Engleskoj. Poznati su po sukobima s Millwallowim navijačima što je vjerno i prikazno u filmu 'Huligani' iz 2005. godine. Najzapamćeniji sukobi dogodili su tijekom dvije utakmice kad su obje momčadi igrale u drugoj ligi, a završile su krvavim glavama. Bilo je to 2012. godine kada je u tučnjavi ispred stadiona ozlijeđeno 12 policajaca, a privedeno je 54 huligana. 

Osim brojnih tučnjava van terena, navijači 'čekićara' nerijetko upadaju na teren kako bi izrazili nezadovoljstvo. Jedna takva situacija dogodila se u porazu protiv Burnleyja (3-0), a s revoltiranim navijačem potukao se kapetan Mark Noble. 

Steven Paston/PA/PIXSELL

West Ham, klub iz istočnog Londona osnovan 1895., posljednji i prvi put u Hrvatskoj je gostovao 30. rujna 1999. u Gradskom vrtu u sklopu 1. pretkola Kupa Uefa kada je londonski klub pobijedio Osijek 3-1. Za West Ham su tada igrale face poput Ferdinanda, Lamparda, Di Canija, Wanchopea, a u obrani je igrao Igor Štimac.

West Hamova frakcija Inter City Firm svojevremeno je bila najopasnija grupa u Londonu, a nazvali su se po željezničkoj liniji kojom su putovali. BBC ih je 2010. godine svrstao na četvrto mjesto liste od deset najopasnijih u povijesti tamošnjeg huliganizma. Na prvom mjestu bili su njihovi najveći rivali, navijači Millwalla. Inter City Firm bio je prvi koji je na huliganskoj sceni koristio 'posjetnice' na kojima je pisalo "Čestitamo, upravo ste sreli I.C.F. (West Ham United). Kasnije su ih i drugi počeli kopirati. Frakcija je nastala 1972. godine, a službeno su se raspali sredinom devedesetih. 

Premier League - West Ham United v Crystal Palace

Brutalni okršaji engleskih huligana s hrvatskim navijačima odvijali su se i neposredno prije kvalifikacijske utakmice za Euro 2008., a do sukoba je došlo kada je manja skupina hrvatskih navijača napala 20-ak Engleza na Trgu žrtava fašizma. Huligani su uletjeli u tramvaj te su počeli mlatiti ljude. Tada je policija u Zvonimirovoj privela oko 55 domaćih navijača i četiri Engleza. 

'Svi idemo na europsku turneju', napisali su na službenoj stranici Čekićara nakon što su saznali da je Uefa ukinula zabranu dolaska gostujućih navijača. 

West Ham je ovu sezonu započeo odlično. Imaju jednu pobjedu na gostovanju protiv Newcastlea (4-2), jednu na domaćem terenu protiv Leicestera (4-1) i jedan remi protiv Crystal Palacea (2-2). Na kraju sezone, 'čekićari' su u Premier ligi završili šesti s  s 19 pobjeda, osam remija i 11 poraza, uz gol razliku 62-47.

Prisjetimo se, dan uoči europske utakmice između Dinama i Legije Varšave, na zagrebačkim ulicama zavladao je kaos. Navijači Legije pristigli su u Zagreb spremni na nered i u zagrebačkoj Dubravi došlo je do sveopćeg rata između njih i Bad Blue Boysa. Letjele su palice, stolice, razbijale su se terase kafića, ozlijeđenih ima na desetke, a potpunu katastrofu spriječila je samo policija koja, međutim, možda i nije reagirala odmah.

Sudeći prema engleskim medijima, West Hamovi navijači jedva su dočekali mogućnost gostovanja, a u kojem broju će doći saznat ćemo 16. rujna kada će Dinamo na Maksimiru ugostiti West Ham. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka