Obavijesti

Sport

Komentari 17

Na Maksimiru nije igrao 2015 dana, a u Hajduku je 11 godina

Na Maksimiru nije igrao 2015 dana, a u Hajduku je 11 godina
1

Josip Bašić u Hajduk je stigao iz Omladinca prije 11 godina i drži dva rekorda. Najmlađi je HNL debitant u povijesti Hajduka, a u aktualnom kadru ima najveći kontinuirani staž u klubu

VIDEO

Josip Bašić me podsjeća na Darija Srnu. Moćni desni bek koji ima sposobnost ponavljanja, napravit će veliku karijeru, uvjeren je bio nekadašnji izbornik hrvatske U-17 reprezentacije Ivan Gudelj.

Kazao je to Gudelj prije dosta godina, a Bašić se još nije pomakao s mjesta. Ima 23 godine na leđima i još je u redovima "bilih". Štoviše, sretan je ako ugrabi koju minutu u prvoj momčadi. U petak je došao na mjesto na kojem je sve počelo - Maksimir.

Debitirao je za Hajduk upravo protiv Dinama na Maksimiru sad već davne 2012., a "modri" su bili bolji 3-1. U prvu momčad uveo ga je Mišo Krstičević i odmah bacio u vatru. Tada je golobradi Bašić imao 16 godina, šest mjeseci i 27 dana i do danas je najmlađi igrač "bilih" koji je zaigrao u HNL-u.

- Kadet je, ali mentalno snažan. I pritom ga neće poremetiti činjenica da je iz kadeta uskočio u prvu momčad - govorio je Krstičević nakon Bašićeve premijere.

Samo nebo mu je tad bila granica. Bašić je paralelno nastavio igrati za kadete i nemilosrdno trpati mreže. Igrao je na poziciji krilnog napadača i pod Harijem Vukasom utrpao 12 golova u 25 utakmica. 

Hajduk-Dinamo

U to vrijeme u hrvatskoj se kadetskoj selekciji formirao ubojiti trozubac Halilović-Roguljić-Bašić i mnogi su se kleli da će ti igrači godinama nositi našu A selekciju. Bašić je kao kapetan U-17 reprezentacije Hrvatske briljirao na ‘Memorijalu Josip Katalinski-Škija’ u Sarajevu kojeg su Gudeljovi dečki i osvojili, a onda su Josipu zaklecala koljena. Stigao je poziv Liverpoolovog skauta Harryja Heissa na probu!

dinamo

Ipak, igračev otac Ante stao je na loptu i spustio rampu.

- Neka se on prvo dokaže u Hajduku - govorio je.

Ipak, Bašić je nakon toga muku mučio s ozljedama. Izbjegavao je operaciju problematičnog koljena i sve se pretvorilo u kalvariju kojoj nije bilo kraja. Stradala su kasnije i leđa, zdjelica... Liječio se Josip od Splita do Antwerpena, prošao pola Europe i tek sad ozbiljnije kuca na vrata prve momčadi.

Bašić je jedini ligaški nastup ove sezone skupio protiv Dinama i to silom prilika. Josip Juranović stradao je ranije ovog tjedna u susretu protiv Gruzije za A reprezentaciju Hrvatske, a trener "majstora s mora" Damir Burić nije ni najmanje dvojio kome dati šansu.

- Josip dugo nije igrao i moram mu dati prostora i vremena. Imao je dobrih stvari, ali i nekih loših - diplomatski je zaključio šjor Šolta.

Bome, dugo nije igrao. Zadnji prvoligaški nastup, prije ovog maksimirskog, imao je prije 212 dana na Rujevici protiv Rijeke. Pogađate, opet je krpao izostanak Juranovića.

- Profesionalac sam i uvijek sam spreman. Bio sam ozlijeđen i izvan ekipe, ali kada me trener pozvao, nije bilo dvojbe. Nisam ni mario hoću li se dodatno ozlijediti - rezolutno je kazao Bašić nakon utakmice pa dodao:

- Hvala treneru Buriću na prilici. nakon dva normalna treninga me zvao u svoj ured i rekao mi da želi da igram. Ja sam rekao: 'Treneru, hvala vam na tome, dat ću sve od sebe'. 

Nije to Bašiću jedini nastup za A momčad ove sezone. Odradio je kup-susret s Mladosti iz Petrinje, a igrao je i u onom potopu od malteške Gzire United 3-1 na Poljudu. Asistirao je za gol Jradiju, ali mala mu je to bila utjeha. Nakon te utakmice nije mogao ni blizu prvoj momčadi, mučio se s već spomenutom ozljedom pa prihvatio Burićev izbor i načet zaigrao protiv "modrih".

Vjerovali ili ne, Bašić, koji je svojevremeno figurirao kao najveći potencijal kluba, odigrao je samo 33 prvoligaške utakmice u sedam godina participiranja u prvoj momčadi. Zadnji je put na maksimirski travnjak kročio prije 2015 dana u 3-0 porazu od Dinama. Dobio je 14 minuta i ušao umjesto Jeana Kouassija na desno krilo.

Danas mu je uloga bitno drugačija. Kroz godine je prekomandiran na desnog beka, nema tu više one prodornosti i okomitosti kao prije, a možda su tome kumovale i teške ozljede. 

Osim što je najmlađi debitant, drži Bašić i još jedan rekord. Ovaj Splićanin je u Hajduk došao iz vranjičkog Omladinca prije 11 godina i ima najduži kontinuirani staž u Hajduku. Možda napokon dočeka svoju priliku u izostanku Juranovića, još je mlad, vrijeme je na njegovoj strani...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani