Obavijesti

Sport

Komentari 22

Na vrhu nakon devet godina: Borussia novi prvak Njemačke!

Na vrhu nakon devet godina: Borussia novi prvak Njemačke!
6

Nogometaši Borussije Dortmund predvođene Jürgenom Kloppom osvojila je bundesligaški naslov nakon dugih devet godina. 'Žuto-crnima' je to sedma titula

VIDEO

Borussijini nogometaši iskoristili su drugu 'meč' loptu te 2-0 pobjedom nad Nürnbergom su osigurali sedmi bundesligaški naslov!

Momčad Jürgena Kloppa, nakon propuštene prilike u prošlom kolu protiv Mönchengladbacha, golovima Barriosa i Lewandowskog obavila je svoj dio posla već u prvom poluvremenu, a 80 tisuća navijača na Westfalllen stadionu pomnije je pratila rezultat Bayera na gostovanju kod Kölna.

Kada je spiker obznanio da je prvi pratitelj iz Leverkusena izgubio 2-0 slavlje je moglo početi jer Borussia dva kola prije kraja ima nedostižnih osam bodova prednosti pred Bayerom.

Barrios je 14. ligaškim golom Borussiju doveo u vodstvo u 32. minuti, a Lewandowski 11 minuta kasnije potvrdio 22 pobjedu u sezoni. Navijači su nakon devet sušnih godina ponovo imali razloga za slavlje. Zadnji naslov 'žuto-crni' su osvojili u sezoni 2001./2002.

Köln je, osim Borussiji, veliku uslugu učinio sebi u borbi za opstanak. Prošlotjedne prijetnje kao da su trgnule igrače koji su nakon tri poraza slavili nad Bayerom 2-0. Ključnu pobjedu u sezoni donio je slovenski reprezentativac Milivoje Novakovič dvama golovima.

Jürgen Klopp preporodio momčad

Uz Bayern jedina njemačka nogometna institucija Borussia Dortmund vratila se tamo gdje joj je i mjesto - na vrhu. Osvajači Lige prvaka iz 1997. skoro cijelo desetljeće hvatali su bundesligaški naslov, a sunce im je osvanulo pod vodstvom karizmatičnog Jürgena Kloppa koji je u tri godine pomladio i preporodio momčad.

Prvu punu sezonu završio je na šestom mjestu  u kojoj je osvojio njemački Superkup da bi sezonu kasnije napravio pomak od jedne pozicije. U aktualnoj sezoni Borussia je eksplodirala predvođena sjajnim Lucasom Barriosom, Nurijem Sahinom i Sinjijem Kagawom.

Bayern slomio Schalke za dvadeset minuta

Nogometaši Bayerna su pobijedili Schalke s 4-1 u posljednjoj utakmici 32. kola Bundeslige. Time su dva kola prije kraja skočili na treće mjesto ljestvice koje, inače, nudi odlazak u Ligu prvaka iduće sezone...

Nikakvog problema Bayern nije imao u subotu, već je u furioznom početku ogleda riješio sve dileme. U prvih dvadeset minuta je Bayern postigao čak tri pogotka (Robben, Müller i Gomez), a čak su igrači Bayerna poentirali i na drugoj strani. Badstuber je u 8. minuti pogodio vlastitu mrežu za tadašnjih 1-1, ali to niti malo nije štetilo Bavarcima.

Do kraja je Thomas Müller zabio još jedan pogodak za konačnih 4-1, a recimo da je Gomez ovim pogotkom došao do 24. pogotka u sezoni, te je prvi strijelac lige (ima dva više od Freiburgovog Cissea).

Neizvjesna borba za opstanak

Borba za očuvanje prvoligaškog statusa će sigurno trajati do zadnjeg kola, a korak naprijed u subotu je napravila Borussija iz Mönchengladbacha, a korak natrag Eintracht.

Borussija je s 1-0 pobijedila u Hannoveru sjajnim pogotkom Reusa u 76. minuti s 25 metara. Isto tako, tim rezultatom posebno mogu biti zadovoljni u Bayernu koji se s Hannoverom bori za treće mjesto na ljestvici, posljednje koje vodi u Ligu prvaka iduće sezone. Hannover je ostao na bod prednosti od Bayerna, no Bavarci u nastavku dana tek igraju svoj meč ovog kola, doma protiv Schalkea.

Eintracht je izgubio kod Mainza sa 3-0 i sada su na 16. mjestu, onom koje nudi igranje dvije kvalifikacijske utakmice na kraju sezone s trećeplasiranim iz druge lige. Imaju dva boda više od spomenute momčadi iz Mönchengladbacha.

Recimo i da je Hamburg poražen na domaćem travnjaku od Freiburga 2-0, a pokopao ih je s dva gola Cisse koji je tako došao do brojke od 22 pogotka u sezoni i ima samo jedan manje od prvog strijelca lige (Gomeza iz Bayerna). Mladen Petrić nije zbog ozljede nastupao za Hamburg.

Bundesliga, 32. kolo:

Borussia (D) - Nürnberg 2-0 (Barrios 32, Lewandowski 43)

Köln - Bayern 2-0 (Novakovič 67, 83)

Hoffenheim - Stuttgart 1-2 (Mlapa 14 / Cacau 63, Kuzmanović 68-11m)

Hannover - Borussia (M) 0-1 (Reus 76)

Mainz - Eintracht 3- 0 (Ivanschitz 26, Soto 38, 44)

Hamburg - Freiburg 0-1 (Cisse 16, 88)

Bayern - Schalke 4-1 (Robben 6, Müller 12, 84, Gomez 19 / Badstuber 8-ag)

Redoslijed: 1. Borussia (D) 72, 2. Bayer 64, 3. Bayern 59, 4. Hannover 57, 5. Mainz 52...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku