Obavijesti

Sport

Komentari 111

Nacionalni stadion kao Kantrida

Nacionalni stadion kao Kantrida
10

Priča je tek u povojima. Kao ideja za koju su obavljeni prvi razgovori i postoje temelji na kojima može rasti. Ali i - jedina istinski ozbiljna koju sada imamo i jedina koja bi se zaista mogla realizirati

VIDEO

Osigurao je novi ugovor temeljem kojeg će hrvatski klubovi od TV prava dobivati deset puta više novca nego dosad (svaki prvoligaš imat će osiguranih cca. milijun eura po sezoni), a sada predsjednik Rijeke Damir Mišković vuče i izgradnju nacionalnog stadiona: u Zagrebu, za 30-35.000 mjesta na temeljima idejnog projekta Kantride!

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska slavi svjetsko srebro

Pokretanje videa...

Doček srebrnih 'vatrenih' 2018. 02:22

Kako smo pisali prije dva dana, veliku pomoć u financiranju izgradnje dat će - hrvatski iseljenici:

- Treba nam samo jedan veliki sastanak političara, Dinama, HNS-a, Uefe i Fife, te prijava na natječaje EU fondova. I Crodiaspora bi sudjelovala u financiranju - rekao je nedavno predsjednik HNS-a Davor Šuker na samitu Crodiaspore.

Crodiaspora je organizacija koja pomaže okupiti sve Hrvate iz cijeloga svijeta kroz konferencije, seminare, webinare... Ove su godine ugostili Šukera i izbornika naše U19 reprezentacije Josipa Šimunića, a tema je bila nacionalni stadion, financiranje izgradnje.

Mišković je trenutačno poslom na Bliskom istoku pa za 24sata telefonski pojašnjava priču.

- Nas nekoliko iz Izvršnog odbora HNS-a već neko vrijeme razrađuje tu ideju da u posao izgradnje stadiona uključimo hrvatske iseljenike koji bi kupovinom stolica na tom stadionu mogli donijeti znatnu financijsku pomoć cijelom projektu. Još početkom godine napravili smo i video prezentaciju, na temeljima projekta i video materijala rađenih za novu Kantridu - priča nam Mišković.

- Predsjednik Šuker, direktor Kustić, izbornik Dalić i ja već smo trebali obaviti mnoge radne sastanke u SAD-u, Južnoj Americi i Australiji, ali sve je odgodio Covid-19 tj. pandemija. A jako važna, možda i ključna činjenica je ova: cijeli projekt podržava i Vlada Republike Hrvatske - kaže predsjednik Hrvatskog nogometnog kluba Rijeka i dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

Planirana cijena kompletnog projekt još nije poznata jer nacionalni stadion bi se, kaže Mišković, gradio u glavnom gradu Hrvatske pa i Grad Zagreb mora dati svoj doprinos u rješavanju nužne dokumentacije i popratne infrastrukture.

- Grad Zagreb bi odlučio hoće li lokacija biti Maksimir ili neka druga. Ja imam apsolutno kompletnu dokumentaciju za Kantridu, ali ako govorimo o nacionalnom stadionu onda mislim da to treba biti u Zagrebu. Za reprezentaciju, ali i druge klubove ili npr. koncerte i slično. Najbitnije je da Hrvatska napokon dobije vrhunski stadion. Projekt Kantride bio je za 10-15.000 gledatelja, kapacitet nacionalnog stadiona u Zagrebu bio bi 30-35.000 mjesta. Radimo na tome - rekao nam je Damir Mišković.

Na fotografijama vidite projektni vizual. Voljene hrvatske 'kockice' kao lajt-motiv, predivna i super-moderna arena kakvu je zaslužila još Bobanova i Šukerova pa onda i ova aktualna, Modrićeva i Perišićeva generacija, a prije svih: milijuni vjernih navijača 'Vatrenih' u Hrvatskoj i dijaspori. Cro-dijaspori.

Kako je trebala izgledati nova Kantrida

Kantrida

I... Prije nego upadnemo u još jedan promašeni kolektivni zanos: cijela priča tek je u povojima. Kao ideja za koju su obavljeni prvi razgovori i postoje temelji na kojima može rasti.

A budi zanos zato što cijela Hrvatska jedva čeka da na mjestu maksimirske ruine ili nekoj obližnjoj nikne moderno zdanje dostojno renomea i kvalitete hrvatskog nogometa.

Dakle, ovo je tek ideja, ali i jedina istinski ozbiljna koju sada imamo i jedina koja bi se - zaista mogla realizirati!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka