Obavijesti

Sport

Komentari 14

Nade 'vatrenih' usmjerene ka - Ateni: Evo što im treba za Euro

Nade 'vatrenih' usmjerene ka - Ateni: Evo što im treba za Euro

Hrvatska je kompromitirala šansu da sama odlučuje o svojoj sudbini u završnici kvalifikacija za Euro U-21. Grčka odsad igra za sebe i za nas, a pritom ćemo morati dobiti Litvu u Puli

VIDEO

Hrvatska U-21 je na 17 bodova, Češka i Škotska na 18. Nismo se baš nadali takvom scenariju uoči gostovanja u Edinburghu i utakmici mladih "vatrenih" protiv Škota, pogotovo ne nakon vodstva 2-0 i sjajne igre u drugom poluvremenu. Završilo je 2-2, a obje reprezentacije kraj utakmice dočekale su s desetoricom.

POGLEDAJTE VIDEO: Bišćan uoči Škotske

Pokretanje videa...

Hrvatska U-21 uoči Škotske 10:58

No kiks Adriana Šempera, kojemu je ispala lopta kod prvog gola domaćih, a onda i glupost Borne Sose, koji je dobio izravan crveni karton zbog udranja protivnika dok je bio na podu, odveo je vodu na mlin Škota koji su vodeći u skupini zbog boljega međusobnog omjera od Čeha i u najboljoj situaciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Do kraja kvalifikacija u našoj skupini ostaju još tri utakmice ključnih aktera. Grčka će u petak dočekati Češku u Ateni od 18 sati, a u utorak će od 17 sati igrati Hrvatska i Litva u Puli te Grčka i Škotska u Ateni.

Hrvatska više ne ovisi sama o sebi, kao što bi bio slučaj da je pobijedila Škotsku, već mora navijati za Grke. Najjednostavnije rečeno, treba nam kiks ili Škota ili Čeha, idealno i jednih i drugih.

Na Euro će izravno samo pobjednik skupine i pet od devet drugoplasiranih reprezentacija. Play-offa za ostale drugoplasirane, nakon Uefine promjene sustava kvalifikacija zbog pretrpanosti termina, neće biti. Prva će se faza glavnog turnira igrati od 24. do 31. ožujka, a nokaut faza od 31. svibnja do 6. lipnja. Domaćini Eura su Mađarska i Slovenija.

U svakom slučaju, Hrvatskoj je pobjeda nad Litvom "pod mus" želi li sačuvati nadu da dođe do izravnog plasmana na Euro.

Darivali Škote mjesec i pol prije Božića: Gluposti upropastile sve
Darivali Škote mjesec i pol prije Božića: Gluposti upropastile sve

Kako Hrvatska može od prvog mjesta?

Pobijedi li Češka Grčku u Ateni, mi je više nećemo moći dostići. Dakle, igra nam bilo koji rezultat osim pobjede gostiju. Tad bismo ostali na bod ili dva minusa do Češke i pobjedom nad Litvom bismo je prestigli.

No to ne bi bila jedina pomoć koja bi nam trebala od Grka. Oni bi potom trebali otkinuti barem bod i Škotima u utorak i tad bismo izbili na čelo skupine na kraju kvalifikacija i definitivno izborili Euro.

Teško vjerojatno, ali ne i nemoguće. Uostalom, Grčka je već remizirala s Česima i pobijedila Škote - u gostima. S dvije pobjede u zadnja dva kola Grci mogu i do prvog mjesta pa imaju za što igrati.

Hrvatska je prosula nemoguće: Imali smo 2-0 i Euro gotovo u džepu, sad smo u problemima!
Hrvatska je prosula nemoguće: Imali smo 2-0 i Euro gotovo u džepu, sad smo u problemima!

Kako Hrvatska može na Euro s drugog mjesta?

E, tu je situacija puno kompliciranija. Ili Češka ili Škotska ne smiju pobijediti Grčku i Hrvatska će onda doći na broj dva, uz pobjedu nad Litvom. No hoće li to biti dovoljno da se ugura među pet najboljih drugoplasiranih?

Za taj poredak ne računaju se rezultati protiv posljednjih u svakoj skupini (u našem slučaju šest bodova protiv San Marina), a redoslijed izgleda ovako: Francuska - 18 bodova iz sedam utakmica, Poljska 14 (8), Belgija 13 (7), Rumunjska 13 (7), Irska 13 (7), Portugal 12 (5), Austrija 12 (7), Češka 12 (7), Sjeverna Makedonija 8 (6).

Hrvatska bi, završi li drugoplasirana, imala 14 bodova u tom poretku i gol-razliku od najmanje +7. Kako sad stvari stoje, sigurno bismo bili ispred Makedonaca, a nedostajala bi pobjeda od dva ili tri gola razlike da budemo i ispred Poljaka. No morali bismo preskočiti još najmanje dvije reprezentacije da se uguramo među prvih pet.

Puno je kombinacija još u igri, a Hrvatska će u svakom slučaju biti živa do posljednjeg kola iako neće ovisiti o svojoj sudbini. Još može osvojiti skupinu, biti druga i (ne) ići na Euro, ali i završiti treća, pa i četvrta. 

Igor Bišćan: Naše greške bile su nedopustive, ovo je razočaranje
Igor Bišćan: Naše greške bile su nedopustive, ovo je razočaranje

Neka Aldo Drosina ipak bude sretna i drugi put zaredom za naše U-21 reprezentativce. Tamo su osigurali posljednji Euro. Neka se povijest ponovi...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića