Obavijesti

Sport

Komentari 198

Najbolja golmanica Hrvatske: Sada u Irskoj radim u praonici

Najbolja golmanica Hrvatske: Sada u Irskoj radim u praonici
12

Radim četiri dana po 10 sati, a onda sam tri dana slobodna. Tjedno zaradim 400 eura, rekla je Mia Pirić (20), sjajna golmanica Osijeka, koja je, kao i mnogi Slavonci, morala potražiti sreću izvan Lijepe naše

VIDEO

Vozila sam se na razgovor za posao u Beli Manastir. Bilo je ledeno, skliznula sam s ceste i doživjela prometnu nesreću. I tad mi je puknuo film. Rekla sam si da ne želim ovako više živjeti, s 900 kuna kao golmanica Osijeka i bez svijetle budućnosti. Odlučila sam otići. Javila sam sestri Mireli (37), koja živi u Irskoj, da mi odmah kupi avionsku kartu, rekla je Mia Pirić (20).

Još 24. veljače branila je za Osijek, a tjedan dana kasnije čistila je apartman u Irskoj.

Za čišćenje 100 eura

- Sjela sam u avion s 200 eura, no znala sam da mi nema druge. Rekla sam si: ‘Ili ćeš otići ili nećeš imati ništa’. Preko prijatelja sam pronašla taj posao i već sam radila drugi dan nakon što sam došla u Saggart, predgrađe Dublina. Zaradila sam 100 eura, a još sam dvaput dolazila prije nego što sam našla sadašnji posao - istaknula je Mia.

Premda je četiri godine bila prva golmanica Osijeka, koji je već 11 sezona zaredom nedodirljivi hrvatski prvak, Mia je s 20 godina tek bila na početku svoje nogometne karijere. A njezin san da postane najbolja na svijetu ugašen je zapravo već na početku.

- Netko bi možda pomislio da kao standardna golmanica najbolje nogometne momčadi Hrvatske imam 3000 kuna ili više, no nije baš tako. Dobijem 600 kuna za prijevoz od Čepina do Osijeka i još 300 kn kao nekakvu plaću - kaže Mia.

Šokirani u klubu

Znala je da uz igranje nogometa mora negdje i raditi, no nigdje nije mogla naći posao.

- Predala sam valjda više od 200 molbi, no ništa. Odgovore uglavnom nisam dobivala, a oni koji su mi nešto i poslali napisali su da sam prekvalificirana. Pa kako sa srednjom trgovačkom školom mogu biti prekvalificirana za prodavačicu?! Mama i tata kupili su mi polovni auto da mogu ići na treninge i na eventualni posao, no onda se dogodila ta nesreća 26. veljače. Auto je potpuno uništen, no nasreću, dečko i ja smo dobro prošli, bez nekih ozbiljnih ozljeda - ispričala je Mia.

U četvrtak je odradila prvi dan na novom poslu u Irskoj.

- Bilo je vrlo naporno, radila sam punih 10 sati, od devet do 19. Fizički je vrlo teško, a imamo tri pauze od 15 minuta. Taman da nešto stignete prigristi. Nema previše praznog hoda, stalno ste u pokretu - kaže Mia.

Posao? Praonica.

- Nemam ništa protiv toga. Moj posao je stavljati jastučnice, posteljinu i stolnjake u stroj koji ih opegla i posloži. Ta kompanija u kojoj sam se zaposlila surađuje s čak 450 hotela, hostela i restorana. Radim četiri dana po 10 sati, a onda sam tri dana slobodna. Tjedno zaradim 400 eura - istaknula je Mia.

Otišla s dečkom

Mama je zaplakala kad sam odlazila. Govorila je: ‘Što ću ja sad? Dvije kćeri već su mi u inozemstvu, a sad ideš i ti’. Znam da joj je teško, no nisam imala izbora, istaknula je Mia.

Prva golmanica Osijeka više nije htjela da je roditelji uzdržavaju.

- Pa nemaju ni oni novca. Tata je u mirovini, prima 2000 kuna, a mama je nezaposlena. Prije koju godinu je preboljela rak, a imala je i moždani. Znači, nas troje moralo je živjeti s 2900 kuna. Ma to nije život nego preživljavanje - kaže Mia.

Već prije su je zvale sestre Mirela (37) i Maja (31) da dođe u Irsku, odnosno Njemačku.

- Izabrala sam Irsku jer si Njemačku još ne mogu priuštiti. Plan mi je u Irskoj raditi dva mjeseca, a onda krenuti prema Njemačkoj. Problem je što se ne mogu preseliti k sestri Maji, koja ima dvoje djece, jer prema propisima u tom stanu ne smije stanovati pet ili šest ljudi. Da bih unajmila stan, treba mi 1500 eura - kaže Mia.

U Irskoj neće trenirati nogomet, premda u susjedstvu ima tri kluba.

- Treniram sama, trčim svaki dan i održavam formu. To mi je za sada dovoljno - rekla je.

U ŽNK Osijeku bili su šokirani kad im je Mia javila da odlazi u Irsku.

- Poslala sam treneru SMS, napisala sam mu da se ne ljuti, a on nije mogao vjerovati. Našli smo se sutradan, pitao me zašto idem pa sam mu sve objasnila. Poželio mi je sreći i rekao da mu ne vraćam opremu dok ne budem sigurna da više neću braniti za Osijek - istaknula je Mia.

Opremu je zadržala, no malo je vjerojatno da će ponovno stati na gol najbolje hrvatske ženske nogometne ekipe.

- Ne znam što donosi sutra. Vidjet ćemo za dva mjeseca kad istekne ovo vrijeme koje sam si dala u Irskoj - kaže.

Mnogo joj nedostaju suigračice, koje joj se javljaju svaki dan.

- Jako mi je teško baš zbog njih. Neću ih moći preboljeti, uvijek su bile uz mene, kad god je bilo potrebno. Zovu me, a ja im pričam kako je u Irskoj, što radim... - rekla je Mia.

U Irsku ipak nije otišla sama. Na put pun neizvjesnosti otišla je s dečkom Branimirom (20). I on je ostavio nogomet kako bi u inozemstvu za sebe stvorio bolju budućnost.

- On je nogomet igrao više rekreativno... Dvije godine smo u vezi, a nadam se da će i on uskoro početi raditi. Čeka da mu se jave iz agencije, a trebao bi raditi u skladištu - rekla je Mia.

Željela je biti slavna nogometašica, no kao i kod mnogih Slavonaca, želja za boljim životom, normalnim životom, udaljila ju je od snova...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 198
VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''