Obavijesti

Sport

Komentari 0

Najbolji hrvatski plivači najavili odlazak na SP: Dosta smo radili, rezultati su pitanje vremena

Najbolji hrvatski plivači najavili odlazak na SP: Dosta smo radili, rezultati su pitanje vremena

Prije nego što krenu za Australiju, hrvatske reprezentativce čeka još nekoliko dana u kojem će odraditi najteže treninge. Nikola Miljenić prije će puta imati kratak odmor, a plan za Bošnjak nešto je drugačiji

VIDEO

Troje hrvatskih reprezentativaca sudjelovat će na nadolazećem Svjetskom prvenstvu u plivanju koje se održava od 13. do 18. prosinca u Melbourneu. Izbornik Pero Kuterovac odlučio se da će u Australiju putovati Nikola Miljenić (24) i Klara Bošnjak (18) iz Plivačkog kluba Medveščak te Amina Kajtaz iz PKK-a.

Miljenić je poznat široj publici nakon što je bio jedini hrvatski plivač na ljetnim Olimpijskim igrama u Tokiju, a 24-godišnjak sada je dobio priliku predstaviti Hrvatsku na SP-u. Bošnjak je, s druge strane, plivačica u uzletu.

- Olimpijada je kruna moje dosadašnje karijere. Nastup me najviše osnažio mentalno, vjerujem da sam od tog nastupa mentalno jači jer mogu bolje podnositi vanjski pritisak sa svih strana - rekao je Miljenić.

Bošnjak ima samo 18 godina i, jasno, osjeća tremu uoči prvog nastupa na SP-u u seniorskoj konkurenciji. Ipak, Bošnjak je u mlađim uzrastima ostvarivala nevjerojatne uspjehe, oborila je neke rekorde Hrvatske i spremna je za veliki korak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovo je svjetsko seniorsko prvenstvo idući korak. Vesele me natjecanja, ali ne mogu reći da nema treme! Osjećam pritisak, ali velika je čast nastupiti na ovako velikom natjecanju - rekla je Bošnjak.

Nikola, sin poznatog bivšeg ministra pravosuđa, Orsata Miljenića, kaže da mu je i majka značajno pomogla u putu da postane profesionalni plivač.

- Rijetko tko me pita za mamu, najčešće se spominje tata. Ali moram priznati da mi je mama u nekim situacijama definitivno pomogla više. Oboje su mi bili velika podrška kroz život i karijeru, vjerovali su u mene, što je sigurno dovelo do toga da i sam osnažim vjeru u sebe - komentirao je Miljenić.

Situacija je, ipak, malo drugačiji kod Bošnjak, koja se u plivanju više povezala s ocem. 

- Mama Danica i tata Jozo velika su mi podrška, ali tata je i sam bio sportaš tako da bolje razumije što prolazim. Svakako mi je velik oslonac, ali i pomoć, vozi me svaki dan na treninge… Na dosta natjecanja prate me i uživo i to mi puno znači.

Pripreme za SP u Melbourneu već su završene. Treneri Domagoj Zajec i Marko Lovrečić zadužni su da Miljenić i Bošnjak otputuju u Australiju u najboljoj formi za natjecanje, a pripreme su početkom studenog odradili na Tenerifima. Tipičan dan izgledao je tako da su nakon doručka odlazili u teretanu oko sat vremena, a nakon toga u bazenu do dva sata. Zatim je slijedio ručak, pa još treninga i tako dva tjedna.

Osnovni cilj priprema nam je bilo uhvatiti vanjski bazen, iskoristiti lijepo vrijeme i dobiti mir koji je potreban za pripremu na Svjetsko prvenstvo. Htjeli smo staviti fokus na trening bez okolnih remetećih faktora i mislim da smo u tome uspjeli, što potvrđuje Nikolina sadašnja forma koja je na vrlo visokoj razini. Pripreme su trajale do Mitinga Mladosti u Zagrebu, nakon kojeg je uslijedilo natjecanje u Kranju, a na oba natjecanja Nikola je odradio jako dobre trke. Ima još tehničkih detalja koje treba usavršiti, ali vjerujem da će se i to posložiti nakon malo odmora - komentirao je Zajec.

Lovrečić je, s druge strane, zadužen za Bošnjak. Kaže da je veoma zadovoljan odrađenim pripremama na Tenerifima.

- Tempo na pripremama je bio žestok i naporan, ali sam jako zadovoljan kako je Klara radila. Nama je cilj bio pokazati da je u dobroj formi, a vjerujem da je dokaz toga rezultat na Mitingu Mladosti kojim je u konačnici i osigurala svoj nastup u Melbourneu - zaključuje Lovrečić.

Nikola će u Melbourneu nastupiti na 50 i 100 m kraul, 50 i 100 m leptir te 100 mješovito, dok će Klara plivati discipline 800 i 1500 m slobodno

- Trenutna forma mi je super, od ljeta smo radili dosta dobro, zrelo i profesionalno i vjerujem da je pitanje vremena kada će se to pokazati i na rezultatima. Siguran sam da bi dobre rezultate mogao pokazati već na ovom prvenstvu. Siguran sam da to mogu, samo se sve treba dobro posložiti, ako ne sada, onda sigurno u bliskoj budućnosti - najavio je Miljenić.

Bošnjak se nada postaviti neke nove rekorde Hrvatske...

- Vjerujem da mi je forma dobra, a jedino čemu se nadam na ovom natjecanju su dva najbolja rezultata, jer bi to ujedno značilo i postavljanje novog apsolutnog (na 1500 m slobodno) i mlađeseniorskog (na 800 m slobodno) rekorda Hrvatske. Osjećam da bih to mogla i nadam se da će mi se želja ostvariti.

Prije nego što krenu za Australiju, hrvatske reprezentativce čeka još nekoliko dana u kojem će odraditi najteže treninge. Miljenić će prije puta imati kratak odmor, a put za Bošnjak nešto je drugačiji.

Klara je dugoprugaš pa su pripreme do Svjetskog malo drugačije – imamo tri puta tjedno tri sata plivanja prijepodne, zatim još popodne. Radimo na volumenu i intenzitetu. U Melbourneu će imati kratak odmor, a onda nadam se isplivati svoja dva najbolja rezultata. Ima sada puno međunarodnog iskustva i vjerujem da bi mogla u najboljoj konkurenciji među plivačicama ostvariti
svoje najbolje utrke - zaključio je Lovrečić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu