Obavijesti

Sport

Komentari 1

Najstarija jedriličarska utrka: I Kinezi bi sada America’s Cup!

Najstarija jedriličarska utrka: I Kinezi bi sada America’s Cup!
1

Domaćin 34. America’s Cupa bit će San Francisco, rodni grad Larryja Ellisona, milijardera čiji je BMW Oracle prošle godine osvojio naslov u Valenciji...

VIDEO

Godinu dana nakon što je Russell Coutts s trimaranom BMW Oracle potukao branitelja naslova, švicarski Alinghi i tako četvrti put osvojio prestižni trofej, zaključena je lista izazivača za 34. izdanje America’s Cupa.

Među 12 momčadi koje će se sigurno boriti za trofej je i Team China - financira ga kineska vlada. Drugi je to put u povijesti ovog natjecanja da će među izazivačima biti Kinezi. Prijavile su se još tri momčadi čija imena još nisu otkrivena, no jedrit će ako budu službeno potvrđeni kao izazivači.

Novopokrenuta serija prestižnih regata pod imenom “America’s Cup World Series” trebala bi još više povećati zanimanje za najstariju jedriličarsku utrku u svijetu. “Svjetska serija” kreće u portugalskom Cascaisu od 6. do 14. kolovoza 2011., a nastavlja se u engleskom Plymouthu od 10. do - 18.rujna 2011. te San Diegu (datum tek trebaju odrediti).

Regate za “Louis Vuitton Cup” - čiji pobjednik postaje finalni izazivač - a potom i završna borba za America’s Cup bit će 2013. u San Franciscu, rodnom gradu “Oracleova” vlasnika, milijardera Larryja Ellisona.

Amerikanci su se odlučili na čitav niz promjena. Osim nove “Svjetske serije”, odredili su da će svi sudionici jedriti isključivo na katamaranima s krilnim jedrom. Ograničen je broj brodova, jedara koja se mogu koristiti te opreme kako bi se smanjili troškovi.

Regate će biti kraće nego dosad, a broj članova posade smanjili su sa 17 na 11.

- Nova pravila vratit će America’s Cupu staru slavu. Uvjeti će biti ravnopravniji - rekao je legendarni Russell Coutts.

Da bi se izbjegli problemi koji su obilježili zadnji America’s Cup u Valenciji (trogodišnje sudske parnice), sve će momčadi imati svog čovjeka u odboru koji bira regatnog direktora, a međunarodna sudačka organizacija imat će punomoć u rješavanju sporova koji bi mogli usporiti natjecanje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu
Čudo i spektakl u Ligi prvaka: Duvnjaka i Kiel svi su otpisali, a oni su napravili nemoguće!
NIKAD NE OTPISUJ NIJEMCE

Čudo i spektakl u Ligi prvaka: Duvnjaka i Kiel svi su otpisali, a oni su napravili nemoguće!

Prije tjedan dana Montpellier je potukao Kiel s 39-30, mnogi su ga otpisali unaprijed, ali takvo što se ne radi protiv Real Madrida u nogometu i Kiela u rukometu. I Montpellier je dobio lekciju, dok je Karabatić odigrao zadnju europsku utakmicu