Obavijesti

Sport

Komentari 8

Najveća nogometna tragedija u povijesti: Krenuli su po trofej, a greška pilota poslala ih - u smrt

Najveća nogometna tragedija u povijesti: Krenuli su po trofej, a greška pilota poslala ih - u smrt
22

Nikad toliko članova jedne nogometne momčadi nije poginulo u jednoj nesreći kao toga 28. studenog 2016. u Kolumbiji. Samo četvorica igrača preživjela su pad aviona, a 42 članova momčadi poginulo

VIDEO

Danas se obilježava godišnjica ponajveće tragedije u povijesti sporta, kada se srušio zrakoplov s nogometašima Chapecoensea, koji su putovali na utakmicu Cope Sudamericama protiv Atlético Nacionala. Podsjećamo na tragediju koja je potresla svijet.

Tog 28. studenoga 2016. u 22.15 po lokalnom vremenu zrakoplov na letu 2933 de LaMia (LMI2933) srušio se na Cerro Gordu, planini u La Uniónu, pet minuta udaljenom od zračne luke José María Córdova u Medellínu u Kolumbiji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prema brazilskim pravilima, čarterski let smije biti samo u zrakoplovu kompanije države polaska ili dolaska i zato je Chapecoense morao stati u bolivijskom Santa Cruzu, da presjeda. Udaljenost leta bila je 2983 kilometra, za što je trebalo 4 sata i 22 minute.

Kako su se približavali odredištu i već počeli slijetanje, alarm je oglasio da imaju još 20 minuta prije nestanka goriva. U to je vrijeme kontrola leta odobrila slijetanje na autocesti 01, no pilot je tražio još ranije slijetanje. Motor broj 3 se ugasio, potom i broj 4, a to piloti nisu prijavili kontroli.

Nekoliko minuta kasnije došlo je i posljednje upozorenje kad se ugasio motor 2, a potom i broj 1, kada je pilot to prijavio... i bilo je to posljednje što se čulo od njega.

Rescue crew work in the wreckage from a plane that crashed into Colombian jungle with Brazilian soccer team Chapecoense, seen near Medellin
Vlasnik helikoptera u kojem je Kobe stradao nije imao dozvolu
Vlasnik helikoptera u kojem je Kobe stradao nije imao dozvolu

Poginula je 71 osoba uključujući i glavnog trenera Luiza Carlosa Sarolija, a 42 člana prve momčadi. Do danas je to ostala prometna nesreća s najvećim brojem žrtava neke nogometne momčadi. Štoviše, samo je jedna nesreća bila smrtnosnija za jednu sportsku momčad uopće, ona američkog nogometa Sveučilišta Marshall iz 1970., kad je poginulo 46 ljudi.

Preživjeli su jedino nogometaši Alan Ruschel (31), Jakson Follmann (28) i Neto (35), novinar Rafael Henzel te članovi posade Ximena Suárez (32) i Erwin Tumiri.

- Svjetla su se isključila manje od minutu prije pada - rekla je članica posade Ximena, koja je prošla samo s ozljedama nogu.

I njen kolega Erwin Tumiri preživio je. Nije paničario kao ostali.

- Mnogi su se putnici ustali sa svog mjesta i počeli vikati. Ja sam stavio torbu između nogu i bio u preporučenom položaju za takve situacije - rekao je.

Golmana Danila izvukli su živog s mjesta nesreće, no preminuo je u bolnici. Ruschel je preživio nesreću jer se tijekom leta zamijenio za mjesto.

- Isprva se nisam htio zamijeniti, no onda mi je rekao suigrač Jakson Follmann da sjednem pored njega i pustim novinare neka budu zajedno u stražnjem dijelu aviona. Samo Bog može objasniti zašto sam preživio nesreću. Zgrabio me i pružio drugu priliku - rekao je Alan, koji je i dalje u Chapeu, i to kao kapetan.

Toga je dana i danas pokojni Diego Armando Maradona na Facebooku poručio: "Od danas sam navijač Chapea..."

Obljetnica tragedije: 'S neba su padali leševi i prtljaga, truplo bez noge i ruke palo mi je u vrt'
Obljetnica tragedije: 'S neba su padali leševi i prtljaga, truplo bez noge i ruke palo mi je u vrt'

Follmannu su nakon nesreće morali amputirati desnu nogu. Počeo je koristiti protezu i istaknuo kako mu je velika želja zaigrati za paraolimpijsku nogometnu reprezentaciju Brazila.

- Šanse za preživljavanje avionske nesreće praktički su ravne nuli. Činjenica što je moj sin među preživjelima Božje je čudo - govorio je otac Paulo.

Football Soccer - Chapecoense v Palmeiras - Charity match

Novinar Rafael Henzel preminuo je dvije i pol godine poslije nesreće, 26. ožujka 2019., zbog srčanog udara, i to - dok je igrao nogomet. Bilo mu je samo 45 godina.

Neto se u Chapeu zadržao do prošle godine, kad se s 34 na leđima umirovio jer više nije mogao trpjeti bolove zbog ozljede koljena, pluća, ruke i glave. Ostao je u strukturama Chapea.

Klubovi diljem Brazila, ali i nekih drugih država, nudili su nakon nesreće Chapecoenseu igrače besplatno, mnogi i novčanu pomoć, a Barcelona ih je ugostila u prijateljskoj utakmici u kolovozu 2017. Ruschel je tad dobio ovacije krcatog Camp Noua.

Bio je prvi kojeg su izvukli iz smrskanog aviona.

- Spasite mi zaručnički prsten - vikao je spasiocima u polusvjesnom stanju.

Atlético Nacional, nesuđeni suparnik u finalu Cope, ubrzo potom napravio je veliku gestu i prepustio im taj trofej, najveći u povijesti kluba dugoj 47 godina. Danas je Chape brazilski drugoligaš, ali je i regionalni prvak savezne države Santa Catarina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram