Obavijesti

Sport

Komentari 37

Janica vs. Anja: 'Pamtim samo poraze i koliko je dobra bila...'

Janica vs. Anja: 'Pamtim samo poraze i koliko je dobra bila...'
6

Od 2001. do 2006. godine Anja Pärson i Janica Kostelić osvojile su pet od šest svjetskih kupova. Njihove borbe prikovale su skijaški svijet uz televizijske ekrane

VIDEO

U sljedećim tjednima na portalu 24sata pozabavit ćemo se najvećim rivalstvima u svijetu sporta. Nogomet, košarka, rukomet, boks, F1, čak i umjetničko klizanje - svaki sport ponudi suparništva o kojima se s posebnim užitkom raspravlja. Među takvima je i ono Janice Kostelić i Anje Paerson , s kojim nastavljamo serijal tekstova nazvan Najveća sportska rivalstva.

Tog 8. ožujka 2003. godine bodovi u slalomu nisu bili bitni. Već je osigurala i Veliki kristalni globus i onaj mali slalomski, a pred desecima tisuća gledatelja u Areu trebala se samo spustiti do cilja i uživati u pljesku posljednji put te sezone.

No prije nje Anja Pärson preuzela je vodstvo fantastičnom drugom vožnjom. Pretekla je Moniku Bergmann za sekundu i deset stotinki, što je bio dovoljno dobar izazov da Janica Kostelić reagira kao prava prvakinja. I reagirala je. Ostavila je svoju glavnu protivnicu 67 stotinki iza sebe, došla do pete slalomske pobjede te sezone i u potpunosti utišala domaću publiku u Švedskoj.

Reakcija Pärson u ciljnoj ravnini možda je najbolje opisala odnos u tom rivalstvu. Došla je do Janice, spustila se na koljena i - poljubila joj pancericu.

Prijateljice izvan staze

- Ne sjećam se pobjeda, već samo poraza koje mi je nanijela. Kad razmišljam o Janici, uvijek je to sjećanje koliko je dobra skijašica bila. To kako je ona ulazila u utrke, to je nešto fantastično, učinila me boljom skijašicom, svaki put kad je vidim to mi prvo pada na pamet - godinama poslije objasnila je Šveđanka.

VIDEO

Brojke sugeriraju da se radilo o neizvjesnim dvobojima, s obzirom na dva osvojena Svjetska kupa Pärson i tri osvojena Svjetska kupa Kostelić, no u godinama kad je bila zdrava i spremna, Janicu nisu mogle zaustaviti ni dvije Anje Pärson.

- Znala sam da će to biti jedno od pitanja - nasmijala se naša heroina prošle godine u intervjuu za Fis-ski.com.

- Nije to uopće bilo toliko ozbiljno rivalstvo koliko su drugi to potencirali. Bila mi je protivnica na stazi, ali ista onakva kao i sve ostale cure u kupu. Izvan staze bila je prava prijateljica s kojom ste lako mogli pričati i nasmijati se.

VIDEO

Tri boda iz 2005. godine

O odnosu ovih skijašica najbolje govori slika iz 2005. godine iz Lenzerheidea . Ta se sezona i dalje drži najuzbudljivijom u ženskom skijanju, Janica se vratila poslije godinu i pol duge pauze zbog ozljede koljena i problema sa štitnjačom, dok je Pärson bila braniteljica naslova kojeg joj bez Kostelić nitko nije ni mogao uzeti 2004 .

U Lenzerheide je Pärson stigla kao vodeća u ukupnom poretku, malo tko je očekivao da bi ju Janica mogla dostići jer je posljednja utrka sezone bio veleslalom , disciplina u kojoj je Šveđanka dominirala kroz cijelu karijeru.

Poslije prve vožnje sve je vodilo prema potvrdi trijumfa Pärson, koja je bila peta, a Janica odmah iza nje, na šestom mjestu. Naša predstavnica u drugoj je vožnji odradila odličan posao , preuzela je četvrto mjesto koje je značilo da Šveđanka samo treba biti u prvih 15 kako bi potvrdila pobjedu bez obzira na to gdje je Janica.

U jednom od paničnijih nastupa, Pärson je nakon svoje vožnje bila tek 13., pa u zagrljaju s Janicom gledala preostale četiri skijašice .

- Stajale smo zajedno u cilju i nismo znale koja će pobijediti. To je skijanje u svojem najboljem svjetlu , onakvo kakvo treba biti - pričala je tad Šveđanka.

Pixsell

Na kraju je završila 17., bez bodova, daleko od vrha, a Janica je zaostala samo devet stotinki za sedmoplasiranom Martinom Ertl . To sedmo mjesto bilo bi joj dovoljno za ukupnu pobjedu, tako da je za samo devet stotinki i tri boda ostala bez svojeg trećeg Kristalnog globusa . Ali nije razbijala glavu zbog toga, dapače.

- Problem je što sam na završnicu došla s premalo bodova. Zadovoljna sam drugim mjestom jer prošle godine uopće nisam skijala, nisam nimalo razočarana i sretna sam zbog Anje - sa svojim zaraznim osmijehom ispričala je Kostelić odmah poslije utrke.

Dominacija za kraj

Drugo mjesto bilo je savršena motivacija za sljedeću sezonu. Koliko je Janica uništila konkurenciju 2006. godine govori i podatak da je osvojila 1970 bodova, 611 više nego što je Pärson imala godinu dana prije nje .

Sa samo 24 godine postala je tek treća u povijesti skijanja koja je pobijedila u svih pet disciplina , iza Pernille Wiberg i Petre Kronberger , rivalstvo s drugoplasiranom Pärson više nije ni postojalo jer je bila svijet za sebe , a tko zna kakve bi sve rekorde polomila da 2007. godine nije odlučila da je vrijeme za mirovinu.

- Osjećala sam da sam ostvarila dovoljno uspjeha. BIla sam sretna s tim što sam postigla u karijeri i nisam htjela biti pohlepna kad su medalje i rekordi u pitanju.

PIXSELL

Bez Janice, očekivalo se da će Pärson dominirati u Svjetskom kupu, međutim to se nije dogodilo. Još dva treća mjesta u ukupnom poretku i jedno prvo mjesto u poretku kombinacije bilo je sve što je Šveđanka uspjela napraviti u godinama poslije odlaska najveće skijašice.

- Nedostajala mi je Janica. Na stazi smo bile rivalke, ali nakon utrke jako dobre prijateljice. Često se sjetim tih ljepših vremena kad smo dale mnogo skijanju, kad smo natjerale i sve ostale cure da postanu bolje, a naučile smo ih i nešto o motivaciji - pričala je Pärson u Zagrebu prije šest godina.

Obitelji na prvom mjestu

Pärson se povukla 2012. godine, posvetila se obiteljskom životu i s partnericom Filippom Radin dobila je sina Elvisa , pa ju nemamo prilike viđati na natjecanjima Svjetskog kupa.

Janica je s druge strane još uvijek uz Ivicu , kao podrška i savjetnica u bratovim pohodima na Svjetski kup.

- Nisam se pripremala za "normalni" život, stvari dolaze same od sebe, ne planiram previše unaprijed, ali život je sjajan . Stalno se nešto događa, pokušavam se držati zaposlenom, ali da istovremeno imam i vremena uživati u onome što volim raditi s prijateljima i obitelji - objasnila je Kostelić.

Željko Lukunić/PIXSELL

Odlaskom u ranu mirovinu napravila je najbolji potez, osim što je otišla na vrhuncu, sačuvala je ljubav prema sportu koji joj je pružio sve.

- Ništa se nije promijenilo u odnosu na prvi put kad sam bila na snijegu. Onaj osjećaj... Kad samo staneš na snijeg i počneš skijati. To je još uvijek jednako briljantan, jednako uzbudljiv osjećaj, osjećaj koji vas jednostavno čini sretnim. A na četiri tisuće metara nadmorske visine, tamo se definitivno najbolje osjećam .

Anja Pärson:

  • Svjetski kup 2004, 2005
  • 1 olimpijsko zlato
  • 1 olimpijsko srebro
  • 4 olimpijske bronce
  • 7 zlata sa svjetskih prvenstava
  • 2 srebra sa svjetskih prvenstava
  • 4 bronce sa svjetskih prvenstava
  • 42 pobjede, 95 postolja

Janica Kostelić

  • Svjetski kup 2001, 2003, 2006
  • 4 olimpijska zlata
  • 2 olimpijska srebra
  • 5 zlata sa svjetskih prvenstava
  • 30 pobjeda, 55 postolja
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...