Navijači srušili politiku: Prije 12 godina vratili su ime Dinamo | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 63

Navijači srušili politiku: Prije 12 godina vratili su ime Dinamo

Navijači srušili politiku: Prije 12 godina vratili su ime Dinamo
5

Tog Valentinova 2000. godine oko 5.000 Bad Blue Boysa pod zapadnom tribinom je čekalo odluku sjednice 'modrih'. Vijest koju se čekalo 3.156 dana objavio je Zajec

VIDEO

Davne, ratne 1991. kad se Hrvatska borila za svoju neovisnost, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman svoju nacionalnu politiku odlučio je provesti i kroz sport. 'Jedan čovjek čudan' kako su ga pogrdno nazivali Bad Blue Boysi odlučio je navijačima oduzeti ime Dinamo i stvoriti svehrvatski nogometni klub. Tuđman se tad odlučio poigrati tradicijom te je od naziva dvaju zagrebačkih klubova HAŠK-a i Građanskog uspio napraviti složenicu HAŠK-Građanski. Obzirom da se to nije svidjelo ni HAŠK-u, ni Građanskom, ali ni navijačima Dinama, skupština pod vodstvom predsjednika Branka Mikše mijenja ime kluba u Croatia. 

Od trenutka prve utakmice pod novim 24. veljače 1993. protiv Orijenta, Croatia gotovo sedam godina uspijeva dominirati hrvatskom ligom te dvaput ulazi u Ligu prvaka. No, to je malo značilo Dinamovim navijačima koji su 3.156 dana čekali povratak svetog imena.

Toliku željenu vijest 'opet imamo Dinamo' čuli su na Valentinovo 2000. godine kad ju je nakon sjednice 'modrih' objavio legenda kluba Velimir Zajec 5.000 okupljenim Bad Blue Boysima.

Samoj odluci o vraćanju imena Dinamo prethodila je smrt Franje Tuđmana. Na sam dan njegove smrti 10. prosinca 1999. trebala je biti odigrana posljednja utakmica u godini protiv Vukovara 91, a s tri mjeseca odgode klub je u Borovom naselju odigrao prvu utakmicu pod novim, starim imenom.

Na skupštini na kojoj nije bilo toliko napeto koliko pred stadionom kad su se potukli BBB i policija, od 44 skupštinara samo jedan je glasovao protiv povratka imena Dinamo. Taj jedan usamljeni glas išao je za prijedlog imena Dinamo-Croatia.

Tog 14. veljače 2000. navijači su nakon dugih devet godina pobijedili autoritarnu politiku Franje Tuđmana, a kad su navijači Dinama mislili da je njihov klub napokon u njihovim rukama, počela je nova borba s novim 'alfom i omegom' kluba Zdravkom Mamićem. Mogu li navijači putem inicijativa ponovo vratiti klub navijačima i opet izdići ime Dinamo na europsku razinu, tamo gdje je nekoć pripadao?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 63

VIDEO

UŽIVO Transferi: Brekalo zasad ostaje u Italiji, mladi Hrvat iz Gorice potpisao za Fiorentinu
LJETNI MERCATO

UŽIVO Transferi: Brekalo zasad ostaje u Italiji, mladi Hrvat iz Gorice potpisao za Fiorentinu

Prijelazni rok u HNL-u počeo je 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere domaće i stranih liga

Olimpijski skandal! Argentina u 16. min nadoknade izjednačila, a VAR poništio dva sata kasnije
KAOS U PARIZU

Olimpijski skandal! Argentina u 16. min nadoknade izjednačila, a VAR poništio dva sata kasnije

Sve je eskaliralo kasnim golom, a nakon nešto više od dva sata sudac je išao pregledati snimku i zbog zaleđa poništio gol! Nastavili su utakmicu, a Marokanci su sačuvali prednost