Sport

Komentari 0

NBA je otvorila istragu protiv vlasnika Sunsa zbog rasizma

NBA je otvorila istragu protiv vlasnika Sunsa zbog rasizma

Robert Sarver navodno je koristio rasno uvredljiv jezik u razgovorima sa tamnoputim igračima, trenerima i osobljem. Također, navode se i primjeri seksističkog i neprikladnog ponašanja

NBA liga je pokrenula istragu protiv vlasnika Phoenix Sunsa Roberta Sarvera koji je optužen za rasističko i mizogino ponašanje te za stvaranje toksičnog radnog okruženja.

NBA je otvorila istragu protiv vlasnika Sunsa u čijim redovima igra hrvatski košarkaš Dario Šarić, nakon teksta objavljenog na ESPN-u u kojem se detaljno navodi nekoliko slučajeva u kojima je Sarver, koji je bijelac, navodno koristio rasno uvredljiv jezik u razgovorima sa tamnoputim igračima, trenerima i osobljem. Također, navode se i primjeri seksističkog i neprikladnog ponašanja.

"Tužbe u članku ESPN-a iznimno su ozbiljne, mi smo pozvali odvjetničku tvrtku Wachtell Lipton kako bi pokrenula potpunu istragu," objavila je NBA nakon što se članak pojavio na stranici američkog sportskog medijskog diva.

U priopćenju koje je objavljeno nekoliko sati nakon objave priče, izvršni potpredsjednik za komunikacije NBA lige Mike Bass nazvao je tvrdnje "izuzetno ozbiljnima".

- Kada istraga bude završena, njezini će nalazi omogućiti Ligi da poduzme moguće mjere - poručio je Bass.

ESPN je objavio kako je razgovarao s desecima sadašnjih i bivših zaposlenika, uključujući neke koji su detaljno opisali neprimjereno ponašanje Sarvera. Većina navoda je iz anonimnih izvora, ali nekoliko je u zapisniku. Earl Watson, koji je trenirao momčad između 2015. i 2017., jedan je od rijetkih koji je otvoreno osudio Sarverovo ponašanje, tvrdeći da je potonji koristio rasističku riječ.

Vlasnik Sunsa porekao je ili osporio većinu navoda.

- Umjesto izvještavanja o istini, ova se priča temelji na lažnim izjavama. Sada smo u poziciji da moramo opovrgnuti stvari koje se nisu dogodile. Pozdravljam nepristranu NBA istragu koja je naš jedini izlaz za čišćenje mog imena i reputacije organizacije na koju sam jako ponosan - rekao je Sarver.

Glavni menadžer kluba James Jones i predsjednik Jason Rowley stali su Sarverovu obranu, uvjeravajući da je priča "potpuno skandalozna i lažna" te da Sarver "nije ni rasist ni seksist".

Optužbe s kojima se Sarver suočava, ako se pokažu istinite, mogle bi imati ozbiljne posljedice.

Prije sedam godina Donald Sterling, tadašnji vlasnik Los Angeles Clippersa, kažnjen je s 2.5 milijuna dolara i doživotno isključen iz NBA lige nakon što je snimljen kako daje rasističke komentare. Liga je tada prisilila na prodaju franšize.

Sarver je kupio Sunse 2004. za 401 milijun dolara, a franšiza se sada procjenjuje na 1.55 milijardi dolara.

Najčitaniji članci