Obavijesti

Sport

Komentari 102

Neka se tradicija nastavi: Porto nikad nije dobio na Maksimiru

Neka se tradicija nastavi: Porto nikad nije dobio na Maksimiru
3

Večerašnji ogled 1. kola LP-a između Dinama i Porta bit će već sedmi međusobni. 'Modri' su protiv Porta slavili triput te nisu nikad izgubili od njih na svojem Maksimiru

VIDEO

Večerašnje otvaranje nove sezone Lige prvaka Dinamo počinje sa starim poznanikom Portom. Okršaj u 1. kolu Lige prvaka na Maksimiru bit će već sedmi međusobni, a 'modri' imaju pozitivan omjer uz tri pobjede, remi i dva poraza.

Dakako, nije potrebno naglašavati da je dvostruki europski prvak izraziti favorit protiv momčadi, koja je prošle sezone obarala negativne rekorde. No Dinamo nosi iskustvo prošle sezone i učinit će sve da se novi potop ne dogodi. Momčad Ante Čačića može hrabriti činjenica da od Porta nikad nisu izgubili na Maksimiru.

U prvom dvoboju u Zagrebu davnog 17. listopada 1962. Dinamo i Porto odigrali su 0-0 u Kupu velesajamskih gradova nakon što su dva tjedna ranije 'modri' slavili u Portugalu 2-1 golovima Ribića i Pašića.

Novi okršaj zbio se 21 godinu kasnije, točnije 13. rujna 1983. kad je Cico Kranjčar s dva gola srušio Porto 2-1. Nažalost, u uzvratu Porto je slavio 1-0 i izborio prolaz. 

Posljednji put kad su se dvije momčadi srele bilo je u Dinamovoj debitantskoj sezoni u Ligi prvaka, kad je pod imenom Croatia izborio veliku pobjedu 3. studenog 1998. na kišnom Maksimiru 3-1 golovima Mikića, Rukavine i Mujčina. Time su se revanširali za 3-0 poraz u Portu. Unatoč drugom mjestu 'modri' tad nisu prošli jer u to vrijeme prolazila je samo prvoplasirana momčad.

Zanimljivo je da osim Porta nijedna druga portugalska momčad nikad nije slavila na Maksimiru. U šest utakmica Dinamo je slavio četiri puta svladavši Barreirense i Sporting uz dvije pobjede nad Portom te su upisali dvije 'nule' protiv Benfice i Porta.

Dinamo nikad nije zabio gol na otvaranju Lige prvaka

Iako imaju pozitivan skor s Portom, statistika govori da Dinamo nikad nije upisao tri boda u 1. kolu Lige prvaka. Dapače, 'modri' još nikada nisu zabili gol u prvoj utakmici Lige prvaka. U tri navrata koliko su igrali 'modri' su upisali dva remija i poraz. Na debiju protiv Ajaxa Dinamo je 1998. odigrao tad velikih 0-0 (u Amsterdamu slavili 1-0), a godinu dana kasnije imali su još teži ispit protiv tadašnjeg prvaka Europe Manchester Uniteda na Old Traffordu. Bila je to jedna od najboljih Dinamovih utakmica u Europi, a završila je isto 0-0.

Nakon 12 godina apstitencije 'modri' su se na europsku scenu vratili protiv najtrofejnije europske momčadi Real Madrida. Dinamo je bez imperativa odigrao junačku utakmicu, najbolju u skupini, izgubivši 1-0 golom Di Marije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'