Obavijesti

Sport

Komentari 8

Neymar postaje vođa novog Brazila: Žele uzeti novi naslov

Neymar postaje vođa novog Brazila: Žele uzeti novi naslov
1

Utakmicom Brazil-Japan počinje Kup konfederacija, a brazilska javnost očekuje naslov prvaka kao uvod u sljedeće SP, iako izbornik Scolari tek traži najbolji sustav

VIDEO

Kup konfederacija ili prvenstvo kontinentalnih prvaka, tradicionalno se odigrava godinu prije Svjetskog prvenstva u zemlji domaćinu, a ovoga puta to je Brazil, koji će 2014. ugostiti najveće sportsko natjecanje na svijetu uz Olimpijske igre. Sudjeluje osam reprezentacija podijeljenih u dvije skupine, prve dvije iz svake plasirat će se u polufinale, a ples danas u skupini A otvaraju domaćin i branitelj naslova iz 2009. Brazil i Japan.

Premda ovo natjecanje ne donosi veliki pritisak i imperativ, a igrači dolaze (pre)umorni i (pre)zasićeni napornim sezonama u svojim klubovima, za Brazil je ipak situacija obvezujuća, kako zbog domaćinstva, tako zbog izgubljenog statusa najveće nogometne sile na svijetu. Peterostruki svjetski prvaci su zadnjih godina mnogo lutali, mijenjali izbornike, sustave i igrače, a pravih rezultata nije bilo. Ove godine u izborničku stolicu opet je sjeo Luis Felipe Scolari i njegov zadatak je pripremiti Brazil da bude u top izdanju za godinu dana kada će se na domaćem terenu ultimativno tražiti naslov svjetskog prvaka, kojeg je on i zadnji osvojio vodeći 'Selecao’ u Japanu 2002.

Kup konfederacija je prva stanica na tom putu, s psihološke strane vrlo važna, a Scolari će tražiti idealni sustav i sastav s tim da je jasna strategija pomlađivanja i pokušaja profiliranja Neymara kao najveće zvijezde i brazilskog 'spasitelja’. Međutim, Scolari je odlučio aktivirati i veterana Ronaldinha kao pričuvnu opciju u neuvjerljivom veznom redu gdje bi Oscar iz Chelseaja trebao biti novi dirigent igre, premda je moguća i opcija s Neymarom kao polušpicom (takozvana lažna devetka) i Fredom u špici.

Udarni golgeter također je problem Brazila s obzirom na ozljedu Pata i situaciju da Neymar ne bude klasična špica, a Hulk iz Zenita se također nije najbolje snalazio u toj ulozi za bivšeg izbornika Manoa Menezesa, koji je smijenjen krajem prošle godine.

Na Scolariju je dakle da neosporno izuzetno talentiranu i još mladu generaciju dobro uigra i svima nađe idealne pozicije, a u dosadašnjim prijateljskim utakmicama kombinirao je sustave 4-2-3-1 i 4-3-3, ali ipak s jasnom intencijom da se Brazil vrati ofenzivnom stilu igre, koji se na dva prošla Svjetska prvenstva zagubio, pa ni Parreira, ni Dunga kao izbornici nisu bili omiljeni, kao što je izostao i rezultat kojem su se Brazilci nadali.

Zanimljivo je da je Scolari u šest prijateljskih utakmica samo dvaput pobijedio i tri puta remizirao, ali za samopouzdanje važna pobjeda došla je baš uoči starta Kupa konfederacija u prijateljskoj utakmici s Francuskom. I rezultat je bio uvjerljiv 3:0, sa svim golovima u drugom poluvremenu, ali igra nije bila na tragu lakoće ulaska u šanse i pokretljivosti i zato se već protiv Japana na stadionu u Brasiliji očekuje priča o probuđenom i ofenzivnom Brazilu, koji neće igrati i pobjeđivati "na silu". 

- Naši navijači bit će glavna razlika jer koliko nam donose pritisak, toliko će nas motivirati i pomagati nam na ovom jakom natjecanju - kazao je brazilski izbornik uoči dvoboja s Japancima, a očekivano je većina novinarskih pitanja bila vezana za novog napadača Barcelone Neymara kao programiranog vođu ove reprezentacije.

- Neymar je sa samo 21 godinom postao idol navijača Brazila, a priznajem da je i moj idol jer može donijeti onu presudnu razliku na terenu, diktirati igru trkom, dodavanjima, driblinzima i golovima. No, ono što Neymar mora shvatiti jest da će biti veliki igrač, samo ako bude momčadski igrač - jasan je Scolari, koji zna da u današnjem nogometu pojedinac ne uspijeva bez funkcionalnog, izbalansiranog i homogenog kolektiva.

- Sve ono što od Neymara tražim on ispunjava, ali za tako izrazitog individualca bitno je iskustvo. Što bude imao više utakmica u nogama, pogotovo velikih utakmica, toliko će biti bolji i zreliji i toliko ćemo kao reprezentacija s njim profitirati - naglašava Scolari, dok njegova mlada zvijezda odbacuje uteg pritiska.

- Ja sam hladokrvan tip i ne brine me psihološki pritisak, mogu podnijeti i pohvale i kritike - kazao je Neymar, koji se kao i svi u Brazilu nada trijumfu na ovom natjecanju.

- Možda još nismo uigrani kako bismo željeli biti, ali naša je velika želja raditi i napredovati kao skladna družina i uzeti trofej pred našim navijačima. Imamo cilj i baš u svakoj utakmici svaki pojedinac mora dati sve za njegovo ostvarenje. Brazil je uvijek imao velike i talentirane igrače, ima ih i sada, te se moramo posložiti i odigrati svaku utakmicu sa željom i strasti za pobjedom - zaključuje Neymar, dok će Scolari protiv Japana najvjerojatnije primijeniti taktičku opciju 4-2-3-1.

Za razliku od Brazila, reprezentacija Japana mnogo rasterećenija dolazi na Kup konfederacija kojeg je zaslužila osvajanjem naslova prvaka Azije 2011. Ovo je Japanu četvrti nastup na ovom natjecanju, a 2001. bio je viceprvak.

Japansku vrstu trenira poznati talijanski trener Alberto Zaccheroni, koji forsira sustav 4-2-3-1, a prije dva tjedna osiguran je nastup na Svjetskom prvenstvu osvajanjem prvog mjesta u skupini u konkurenciji Australije, Jordana, Omana i Iraka.

Pet pobjeda, dva remija i samo jedan poraz u osam utakmica svjedoče da je Zaccheroni stvorio tipičnu natjecateljsku momčad, koja 'japanski' gine na terenu i u stanju je nametnuti vrlo jak tempo kao primjerice Borussia Dortmund, a istovremeno 'talijanska' taktika daje ton jakoj i sigurnoj obrani, iako Japanci imaju tradicionalni hendikep u skoku, pa i duel igri.

No, za njih predaje nema, svaku izgubljenu loptu će nastojati osvojiti, borbom i požrtvovanjem nadoknaditi sve fizičke hendikepe. Veznjaci Honda i Kagawa kao najveće zvijezde, te špica Maeda vole pucati s vanjskih pozicija što može biti jako oružje na potencijalno razrijeđenu obranu Brazila, koji će sigurno preuzeti mnogo više rizika u ovom dvoboju, a ono što Japancima ne ide u prilog jest visoki poraz 0:4 u prijateljskoj utakmici s Brazilom prošlog listopada u poljskom Wroclavu. Preveliki respekt prema suparniku nije dobar jer nosi nepovjerenje u vlastite mogućnosti.

- Kup konfederacija će biti veliki izazov za nas, ali to je upravo ono što smo željeli. Da bismo što spremniji dočekali Svjetsko prvenstvo sljedeće godine, potrebna su nam iskustva baš iz utakmica s najjačim reprezentacijama. Stoga s veseljem dolazimo na ovo natjecanje - potvrđuje japanski izbornik Alberto Zaccheroni, koji oporavkom zadnjeg veznog Hasebea ima sve najvažnije adute na raspolaganju i vjerojatno će se odlučiti na zatvoreniju varijantu s zgusnutim veznim redom jer s Brazilom se nije lako nadigravati kada igra doma.

- Mi znamo da još nismo na razini najjačih svjetskih reprezentacija, ali spremni smo pakleno raditi u sljedećih godinu dana da bismo bili što bolji i konkurentniji na SP-u. Za razliku od ranijih godina mnogo više naših igrača igra u jakim europskim ligama i to je već znak napretka - smatra branič Intera iz Milana Yuto Nagatomo, dok prodorni veznjak Manchester Uniteda Shinji Kagawa smatra da će atmosfera na brazilskim stadionima biti izuzetno motivirajuća.

- Prekrasno je igrati pred punim tribinama, pogotovo u Brazilu i bez obzira što nam je prvi suparnik domaćin, na nas bi to trebalo djelovati pozitivno da izvučemo najbolje iz sebe. Brazil je favorit, ali mi smo došli pokazati svoje mogućnosti, želimo vidjeti gdje smo u odnosu na druge jake reprezentacije i možemo zaigrati hrabro, pa kako bude. Ništa ne bismo dobili ako se protiv Brazila zavučemo pred svoja vrata, treba pokušati parirati i tražiti svoje šanse. Ako i izgubimo imamo još dvije utakmice za popravni i pokušaj proboja u polufinale - naglašava Kagawa, a kako su u ovoj skupini još Meksiko i Italija, zaista će Japanci imati provjere po želji, baš najjače, a ne treba ni njih otpisati ni u kom slučaju jer njihov napredak je evidentan.

Tekst preuzet sa dvoznak.com - adrese za pametno klađenje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...