Obavijesti

Sport

Komentari 4

Nije problem u Aci, već u tome što je to vatrogasno rješenje...

Nije problem u Aci, već u tome što je to vatrogasno rješenje...
1

Uopće ne mislim da je Aco loše rješenje – ako ni zbog čega drugog, a ono zato što je bilo i puno lošijih. Ima iskustva, spreman je odraditi ovu 'sprintersku disciplinu

VIDEO

Sluteći rasplet oko imena novog izbornika naše košarkaške reprezentacije tijekom ovog tjedna, proteklog sam vikenda prilično temeljito porazmislio o tome tko bi to trebao i mogao biti. O, kako sam na krivom tragu bio…!

Nakon što profesor Baltazar razmisli o problemu – rješenje je uvijek najbolje moguće. Nakon što sam ja razmislio o problemu – rješenje je bilo svjetlosnim godinama daleko od pravog. Ako pod terminom 'pravo rješenje' prihvatimo ono što su smislile institucije Saveza. Moj je favorit – ne emotivni, jer u davanju procjena o najboljim rješenjima emocijama nema mjesta, nego racionalni – bio Veljko Mršić.

Sada, post festum, nema smisla objašnjavati zašto, to je bila kombinacija razloga i teza. Uopće ne mislim da je Aco Petrović loše rješenje – ako ni zbog čega drugog, a ono zato što je bilo i puno lošijih. Ima iskustva, spreman je odraditi ovu 'sprintersku disciplinu', koliko ga ja znam voli biti pod stresom i tad odlično funkcionira, zna kako 'kupiti igrače' (s tim da itekako zna i odbiti ih od sebe). Uostalom, imat će i vrlo komotnu situaciju i sto alibija, jer se plasman na Olimpijske igre ne može i ne smije proglasiti imperativom, niti eventualni neplasman neuspjehom.

Stavljajući predstojeće kvalifikacije u povijesni kontekst... Makar čak osobno smatram kako naša reprezentacija s njim na klupi ima određene šanse za prolaz… Pa zašto ga onda uopće nisam uzeo u obzir dok sam razmišljao o izborniku? Dosta jednostavno – do jučer sam ga smatrao bivšim trenerom, čovjekom koji je usmjerio fokus osobnog interesa i energiju, koju je oduvijek imao na pretek, na potpuno drugu stranu.

Tja, recimo čak i da je trenerski posao kao vožnja biciklom – jednom kad ga naučiš, više se ne zaboravlja. Ipak ostaje zapisan podatak da je posljednju utakmicu vodio u rano proljeće 14'; na kraju tromjesečnog angažmana u Lietuvos Rytasu stigao je otkaz, kao posljedica ispadanja iz Eurocupa od Zvezde, te poraza od Prienaia u finalu Kupa. Dvije i pol godine prije ovih kvalifikacija.

Po meni problem nije u Aci-izborniku, po meni je problem u poruci koja se šalje time što je Aco postao izbornik. To je kratkoročno, ad hoc, vatrogasno rješenje, koje i igračima i javnosti daje do znanja kako boljih nema, ili se ne mogu realizirati. I imat će direktnog uticaja i na odnos igrača i na odnos javnosti prema reprezentaciji.

S obzirom na stanje u reprezentaciji bolje bi mi 'leglo' dugoročnije rješenje, s tim da teza o mogućem 'trošenju' nekog novog imena i prouzročenoj šteti – ne igra. Za ove kvalifikacije ponovo će biti pozvani najbolji, nema sumnje, ali nakon njih (ili nakon – dajbože – Olimpijskih igara) slijedi postupno pomlađivanje, uvođenje novih imena.

Pa time i izbornik na duže vrijeme ne bi bio potrošen predstojećom akcijom, jednostavno će  biti promijenjena stručna politika u reprezentaciji i oko nje. A Savez će na jesen čekati ista ovakva muka kroz koju su prolazili posljednjih mjeseci, uz puno lutanja. Bez obzira na rezultat repke tijekom ljetnih aktivnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Tyson Fury: Spavao sam s više od 500 žena. Odvratno i prljavo
VARAO ŽENU, SAD SE KAJE

Tyson Fury: Spavao sam s više od 500 žena. Odvratno i prljavo

Ja sam lažov, varalica, pravi otrov. Dosta sam gluposti napravio, ali svi pravimo greške. Jedino zbog čega se kajem je to što sam imao odnose prije braka. Volio bih to izbrisati iz života, kaže svjetski prvak

Forbes objavio listu najbogatijih sportaša: Srbin i Slovenac su na popisu, hrvatski sportaši nisu...
LOVA DO KROVA

Forbes objavio listu najbogatijih sportaša: Srbin i Slovenac su na popisu, hrvatski sportaši nisu...

Zbog priljeva novca s Arapskog poluotoka, 50 najplaćenijih sportaša nikad nije više zarađivalo. Na vrhu liste je Cristiano Ronaldo, a među 50 najplaćenijih je čak 19 NBA košarkaša
Dinamo trlja ruke! Kopenhagen izgubio derbi, 'modri' sve bliže plasmanu u doigravanje LP-a
POGLEDAJTE VIDEO

Dinamo trlja ruke! Kopenhagen izgubio derbi, 'modri' sve bliže plasmanu u doigravanje LP-a

Dinamu se moraju poklopiti još dva uvjeta. Prvi je da Real Madrid pobijedi Borussiju Dortmund u finalu Lige prvaka, a drugi je da Slavia Prag ne bude prvak Češke. I tu Dinamo dobro stoji