Obavijesti

Sport

Komentari 110

Nikad nismo prošli prvu nokaut stepenicu: Vrijeme za iskorak!

Nikad nismo prošli prvu nokaut stepenicu: Vrijeme za iskorak!
1

Na Europskom prvenstvu 1996. kobna je bila Njemačka. Dvanaest godina kasnije Turska je bila bolja nakon penala u Beču, a 2016. godine Ricardo Quaresma izbacio nas je u 117. minuti...

VIDEO

Za razliku od Svjetskog prvenstva na kojem smo dvaput zaista briljirali (1998. i 2018. godine), na Europskim prvenstvima hrvatska nogometna reprezentacija nikad se nije baš proslavila. 

Pokretanje videa...

00:46

Hrvatska je iz skupine izašla tri puta, no sva tri puta potom smo zapeli odmah na prvoj stepenici...

 
Koliko će daleko Hrvatska dogurati na Euru 2020.?
skupina
osmina finala
četvrtfinale
polufinale
finale
naslov
 
 
 
 
 
 
Created with PollMaker

Europsko prvenstvo 1996.

Ovo prvenstvo bilo je prvo na kojem se natjecalo 16 momčadi umjesto dotadašnjih osam. Ovo je bilo drugo najposjećenije izdanje natjecanja do danas s preko 41 tisućom gledatelja po utakmici. 

Hrvatska se našla u grupi s Portugalom, Danskom i Turskom i odmah krenula jako. Prvo su svladani Turci 1-0 golom Vlaovića u 86. minuti, a potom su Šuker i Boban razbili Dance 3-0. U posljednjoj utakmici Ćiro Blažević poslao je na teren rezerve, a Portugal je pošteno nadvladao 'naše' i slavio 3-0, a onda su nas u nokaut fazi čekali Nijemci.

Povela je Njemačka na Old Traffordu 1-0 golom Klinsmanna u 20. minuti iz penala, s tim vodstvom otišla i na predah, a onda se u drugom dijelu ukazao Davor Šuker. U 51. minuti izjednačio je, no sreća nije dugo trajala. Nijemcima je trebalo osam minuta za novo vodstvo. Gol je u 59. zabio Sammer, a konačan rezultat ostao je 2-1. Štimac je dobio crveni karton, a ostalo je dosta spornih odluka suca Sundella (dva moguća penala za Hrvatsku, Sammerov faul u napadu prije gola, Klinsmann je trebao dobiti crveni karton...)

Njemačka je naposljetku u polufinalu pobijedila Engleze nakon penala u kojima je tragičar bio današnji izbornik Gareth Southgate, a potom i osvojila prvenstvo svladavši Češku Republiku 2-1 nakon produžetaka.

Europsko prvenstvo 2008. 

Domaćinstvo za ovo prvenstvo pripalo je Austriji i Švicarskoj iako se čak prijavila i Hrvatska. Ipak, naša prijava zajedno s Bosnom i Hercegovinom bila je zadnja od čak osam kandidata.

U grupnoj fazi nismo baš imali lak zadatak. Najteža prepreka bila je Njemačka, a u grupi su se još našli domaćin Austrija i Poljska. Domaćini su svladani u prvoj utakmici golom Luke Modrića iz penala u 4. minuti, a onda je na red došla Njemačka. Golovi Darija Srne i Ivice Olića u 24. i 62. minuti donijeli su 'vatrenima' vodstvo 2-0, a uspio ga je tek smanjiti Lukas Podolski u 79. minuti.

EURO 2008 Austrija-Hrvatska

Euforija je bila na vrhuncu, a za kraj grupne faze mirno je svladana i Poljska 1-0 golom Klasnića. Čuda su već bila očekivana, momčad Slavena Bilića bila je ta koja će postići prvi veliki uspjeh nakon 10 godina od svjetske bronce. U četvrtfinalu je došla neloša, ali ne ni pretjerano dobra Turska. Prolaz je bio tu...

Semafor je pokazivao 0-0 nakon 90 minuta, a onda je krenuo triler. U 119. minuti golman Turske makao se s vrata, Luka Modrić briljantno je ubacio pred gol, a tamo je pred praznom mrežom stajao Ivan Klasnić - i zabio! Rapsodija je krenula. Hrvatsku su već baš svi vidjeli u polufinalu, bečki stadion Ernst-Happel eksplodirao je od poklika hrvatskih navijača, no onda je Semih Sentürk utišao cijelu državu. Golman Turske izveo je loptu u 122. minuti, poslao dugi ubačaj, a Sentürk je s ruba našeg šesnaesterca opalio volejčinu u rašlje... Penali nam, nažalost, nisu bili naklonjeni. Promašio je Modrić, zabio je Turan, zabio je Srna, a potom i Sentürk. No onda su promašili Rakitić i Petrić i Hrvatska je morala kući, a ta tužna večer u Beču zauvijek će ostati u pamćenju...

Hrvatska - Turska  200608

Europsko prvenstvo 2016.

'Vatreni' su se pod palicom izbornika Čačića kvalificirali kao drugoplasirana momčad kvalifikacijske skupine H, a potom su završili u skupini D sa Španjolskom, Turskom i Češkom. I razvalili! Modrić se osvetio Turskoj za poraz koji je doživio osam godina ranije zabivši gol u 41. minuti za pobjedu 1-0 u prvoj utakmici. 

Potom je došao pomalo neočekivani remi s Češkom. Zabijali su Perišić u 37. i Rakitić u 59. minuti, no Česi su se vratili! Škoda u 76. minuti i Necid u 89. zabijali su za 2-2. 

Treća utakmica donijela je pak pravi spektakl. Na stadionu u Bordeauxu Alvaro Morata priredio je hladan tuš Hrvatima već u sedmoj minuti, no Nikola Kalinić izjednačio je krajem prvog poluvremena. U 87. minuti opet je Kalinić imao loptu, vodio tranziciju, dodao Perišiću na lijevoj strani, a Ivan je matirao Davida de Geu! Opet su očekivanja bila ogromna, a kako i ne bi, pa Hrvati su 'skinuli' europske prvake!

No u Lensu nas je čekalo tužno iznenađenje. Osam godina i pet dana nakon tužne večeri u Beču, red je došao na dramu u Lensu. U prvih 11 opet su istu traumu morala proživljavati čak četvorica - Modrić, Rakitić, Srna i Ćorluka. Četvrtfinale donijelo nam je Portugalce predvođene Cristianom Ronaldom, a 90 minuta igre prošlo je bez golova.

Došli su produžetci, a s njim i stare rane. Naša obrana u 117. minuti zaspala je, a sam kao duh ostao je Ricardo Quaresma koji je na teren ušao pola sata ranije. Matirao je Subašića, odveo Portugal u polufinale, a potom su Portugalci osvojili Europsko prvenstvo...

Croatia v Portugal - UEFA Euro 2016 - Round of 16 - Stade Bollaert-Delelis
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom