Obavijesti

Sport

Komentari 9

Nikad zaboravljeni! 28 godina od tragedije na Hillsboroughu

Nikad zaboravljeni! 28 godina od tragedije na Hillsboroughu
13

Na današnji se datum navijači Liverpoola prisjećaju tragedije na stadionu Hillsborough iz 1989., kada je u stampedu poginulo 96 navijača, a njih 766 je ozlijeđeno...

VIDEO

Na današnji se dan prije 28 godina dogodila jedna od najvećih tragedija u povijesti nogometa. Životi 96 navijača Liverpoola, većinom mladića, ugasili su se na stadionu Hillsborough u Sheffieldu na početku polufinalne utakmice FA kupa između "redsa" i Nottingham Foresta.

Nesretni navijači ostali su zgnječeni i/ili pregaženi na ogradi na prenapučenom stadionu koji je imao kapacitet od 39.000 gledatelja, no na tribine ih je, greškom policije i sigurnosnih službi, pušteno više od 54.000. Okidač za tragediju bila je odluka osiguranja da se otvori zaštitna ograda na tribini Leppings Lane End kako bi se smanjio pritisak. Bio je to koban potez, nastao je stravičan stampedo.

- Žalim za tim trenutkom, država je pogriješila što nije zaštitila najbliže ljude stradalih osoba - rekao je 2012. godine tadašnji britanski premijer David Cameron i tako prekinuo predugu šutnju britanske vlasti koja je odbila preuzeti odgovornost za ogroman sigurnosni propust.

No to nije bio jedini propust. U općem kaosu na Hillsboroughu, uz 96 žrtava, ozljede je zadobilo čak 766 ljudi. Istraga je pokazala kako se gotovo pola izgubljenih života, 41 od 96, moglo spasiti da su dobili odgovarajuću liječničku pomoć nakon nesreće. Sve je toga 15. travnja 1989. pošlo po zlu.

Ova je godišnjica prva nakon odluke britanskog suda prošle godine u kojoj stoji da je 96 navijača Liverpoola nezakonito ubijeno, što je termin kojim se definira ubojstvo kojega su skrivili jedan ili više nepoznatih počinitelja. Sud je zaključio da su pogreške i nemar šefa osiguranja i policije u planiranju i provedbi osiguranja policije pridonijeli tragediji.

Odluka je to koja je mogla donijeti barem malu zadovoljštinu obiteljima žrtava nakon prvotne sramotne presude britanskog suda u kojoj je stajalo da se radilo o "nesretnom slučaju". No pravna bitka skupine Hillsborough Justice Campaign, koja se bori za procesuiranje krivaca, još uvijek nije gotova. Cilj joj je privesti pravdi sve odgovorne za najveću tragediju u povijesti britanskog sporta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao