Obavijesti

Sport

Komentari 61

Niko Kovač za 24sata: Brat me i dan-danas zove "kapetane"

Niko Kovač za 24sata: Brat me i dan-danas zove "kapetane"
3

Već sam kao igrač znao čak i prekinuti trening ako svi nisu išli sto posto. Hrvati su dobri samo kad su "našpanani", priča Niko Kovač u velikom intervjuu za 24sata...

VIDEO

24sata: U kakvom raspoloženju čekate ogled s Islandom?

Znam da svi očekuju prolazak, to je i normalno. Ovo je pet najtežih tjedana u životu mene i suradnika. Toliko je očekivanja i pritiska. No dobro se nosim s pritiskom. Ne osjećam strah. Pozitivna vibracija je prisutna, uvijek imaš malu tremu, no zbog svega što radimo i kvalitete koju imamo nemam razloga strahovati.

24sata: Tko će danas biti u prednosti, vi ili islandski izbornik?

Što se tiče iskustva, Lagerbäck je sigurno u prednosti. Međutim, moja velika prednost je to što on ne zna kako ja dišem, što mislim. Sve snimke naših utakmica za njega su bezvrijedne. Može vidjeti pojedince, ali ne zna kako ćemo reagirati kao momčad. A to je najvažnije.

24sata: Jeste li barem na trenutak dvojili o prihvaćanju pozicije izbornika?

Normalno! Dok su čelnici HNS-a zasjedali, dva-tri sata sam razmišljao. I došao sam do zaključka kako to jednostavno ne mogu i ne želim odbiti. Znate kako dišem kad se spomene hrvatska reprezentacija. To je moj posao, moj zadatak, ali i moja želja i san. To je sve ono za što živim kao nogometaš i kao trener. Najvažnije mi je bilo igrati za reprezentaciju, makar sam igrao u velikim klubovima. Nema ništa ljepše od nastupa za svoju državu. Sad je vodim, a to je velika čast i odgovornost, veća od igračke. Znam da ću biti u fokusu, svjestan sam toga. No uvjeren sam da ćemo raditi dobro. Bude li tako, onda ćemo sigurno ići na svjetsku smotru...

24sata: Kad su vas nakon Škotske prvi put nazvali iz HNS-a?

Šuker me zvao u pola šest ujutro, mobitel mi je bio isključen. Vidio sam da imam propušten poziv pa sam ga nazvao u devet. Odmah mi je rekao da će me na izvršnom odboru predložiti za novog izbornika.

24sata: S kim ste se prvo čuli nakon što ste dobili ponudu?

Prvo sam javio supruzi. Bila je sretna, činilo mi se da ima veću tremu nego ja. Čuo sam se i s Robertom, konzultirao sam se s roditeljima, s dva-tri najbolja prijatelja... Analizirali smo ‘pro et contra’. I pro je debelo nadmašio contru...

24sata: Kako se snalazite u situaciji u kojoj ste u središtu medijske pozornosti?

Nisam tip koji se želi previše eksponirati. Nisam tako ni odgojen ni školovan, a nisam tako ni živio. Nijemci su, recimo, vrh europskog nogometa, nema tamo toliko priče i izjava. U Hrvatskoj je velika priča model ponašanja. Obećava se stalno nešto, mi ćemo osvojiti, prezimiti. Pa ako godinama nema rezultata, dajte promijenite nešto. Lakše malo s pričom.

24sata: Koliko vam je bilo potrebno da se naviknete na to?

Do danas se nisam naviknuo na to! Ostao sam svoj. Znam kakav je hrvatski mentalitet, već sam godinama u hrvatskoj nogometnoj mašineriji. Međutim, ne znam zašto bih nešto poprimio, a nisam takav. K tome, uvjeren sam da to nije za mene. I dalje ću raditi i živjeti onako kako najbolje znam.

24sata: Kako vam je kao izborniku surađivati s bivšim suigračima? Oslovljavaju li vas s ‘ti’ ili s ‘vi’?

Oni koji su igrali sa mnom uvijek me mogu oslovljavati s ‘ti’. Kako bi bilo drukčije? Rekao sam to dečkima i to je normalno. Neki me zovu Niko, a brat me dan-danas zove - ‘kapetane’. Neki me zovu ‘šefe’, ali ne inzistiram na tome. Normalno je i da mi dečki s kojima nisam igrao govore ‘vi’. Želim biti blizak s igračima, bitno je da igrač ima samopouzdanje i trenerovo povjerenje.

24sata: Jeste li strog ili blag trener?

Znam biti vrlo izravan, strog, ali najgore što postoji u nogometu je strah. Ako strah igraču uđe u kosti, gotovo je. Sve što je najjednostavnije i u strahu osjeća kao velik problem. I tad je igrač limitiran, a ja svakom želim dati potporu i osloboditi ga.

24sata: Kao igrač sudjelovali ste u dodatnim kvalifikacijama protiv Slovenije. Što je tad presudilo?

Sjećam se utakmice u Ljubljani... Imali smo zadnji trening prije utakmice, večer prije, i sve je bilo nekako ležerno, preopušteno. E, tu sam poludio. Uh, kad sam zagalamio... Prekinuo sam trening, a ostali igrači na mene: ‘Smiri se, što ti je, ohladi malo’... Ali ja znam da smo mi dobri samo kad smo sto posto, ‘pod strujom’. Nema puno igrača koji danas na treningu mogu biti opušteni a sutra na utakmici nabrijani. Toga nema. Mi moramo uvijek biti ‘našpanani’ da možemo funkcionirati.

24sata: Naljutili ste se kad su vas pitali hoćete li biti neovisni u izborničkom poslu?

Da, jer je to za mene nepojmljivo pitanje. Ajde u Njemačkoj pitajte Löwa je li neutralan. Pa to nikome ne pada na pamet, to pitanje u Njemačkoj nikad nitko nije postavio. Dobro, mi smo u Hrvatskoj, ali svejedno je to pitanje na koje ne bih trebao odgovarati. Oni koji me poznaju dobro znaju kako sam došao do svega. I kao igrač, i kao čovjek, i kao trener, i kao izbornik. Zato nitko nije ni pokušao utjecati na mene, jer sam se postavio kako je normalno u nogometnom svijetu i svi su to ispoštovali. I nitko me nikad nije nazvao i tražio nešto, ni u mladoj reprezentaciji ni sad.

24sata: Kakva je vaša vizija? Kako želite da Hrvatska igra?

Sviđa mi se kako su prošle sezone igrali Borussia i Bayern, no za takvu igru moraš imati igrački materijal. Bitno je imati viziju, no bez materijala ne ide...

24sata: Zašto toliko skrivate svoj privatni život od javnosti?

Svoju privatnost ne želim dijeliti s javnošću jer s njom dijelim svoju izborničku funkciju. Sve što je izvan posla želim zadržati za sebe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga
SAŽETAK ISTRA - SLAVEN

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga

PULA - Nogometaši Istre 1961 pobijedili su Slaven Belupo 3-0 u Puli u utakmici 32. kola HNL-a. Puljani su poveli u šestoj minuti golom Eliasa Fileta iz penala. Emmanuel Ekong u 15. minuti zabio je možda i najbolji gol u HNL-u ove sezone nezaustavljim projektilom s barem 25 metara daljine. A za konačnih 3-0 lopta se odbila od golmana Slavena Ivana Sušaka.

VIDEO Kramarić u žestokoj svađi s navijačem nakon poraza
IZ NEPOZNATIH RAZLOGA

VIDEO Kramarić u žestokoj svađi s navijačem nakon poraza

Andrej Kramarić zabio je dva gola u porazu Hoffenheima u 31. kolu Bundeslige, a nakon utakmice kamere su ga uhvatile u žestokoj svađi s navijačem
Nova europska prvakinja: Prije džuda bila sam mala bucka, a trenirala sam u skloništu
ZLATNA BARBARA

Nova europska prvakinja: Prije džuda bila sam mala bucka, a trenirala sam u skloništu

Plus+ "Za pet godina se nadam da će moja sportska karijera biti gotova. Jer planiram još jedan olimpijski ciklus do Pariza. Mogla bih ja po svojim godinama još jedan, ali..", rekla je Barbara