Obavijesti

Sport

Komentari 29

Trener braće Sinković: U politici i kulturi dobivaju visoke penzije i titule akademika. Što smo mi?!

Trener braće Sinković: U politici i kulturi dobivaju visoke penzije i titule akademika. Što smo mi?!
6

Ja sad zarađujem puno više nego prosječni građanin jer imam dvije plaće: jednu olimpijsku i jednu u klubu. Dok radim. Ali kad odem u mirovinu?, govori Nikola Bralić

VIDEO

Ha, mirovina je takva da koliko si "utočio" toliko dobiješ natrag, na prvu je slijegnuo ramenima trener braće Sinković Nikola Bralić (69).

Zdravlje mu je, što je najvažnije, bolje. Nakon operacije bubrega, zbog čega nije išao sa svojim veslačima na Europsko prvenstvo, vratio se u ritam, na biciklu je uz veslačku stazu, jedino ga muči što, kaže, ništa ne smije dizati, ne smije se naprezati.

Pokretanje videa...

Ante Kostelić mirovina 01:00

A o temi statusa vrhunskih sportskih trenera kod nas i te kako ima što reći.

- Ako sportaši zaslužuju naknadu, zašto ne i treneri? Neki treneri u velikim sportovima poput nogometa, rukometa, košarke, odbojke... imaju pristojne plaće i ugovore i nisu osuđeni na osnovnu plaću. Mi iz individualnih sportova nemamo. Možda bismo imali negdje vani - počinje Bralić pa nastavlja:

- Gips, pokojni Ivan Ivančić (trener Sandre Perković, nap. a.), Bojan Marinović i Joško Vlašić, ja... nismo zarađivali bogznašto. Ja sad zarađujem puno više nego prosječni građanin jer imam dvije plaće: jednu olimpijsku i jednu u klubu. Dok radim. Ali kad odem u mirovinu?

Zato Bralić i ne želi sebe gurati u prvi plan, jer kao trener sportaša najviše kategorije, koji su favoriti za olimpijsko zlato, od HOO-a dobiva 23.000 kuna bruto mjesečno.

Zašto Gips ima mirovinu 2500 kn? Jer ona ne ovisi o rezultatu!
Zašto Gips ima mirovinu 2500 kn?  Jer ona ne ovisi o rezultatu!

- Ja sam upao na tu listu HOO-a, ali ima trenera koji krvavo rade i imaju značajne rezultate, a ostali su na plaći kluba ili lokalne zajednice.

Bralić zapravo više govori o statusu i priznavanju nego (samo) novcu.

- Ja želim da dobijemo status, da nam se prizna "vi ste napravili to i to zaslužili titulu majstora sporta". I da se uvede kriterij prema kojem kad jednom uđeš, nema ispadanja. Gips ima deset olimpijskih medalja, pet ukupnih pobjeda u Svjetskom kupu, pet svjetskih zlata..., pa nije odjednom prestao biti vrhunski trener. A prema HOO-ovom kriteriju, samo kad treniraš kvalitetnog sportaša imaš status i plaću, a kad ostaneš bez tog sportaša, iz kojeg god razloga, postaneš početnik - priča Bralić i nastavlja:

- Treba razdvojiti nagradu od statusnog dijela. Ako nema novca, u redu, nema, ali zaslužan trener mora dobiti tirulu majstora sporta ili kako god je nazvali. Nama bi većini to bila satisfakcija.

Primjer za to pronašao je u drugim granama društva.

- Kad vidim kako u politici i kulturi dobivaju titule akademika i visoke penzije za naš pojam, pitam se što smo mi. Pa meni je 60 puta na međunarodnim natjecanjima svirala hrvatska himna, to nešto znači.

Krivite li više HOO ili državu?

- HOO je ispao najpošteniji prema trenerima, nagrađuije i ne diskriminira velike i male sportove. A država, odnosno ministarstvo sporta, trebala bi riješiti tko smo mi. Meni je u sobotu bila 20. pobjeda u Svjetskom kupu, imam dvije olimpijske medalje, šest zlata i 3-4 srebra i bronce na SP-ima, pet zlata i 2-3 srebra na EP-ima, to vrijedi nekog vraga. Takvima treba zvanje u sportu - kaže Bralić i zaključuje:

- U Gipsovom slučaju država se baš nije pokazala...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica