Obavijesti

Sport

Komentari 0

Ništa od dva hrvatska predstavnika u Euroligi?

Ništa od dva hrvatska predstavnika u Euroligi?
1

Čelni čovjek Eurolige Jordi Bertomeu u Hrvatskoj je posjetio gradilište zagrebačke Arene, te otputovao u Zadar vidjeti dvoranu u Višnjiku

VIDEO

Prije svega da pojasnim: odluka o proširenju Eurolige na 30 klubova nije konačna. Štoviše, to je samo prijedlog Španjolskoga košarkaškog saveza o kojem ćemo raspravljati do kraja godine, ali nije realno da ga prihvatimo, rekao je Jordi Bertomeu.
Ukratko, to znači da nije realno da će dva hrvatska kluba dobiti priliku natjecati se u Euroligi, iako nije isključeno da će dio sudionika morati igrati kvalifikacije.
- Sustav natjecanja za koji smo se u srpnju odlučili u Berlinu prihvaćen je 85 posto. Samo su tri nacionalna saveza i dva kluba bila protiv njega. Od cijelog prijedloga najzanimljivije su kvalifikacije, ali i to treba razraditi - pojasnio je Bertomeu.
Status hrvatskog predstavnika zasad se neće mijenjati, a u slučaju da Zadar izbori Euroligu, dvorana u Višnjiku neće biti problem, unatoč uvjetu o dvorani s 10.000 mjesta.
- Taj se uvjet odnosi samo na momčadi s "A licencom" - kaže Bertomeu. Dakle, na 16 klubova koje će imati pravo stalnog sudjelovanja u Euroligi. Hrvatski predstavnik ima "B licencu", za koju će se boriti kao i dosad - zbrajanjem bodova osvojenih u domaćem prvenstvu, NLB ligi i europskim natjecanjima. Još nema govora o tome da će prvak NLB lige dobiti mjesto u Euroligi.
- Dugo smo to razmatrali, ali to bi bilo izvedivo samo u slučaju širenja ili da nekoj zemlji oduzmemo jednog predstavnika. A i Rusi, koji danas imaju četiri moćne momčadi, imaju samo jednog predstavnika.
Upravo nagli "boom" ruske klupske košarke mogao bi donijeti nesrazmjer u sport na europskoj razini. No Bertomeu tvrdi da u Euroligi nije moguće uvesti "salary cap", ograničenje na plaće kakvo postoji u NBA ligi.
- Različite zemlje imaju različite porezne zakone, koji su u Rusiji i Turskoj puno fleksibilniji nego npr. u Njemačkoj i Španjolskoj. U NBA-u je samo jedna strana momčad (Toronto) i ona pati zbog takvih zakona.
A kad smo kod NBA lige, priča se o širenju na Europu. No Bertomeu smatra da od toga još dugo neće biti ništa.
- Zasad su to samo glasine, nikad nije bilo konkretnog prijedloga. No njima je financijska strana sporta izuzetno bitna, a teško će se naći momčad u Europi koja će napuniti dvoranu s cijenom ulaznice od 100 eura - zaključio je prvi čovjek Eurolige.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Mavrović za 24sata: Hrgović je nakon meča morao u bolnicu. I liječnik i suci bili su Britanci...
NIJE NEZADOVOLJAN HRGOM

Mavrović za 24sata: Hrgović je nakon meča morao u bolnicu. I liječnik i suci bili su Britanci...

Moguće je da Filip završi na još kojoj ovakvoj priredbi. Tim više što nije doživio nokaut, bila je dobra borba, atraktivna, rekao nam je iz Rijada Željko Mavrović, koji je uvjeren da Hrga treba dobiti novu šansu

Stručnjaci o Hrgovićevoj borbi: 'Hrvat je lijen i nespreman, jel  on preskočio teretanu ili što?!'
VIDEO BORBE

Stručnjaci o Hrgovićevoj borbi: 'Hrvat je lijen i nespreman, jel on preskočio teretanu ili što?!'

Zanimljivo je bilo gledati meč preko komentara stručnjaka koji su ga prenosili uživo uz ring. To su ljudi s višegodišnjim iskustvom u boksu, a Filip ih je na startu oduševio. No oduševljenje se pretvorilo u nevjericu
Ovo je kraj Lige prvaka kakvu poznajemo! Nema više ždrijeba skupina, igrat će se i četvrtkom
ANKETA: ŠTO KAŽETE?

Ovo je kraj Lige prvaka kakvu poznajemo! Nema više ždrijeba skupina, igrat će se i četvrtkom

Broj klubova povećava se na 36, svaki će igrati po osam utakmica u grupnoj fazi, ali protiv osam protivnika, sa svakim po jedanput. Dinamo jedan korak dijeli do ligaške faze