Sport

Komentari 199

Borna Sosa će na Euru zaigrati za Njemačku?! Joachim Löw ga želi, već je dobio i državljanstvo

Borna Sosa će na Euru zaigrati za Njemačku?! Joachim Löw ga želi, već je dobio i državljanstvo

Cijela priča u velikoj tajnosti traje već mjesecima, a Sosu je prvi kontaktirao direktor njemačke reprezentacije Oliver Bierhoff. Zlatko Dalić do sada mladog igrača nije zvao u A selekciju...

Borna Sosa (23) već bi u lipnju, na Europskom prvenstvu, mogao zaigrati za njemačku reprezentaciju. Ne, ovo nije šala, čelnici Njemačkog nogometnog saveza već dulje vrijeme u velikoj tajnosti kuju ozbiljan plan, Joachim Löw i Oliver Bierhoff žele talentiranog Hrvata preoteti 'vatrenima'! Cijela priča traje već mjesecima, a Borna Sosa je u međuvremenu već i dobio njemačko državljanstvo.

Naime, kako je majka 23-godišnjeg nogometaša rođena u Berlinu, ali i dio života provela u Njemačkoj, Borna je dobio pravo na tamošnje državljanstvo. Također, baka mu je dugi niz godina živjela u Ulmu, a Borna je kao dječak često boravio u Njemačkoj. Već po dolasku u Stuttgart solidno je znao i njemački jezik, a to je bio i jedan od razloga zbog kojeg se te 2018. godine odlučio za Bundesligu, a ne neke ponude iz Italije ili Španjolske.

Borna je tako prije nekoliko mjeseci riješio cijelu papirologiju, dobio njemačko državljanstvo, pa i pravo nastupa za "elf". Joachim Löw već dugo prati predstave našeg nogometaša, a direktor njemačke reprezentacije Oliver Bierhoff već je nekoliko puta telefonski razgovarao sa zvijezdom Stuttgarta, te mu iznio plan prema kojem je on sadašnjost i budućnost njemačkog nogometa.

Borna Sosa iza sebe ima sjajnu sezonu u kojoj je skupio 23 bundesligaška nastupa i čak 10 asistencija. Mladi Hrvat po mnogima je najbolji bočni igrač njemačke lige, a u najbolju momčad prvenstva stavili su ga i brojni velikani poput Olivera Bierhoffa i Philippa Lahma. Dapače, njemački mediji ga sve češće, pogotovo nakon dolaska Juliana Nagelsmanna, vežu i uz minhenski Bayern, iako bi Bavarci za njega trebali Stuttgartu isplatiti 20-ak milijun eura.

Njemačka reprezentacija danas u svom kadru ima rupu na lijevom boku, Joachim Löw na toj poziciji ima Marcela Halstenberga (Leipzig), Robina Gosensa (Atalanta) i Philippa Maxa (PSV), igrače na koje njemačka javnost ne gleda kao i na Sosu, a u nekim je utakmicama tu poziciju pokrivao i veznjak Emre Can (Borussia Dortmund). A hrvatski nogometaš je i puno mlađi od drugih konkurenata za tu poziciju.

Hrvatski reprezentativni nogomet je 2014. godine ostao bez Arijana Ademija za kojim mnogi navijači i dalje žao što nije nikada dobio priliku kod tadašnjeg izbornika Nike Kovača. Arijan Ademi tada je počeo nastupati za Makedoniju s kojom će ovoga ljeta zaigrati i na Europskom prvenstvu. Da, 'vatreni' su prije sedam godina izgubili Ademija, hoće li sada i Bornu Sosu? Nešto će se tu pitati i HNS.

Zlatko Dalić do sada 23-godišnjeg nogometaša, ali i jednog od ponajboljih lijevih bekova Bundeslige, nije "vidio" u hrvatskoj reprezentaciji, prednost su na toj poziciji dobivali Borna Barišić (Rangers), Dario Melnjak (Rizespor) i Domagoj Bradarić (Lille). Borna Sosa u svakom slučaju treba 'vatrenima', Hrvatska se ne smije tako olako odreći nogometaša koji briljira u Bundesligi (23 nastupa, 10 asistencija). Sada je sve na mladom igraču koji bi o svojoj nogometnoj budućnosti mogao odlučiti vrlo brzo, pa već i sljedećeg tjedna... 

Najčitaniji članci