Sport

Komentari 4

Njemački blok razbio Hrvatsku

Njemački blok razbio Hrvatsku

Ne bi ovaj poraz, iako uvjerljiv, trebao previše uzdrmati hrvatske redove jer ionako je puno važnije ono što slijedi u subotu protiv Latvije (18:00), protivnika kojeg se mora dobiti ako se želi proći skupina

Emitirali su hrvatski odbojkaši više nego umjereni optimizam uoči otvaranja Europskog prvenstva protiv Nijemaca, vjerovali da u povratku na najveću europsku scenu nakon šest godina mogu zaskočiti ozbiljnu reprezentaciju kakva je finalist pretprošlog Eura iz 2017. godine, no ispao je to sudar neravnopravnih reprezentacija. Gotov u 90 minuta (20-25, 13-25, 19-25).

Očekivali, međutim, jesmo ipak ponešto bolji i jači otpor Hrvatske jer Nijemci, rekosmo, pripadaju vrhu europske odbojke, no nisu i sama odbojkaška elita. U Tallinnu su, štoviše, bez prvog tehničara Kampe, ali zato sa svojim zaštitnim znakom Györgyjem Grozerom. Da pitate Andreu Gianija, legendarnog Talijana na klupi Njemačke, koga bi radije imao, ne bi se puno dvoumio oko rođenog Mađara koji će i s 36 na leđima svojim bombetinama od servisa razbiti svaku obranu na svijetu.

Hrvatsku već jest u prvom navratu kada je odveo Njemačku do 7-4. Uzvratili su poenima na servisu Žukovski i Šestan (8-8), no egal je trajao dok na servis opet nije došao Grozer. Ovaj put još ubojitija serija (15-10) nakon koje povratka u prvi set za Hrvatsku više nije moglo biti.

Hrvatski je napad imao ogromnih problema s njemačkim blokom, Šestan i Sedlaček više su se sudarali s njim nego čisto prolazili, a izbornik Zanini tražio je rješenje i na prijemu rotirajući Šarčevića i Pervana na liberu. Rezultat se nije poboljšao, štoviše, u drugom smo setu ostali na 13 poena. Niti nam je radio blok niti su Nijemci imali većih problema s našim servisima.

Zanini je, svjestan da se tu teško išta može promijeniti, u trećem setu dao priliku drugom tehničaru Bakonjiju i ispao je to, zapravo, mudar potez jer njim je Hrvatska izgledala najravnopravnije u cijeloj utakmici. Do 16-17 kada je Njemačka opet pojačala i dovršila posao.

Ne bi ovaj poraz, iako uvjerljiv, trebao previše uzdrmati hrvatske redove jer ionako je puno važnije ono što slijedi u subotu protiv Latvije (18:00), protivnika kojeg se mora dobiti ako se želi proći skupina. 

Europsko prvenstvo:

Hrvatska - Njemačka 0-3 (20-25, 13-25, 19-25)

 

Najčitaniji članci