Obavijesti

Sport

Komentari 1

Hrvati klijenti doping doktora: Tajno ime pisalo je na bočici...

Hrvati klijenti doping doktora: Tajno ime pisalo je na bočici...
2

Marka Schmidta sumnjiči se da je kršio antidopinške i liječničke propise kad je sportašima, među kojima je bilo i dvoje Hrvata, omogućio autotransfuziju krvi. Propjevao je u pritvoru

VIDEO

Kontroverzni njemački doktor Mark Schmidt, koji je u pritvoru od ožujka prošle godine zbog optužbi za doping, otkrio je detalje slučaja u kojemu je kao pomoćnika spomenuo hrvatskog trenera Darija Nemeca (38), supruga bivše hrvatske olimpijke i maratonke Lise Nemec (35).

Ona je, baš kao i biciklist Kristijan Đurasek (32), dobio tajno ime prilikom tretmana autologne transfuzije krvi, tvrdi Sportschau ARD-a. Radi se o vađenju krvi i ponovnom vraćanju u tijelo kako bi se povećala razina hemoglobina i poboljšali rezultati, no takvom se metodom riskiraju zdravstveni problemi.

"Nemec je bio toliko upućen da su pojedini krugovi pitali Hrvata bi li mogao napraviti krvni doping i na konjima i devama u Bahreinu", prenosi ARD Schmidtove riječi.

Nemec je, nakon višemjesečne potrage, priveden. Javno tužilaštvo u Zagrebu priopćilo je njemačkoj javnoj televiziji kako je trener privremeno pušten iz pritvora zbog pandemije korona virusa, a sad bi mogao biti izručen Austriji.

Sporan posao, prema vlastitim riječima, počeo je 2012., a sportaši su dobili tajna imena. Hrvatski biciklist Đurasek tako je bio "Triple X", njegov austrijski kolega Stefan Denifl "Bezimeni", kazahstanski nordijac Aleksej Poltoranin "Einstein", a Lisa Nemec "Djevojka".

Lisi Nemec nedavno je istekla četverogodišnja suspenzija Hrvatske antidopinške agencije, a Đuraseku je kazna u istom trajanju, koju mu je odredila Međunarodna biciklistička unija, počela teći prije godinu dana. Bio je najbolji hrvatski biciklist u to vrijeme.

U "Operaciji Aderlass" (puštanje krvi) spominje se 23 sportaša iz osam država koji su za uslugu trebali platiti između 3000 i 5000 eura po sezoni, a velika natjecanja poput svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara Schmidt je naplaćivao posebno. Koristio je liječničku karticu i kako bi u ljekarnama kupovao hormon rasta koji je na listi zabranjenih sredstava. Mjesečno bi zarađivao 12.000 eura.

Slučaj je jako složen i još nisu poznati svi njegovi detalji, a Schmidt je cijelo vrijeme u pritvoru. Njegov odvjetnik žali se na to njemačkim sudovima i traži da se njegov klijent brani sa slobode. Suđenje vjerojatno neće početi prije rujna, a Schmidtu prijeti četiri i pol godine zatvora zbog kršenja zakona i reda kao i propisa liječničke struke. Dokaže li mu se krivnja, zatvor prijeti i njegovu pomagaču Dariju Nemecu.

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA I JOŠKO JELIČIĆ

Pokretanje videa...

00:32
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu