Obavijesti

Sport

Komentari 29

Noćni maraton na +32! Naše odustale u katarskome kotlu

Noćni maraton na +32! Naše odustale u katarskome kotlu
11

Prvi noćni maraton u povijesti na velikim natjecanjima obilježili su iznimno teški uvjeti, temperatura od 32 stupnja i 73 posto vlage, te brojna odustajanja. Od 70 djevojaka kviše od trećine ih je odustalo

Kenijka Ruth Chepngetich osvojila je zlatnu medalju u maratonu na atletskom prvenstvu koje se od 27. rujna do 6. listopada održava u Dohi. Nažalost, hrvatske atletičarke Matea Parlov Koštro i Bojana Bjeljac su odustale, dok Nikolina Šustić Stanković nije niti nastupila.

World Athletics Championships - Doha 2019

Prvi noćni maraton u povijesti na velikim natjecanjima obilježili su iznimno teški uvjeti, temperatura od 32 stupnja i 73 posto vlage, te brojna odustajanja. Od 70 djevojaka koje su se pojavile na startu, više od trećine ih je odustalo, među njima i hrvatske atletičarke Bojana Bjeljac i Matea Parlov Koštro.

Kenijka je nadvladala vrućinu i vlagu pobijedivši u vremenu 2:32:43. Međutim, podatak kako je pobijedila s najsporijim rezultatom u povijesti svjetskih prvenstava sve govori. Druga je bila braniteljica naslova iz Londona Rose Chelimo iz Bahreina, koja je imala vrijeme 2:33:46, dok je bronca pripala Helaliji Johannes iz Namibije s rezultatom 2:34:15.

World Athletics Championships - Doha 2019

Za maraton su bile prijavljene i tri hrvatske atletičarke Bojana Bjeljac, Matea Parlov Koštro i Nikolina Šustić Stanković. Nažalost, sve tri su ostale bez plasmana. Bjeljac i Parlov Koštro su odustale, dok Šustić Stanković zbog trovanja nije niti nastupila. Bjeljac je odustala između 15 i 20 kilometra, dok je Parlov Koštro 'pukla' svega nekoliko kilometara prije cilja. 

Nikolina Šustić Stanković je morala odustati od nastupa nakon što se otrovala još nepoznatom hranom ili pićem, zbog čega je povraćala cijelu noć i završila u bolnici.

- Tužna sam, zaista nemam sreće. Otrovala sam se. Cijelu noć povraćam, imam jaku glavobolju i osip. Svu snagu sam iscrpila i bio bi preveliki zalogaj da uopće startam. Imam zabranu nastupa, iako bih zaista voljela zbog svojih dragih ljudi da makar stanem na startnu liniju u ponoć i napravim barem nekoliko koračića na stazi SP-a - napisala je na svom Facebook profilu.

Najbolji hrvatski plasman u maratonu tako je i dalje 26. mjesto Lise Nemec 2011. godine.

World Athletics Championships - Doha 2019

Zanimljivo, maraton je počeo u 23.59 po lokalnom vremenu (22.59 po hrvatskom) i prvi put u povijesti velikih natjecanja bio je to noćni maraton kada su tamošnje temperature barem malo niže. Kako je start bio minutu prije ponoći, maraton se tehnički gledano razvukao na dva dana.

- Ovo je inovacija i puno maratonaca je podržalo ovu ideju - kazao je predsjednik Međunarodne atletske federacije (IAAF) Sebastian Coe, dodavši:

- Zadovoljit će se i potrebe nekih velikih maratonskih tržišta širom svijeta, a jasno je da moramo razmišljati i o dobrobiti samih sportaša.

World Athletics Championships - Doha 2019

No, bilo je i brojnih prigovora. 

- Zar misle da smo budale? Na stadionu je OK, ali izvan stadiona gdje se održava maraton i utrke u brzom hodanju bit će oko 30 stupnjeva. Stigao sam u odličnoj formi, no sada mi je žao što sam ovdje. Postali smo zamorci - kazao je svjetski prvak u brzom hodanju Francuz Yohann Diniz.

World Athletics Championships - Doha 2019 World Athletics Championships - Doha 2019 World Athletics Championships - Doha 2019 World Athletics Championships - Doha 2019 World Athletics Championships - Doha 2019